hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 港外鐵路 (R3) 本州殘存國鐵型特急381系列車2024年退役
開啟左側

[日本] 本州殘存國鐵型特急381系列車2024年退役

Waiyin12 發表於 2022-3-5 00:49 來自手機 | 顯示全部樓層

2076 發表於 2022-2-28 12:33
廢石北本線,最大問題唔係網走,而係北見。在現時沒有池北線的情況下,斬石北本線,北見基本上就冇可能有 ...

當年情況似係池北線同石北本線二揀一,最後廢咗池北線
計距離,池北線點都長過石北本線 上川 - 白瀧/遠輕

不過唔廢都廢咗,唔通復辟池北高原線咩

學樓上話齋,真係將 網走 - 札幌 改去釧網本線、根室本線的話,不如改做寢台列車啦
吸下想喺日本搭夜行列車,但唔啱Sunrise Express嘅都好
2076 發表於 2022-3-5 02:06 | 顯示全部樓層
Waiyin12 發表於 2022-3-5 00:49
當年情況似係池北線同石北本線二揀一,最後廢咗池北線
計距離,池北線點都長過石北本線 上川 - 白瀧/遠輕 ...

距離長但時間短啲,對 JR 來講先係一件好事,首先特急料金同運賃都可以收多啲。
池北係 3 sector,將特急行左池北又可以趁機唔駛維護一大段石北本線線形惡劣路段,更可以將 とかち 減班,可以減輕 JR北 氣動車不足的問題,甚至宗谷可以 3 班落返晒札幌都夠車用。

其實道內夜行真係有用,至少去道東道北唔駛下下都浪費成日搭車。
抗議962B重組
還我962全日服務
Waiyin12 發表於 2022-3-6 02:08 來自手機 | 顯示全部樓層
2076 發表於 2022-3-5 02:06
距離長但時間短啲,對 JR 來講先係一件好事,首先特急料金同運賃都可以收多啲。
池北係 3 sector,將特急 ...

但係池北線唔廢都廢咗,池北高原間公司都執埋笠
雖則非電氣化無架空電纜,但路軌、車站等荒廢咁耐,唔係話可以就咁復辟
而家情況就係JR北海道有條石北本線放緊血,要殺線又未必得

第三部門的確可以令JR蝕少D,仲可以收埋附加費
札幌 - 帶廣可以減班都係好處,但而家池北線已成歷史,呢刻就係石北本線點收科

開寢台我係諗吸客,因為日本以運輸為目的嘅夜行列車得返 West Express 銀河 同 Sunrise 瀨戶、出雲,Sunrise 就算有夜行巴士直接競爭客量都唔錯,吸下想嘗試寢台又喺北海道嘅客
當然,唔好跟はまなす咁用國鐵車形,要做就要 285系 咁部車乾淨企理
題外話,感覺 JR 北海道 搞觀光車都唔及東日本、九州咁高質
sammyleung719 發表於 2022-3-6 19:05 | 顯示全部樓層

Waiyin12 發表於 2022-3-6 02:08
但係池北線唔廢都廢咗,池北高原間公司都執埋笠
雖則非電氣化無架空電纜,但路軌、車站等荒廢咁耐,唔係 ...

一句都尾都係無錢姐。
有錢嘅咪又可以搵水戶岡鋼治出架罐頭車,到時又可以撈番筆啦
夜行車以前急行年代係有架,而最後道內寢台正正係オホーツク
Waiyin12 發表於 2022-3-10 04:44 來自手機 | 顯示全部樓層
sammyleung719 發表於 2022-3-6 19:05
一句都尾都係無錢姐。
夜行車以前急行年代係 ...

又唔一定要水戶鋼銳治嘅,一架 HB-E300 (Resort View 白神 / 故鄉、海里) 都已經唔錯,北海道serve食物應該仲易搞,一堆海鮮
或者其他 Tohoku Emotion 咁嘅設計一樣可以,直要唔好流於 SL 蒸氣火車 同 玩塗裝,有全個乘車體驗(車內設計、風景、車內販賣、可能有限定產品/食物、展望席 etc.)

唔知搵架獨市特急玩全車Gree Car行唔行得通?
好似E261系咁~

另外好奇四季島號上面,JR北海道 除咗借出路軌有無任何角色?
sammyleung719 發表於 2022-3-10 06:25 來自手機 | 顯示全部樓層
Waiyin12 發表於 2022-3-10 04:44
又唔一定要水戶鋼銳治嘅,一架 HB-E300 (Resort View 白神 / 故鄉、海里) 都已經唔錯,北海道serve食物應 ...

全車Green,可能會令一部人卻步,西記架117系銀河就識玩,有Green有普通嘅nobi nobi。

至於架四季島…北海道有出人揸車同做車掌架🤣
同埋佢應該係有收足過路費掛…
E3Tsubasa 發表於 2022-3-10 17:03 | 顯示全部樓層

sammyleung719 發表於 2022-3-6 19:05
一句都尾都係無錢姐。
夜行車以前急行年代係 ...

搵水戶岡都未必係好事,初期Don Design啲設計真係好有心思,往往令人覺得耳目一新,眼前一亮。但老實講近期嘅作品風格開始變得千篇一律,欠缺各自特色。再加上JR九州上至新幹線下至普通列車都搵佢設計,俗啲講佢嘅設計已經變得有啲公廁。北海道就算有嗰個錢請佢返嚟設計一格觀光列車,都好容易錢就洗咗,出嚟嘅成品就同其他水戶岡設計嘅列車大同小異,目前嘅水戶岡設計Style大概由2011年九州新幹線全線開業同時登埸嘅一批觀光列車開始定調,當時的確獲得唔少好評,但之後就略嫌食老本,接住落嚟一段時間嘅作品都係嗰個style,假設今時今日北海道搵佢設計,類似style嘅列車已經出現咗超過10年,可以吸引到眼球嘅蜜月期早已過去,洗咗錢都未必真係有辦法吸引到太多乘客。
另外順帶一提,水戶岡設計嘅列車有部份行駛觀光資源相對匱乏嘅地區,所以(一開始)較着重列車本身嘅吸引力,希望靠打造一個令人眼前一亮嘅列車以帶動沿線嘅觀光,亦都係因為呢一點,我幾認同樓上所講,東日本唔少觀光列車雖然未必係大設計師設計,但係融入咗當地特色,幾配合北海道呢啲本身觀光資源同埋物產豐富嘅地區借境。

E3Tsubasa 發表於 2022-3-10 17:16 | 顯示全部樓層
sammyleung719 發表於 2022-3-10 06:25
全車Green,可能會令一部人卻步,西記架117系銀河就識玩,有Green有普通嘅nobi nobi。

至於架四季島…北 ...

北海道本身喺日本全國當中,都算係比較貴㗎嘅旅遊目的地(另一典型例子係箱根),以度假酒店為例,同一集團喺北海道嘅設施往往比其他地區貴,有唔少畀得起錢嘅旅客都會選擇去北海道度假,全車Green嘅列車個人覺得反而幾配合北海道嘅旅遊定位,甚至比起而家以【Cheap Cheap特別塗裝普通列車當觀光列車】或者主攻低價位市場嘅列車,對北海道旅客而言更有吸引力。
至於West Express,其實係咪識玩係咪成功實在難以定奪。本身佢賣點就係話新一代寢台列車,唔一定要跟團就咁買張飛都可以坐。結果一登場就遇上疫情,到呢一刻為止都只係做團體客生意,一次散埋都未試過。某程度上都仲未有辦法知道,以佢本來嘅賣點(散埋)運作嘅話吸引力如何。
另一方面眾所周知,日本人注重個人空間同私人嘅程度可算係世界頂級水平,一間香港都有分店嘅拉麵舖最著名嘅專利座位就可以說明一點。相對地West Express大部份座位/寢台都係開放式,而且有唔少公共空間,同日本人主流喜好以及Sunrise嘅設計可以話係背道而馳。本身實驗味道濃厚嘅呢一㗎列車,相信都係探討乘客對此等設計嘅接受程度。原本冇疫情嘅話或者好受歡迎都講唔定,但係喺後疫情時代,對個人空間嘅重視程度增加,開放式設計有機會導致乘客全程都必須佩戴口罩,尤其是瞓覺要戴口罩的話,真係唔係咁多人接受到。另外公共空間嘅捉棋位置目前都因為疫情而停用,究竟咁嘅設計係咪適合宜家呢個世代以及日本呢個地方呢?實在值得思考。

樓主| LH797 發表於 2022-3-10 17:30 | 顯示全部樓層
sammyleung719 發表於 2022-3-10 06:25

至於架四季島…北 ...

不如估下381系最終嘅下場會唔會又係改豪華特急

認真, 如果西記將架銀河變成定期夜行特急, 應該有得玩
夜間山陽山陰都有一定需求甚至可以改用DMU玩山陰線, serve 埋福知山 / 鳥取

以JR西咁鍾意改裝堆車嘅性格,
223/521系改sleeper都唔奇怪

樓主| LH797 發表於 2022-3-10 17:56 | 顯示全部樓層

E3Tsubasa 發表於 2022-3-10 17:16
北海道本身喺日本全國當中,都算係比較貴㗎嘅旅遊目的地(另一典型例子係箱根),以度假酒店為例,同一集 ...

WEST EXP. 嘅Nobi Nobi, 對比起前輩SUNRISE EXP.已經算好好多, 大約有大陸高級軟臥嘅程度

WEST EXP. 嘅Nobi Nobi

SUNRISE EXP. 嘅Nobi Nobi

WEST EXP最大嘅敗筆可能係呢樣嘢: 3號車張Green Car凳