hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 巴士轉乘及聯合班次在現時的作用
開啟左側

[問題] 巴士轉乘及聯合班次在現時的作用

樓主| Sita1004-1017 發表於 2022-2-21 16:06 | 顯示全部樓層

limited 發表於 2022-2-21 15:54
以提供必要服務的工作人口, 要巴士公司開返平時的班次方便轉乘, 會唔會要求過高?
...

咁就要睇每一條路線嘅情況而考慮
但好似67X早收得67M又25-30分鐘就絕對唔合理囉

如果講資源運用上大部分新界路線逆向基本上夜晚係冇咩客,咁呢啲提早尾班就冇咩大問題即係例如67X如果淨係出旺角東方向收八點都冇咁大問題,甚至學967咁將大部份新界出市區有其他路線重疊嘅跨區線提早到七點尾班車

好似夜晚11點機場成堆人收工,之前S64夜晚開20分鐘一班去到10點幾都會加密返去15分鐘一班;而家全部統一20分鐘,明明係有唔少客都要去cut班

之前我都講減班嗰陣S1明明同出面死城係冇關係點解要減?S1大部份都係獨市位要轉乘喎,定係要人哋由民航處行去國泰城搭車?
kitarolo 發表於 2022-2-21 17:11 | 顯示全部樓層
Sita1004-1017 發表於 2022-2-21 16:06

的確全盛時期都無法保證
無縫轉車,呢種情況係兩者並施
尤其而家情況更無必要將自己送上
轉車站,E32A亦唔係疫情先cut到非繁
30分鐘一班(與E36A變成兩條疏車線)

好似夜晚11點機場成堆人收工,之前S64夜晚開20分鐘一班去到10點幾都會加密返去15分鐘一班;而家全部統一20分鐘,明明係有唔少客都要去cut班

之前我都講減班嗰陣S1明明同出面死城係冇關係點解要減?S1大部份都係獨市位要轉乘喎,定係要人哋由民航處行去國泰城搭車?

似足政府下達檢測令,但不考慮
輪候時間之餘,仲要出報告日子
變得越嚟越耐,有啲僱主堅持要有
result先開工有啲就唔等(驗嚟做咩?)
每人就算以最低工資計所時間成本並
不少,可是仍有意見說此等代價不算大。
teddybus 發表於 2022-2-21 17:16 來自手機 | 顯示全部樓層
Sita1004-1017 發表於 2022-2-21 15:24
唔係just in time的問題,而係轉乘路線太疏對乘客冇誘因轉車,加上有唔少路線嘅重組係以轉乘代替

所以你 ...

據聞輕鐵係有減班
GD1570 發表於 2022-2-21 17:18 | 顯示全部樓層

teddybus 發表於 2022-2-21 17:16
據聞輕鐵係有減班

輕鐵一早轉晒做星期六時間表,
美其名就話比平時更密,
但實際就多出單卡...

港鐵巴士本身都有減到班,不過無特別出通告。

你有你可愛,我有我好笑。
流星☆雨 發表於 2022-2-21 17:21 | 顯示全部樓層
唔止班次,九巴08年、21年兩次加價都冇加返相應轉乘優惠額
以後九巴所有用轉乘優惠補償嘅改動都應該要被反對
除非九巴願意承諾加價一定加足轉乘優惠額,確保冇轉車客因改動而比起直達客俾貴咗
趕客路上 理_得你
 樓主| Sita1004-1017 發表於 2022-2-21 17:23 來自手機 | 顯示全部樓層
kitarolo 發表於 2022-2-21 17:11
的確全盛時期都無法保證
無縫轉車,呢種情況係兩者並施
尤其而家情況更無必要將自己送上

E32A本身係夜晚出城先開30,呢啲逆向冇客本身係合理;朝早寫30其實係開20嘅 好多地盤客搭
tkglobe 發表於 2022-2-21 17:29 來自手機 | 顯示全部樓層

流星☆雨 發表於 2022-2-21 17:21
唔止班次,九巴08年、21年兩次加價都冇加返相應轉乘優惠額
以後九巴所有用轉乘優惠補償嘅改動都應該要被反 ...

冇人講過轉乘優惠一定要同直達路線車費成正比,呢個只係一個優惠,亦唔代表加價嗰陣時要調整返個優惠額
tkglobe 發表於 2022-2-21 17:30 來自手機 | 顯示全部樓層
Sita1004-1017 發表於 2022-2-21 16:06

而家呢個時間就係有車你就搭,冇車就自己諗辦法
KE7066 發表於 2022-2-21 17:41 | 顯示全部樓層
tkglobe 發表於 2022-2-21 17:29
冇人講過轉乘優惠一定要同直達路線車費成正比,呢個只係一個優惠,亦唔代表加價嗰陣時要調整返個優惠額 ...

巴士公司交方案都會明確指明牽涉轉乘嘅替代方案最終車資不變,何來冇人講過?
tkglobe 發表於 2022-2-21 17:50 來自手機 | 顯示全部樓層

KE7066 發表於 2022-2-21 17:41
巴士公司交方案都會明確指明牽涉轉乘嘅替代方案最終車資不變,何來冇人講過?
...

冇人提過將來會作出相應調整,依啲嘢開頭緊係講得好聽,之後過咗海就神仙㗎喇