hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 【財政預算案】公共交通津貼門檻由五月起放寬半年 ...
開啟左側

[報刊新聞] 【財政預算案】公共交通津貼門檻由五月起放寬半年

kei_hk 發表於 2022-2-23 15:38 | 顯示全部樓層

YY487 發表於 2022-2-23 15:33
咪講咗
三月四月因疫情大幅減少通勤次數
正正係點解要臨時下調門檻既原因囉 ...

咪講左囉﹐財政預算案﹐只係一份計劃書﹐計劃書未通過就唔會實行。

想要3/4月實行﹐就唔應該在財政預算案內公佈﹐而係用其他方法公佈。

你估波叔/政府唔知這個關鍵野咩﹐真係想短期內實施﹐就唔會在預算案公佈﹐而係用其他方法公佈啦。

6516 發表於 2022-2-23 16:41 | 顯示全部樓層
kei_hk 發表於 2022-2-23 15:38
咪講左囉﹐財政預算案﹐只係一份計劃書﹐計劃書未通過就唔會實行。

想要3/4月實行﹐就唔應該在財政預算 ...

版友鬧政府唔早啲搞, 你就話預算案要5月
跟住你又話唔用預算案可以早D?
咁你係唔係自打嘴巴?

講咁多野做咩呢?
直接話政府唔想咁早俾錢咪得囉

咪又係版友鬧緊政府果樣野
kei_hk 發表於 2022-2-23 17:01 | 顯示全部樓層
6516 發表於 2022-2-23 16:41
版友鬧政府唔早啲搞, 你就話預算案要5月
跟住你又話唔用預算案可以早D?
咁你係唔係自打嘴巴?

完全係2回事

而家在預算案講5月實施﹐有人問點解唔在3月就實施。
原因就係預算案未通過落實﹐所以3/4月都難以實施。

我講有其他方法可提早實施﹐又唔代表我支持3/4月實施降低門檻。

如果唔係預算案公佈﹐政府又可以乜聲都唔出﹐可以唔做這次安排。

假如﹐4月可以疫情全面受控﹐政府又可以直接講4月開始降低門檻﹐完全不需要在預算案講出來。

在預期3/4月都係疫情高峰期﹐想大家多些留家﹐想多些顧主盡量WFH﹐不提供降低門檻亦可理解。

最終結論就如同#12的回應:
政府點做﹐都係會比人鬧的。

6516 發表於 2022-2-23 17:24 | 顯示全部樓層

kei_hk 發表於 2022-2-23 17:01
完全係2回事

而家在預算案講5月實施﹐有人問點解唔在3月就實施。

"而家在預算案講5月實施﹐有人問點解唔在3月就實施。
我講有其他方法可提早實施﹐又唔代表我支持3/4月實施降低門檻。"

你話有其他方法, 即係你第2句根本唔係理由
因為就本身可以3月實施, 即係不為也非不能也

其實你要搞清楚, 家陣係鬧政府, 唔係鬧預算案
預算案要幾多個月實施根本唔係重點, 個重點係政府寧願擺係預算案等5月先搞, 而唔係即刻搞

"在預期3/4月都係疫情高峰期﹐想大家多些留家﹐想多些顧主盡量WFH﹐不提供降低門檻亦可理解。"
呢句更加ON"數字"

個個日日可以WFH? 可能只係減幾日咋
減幾日就變成無得拎, 咁你早D減咪可以受惠囉
"想多些顧主盡量WFH", CUT優惠唔會令顧主做野架天才, 顧員無優惠關顧主__事咩
立法就有用

我真係唔明點解可以將歪理懶正義咁講出黎
ATH1 發表於 2022-2-23 19:48 來自手機 | 顯示全部樓層

要臨時下調門檻嘅話洗鬼等份頂算案
tkglobe 發表於 2022-2-23 19:52 來自手機 | 顯示全部樓層
ATH1 發表於 2022-2-23 19:48
臨時下調門檻洗鬼等份頂算案

因為唔係政府嘅政策改變,而係財政預算案嘅建議
ccicoltd 發表於 2022-2-23 20:05 | 顯示全部樓層

6516 發表於 2022-2-23 17:24
"而家在預算案講5月實施﹐有人問點解唔在3月就實施。
...

不用跟磚家浪費口水。
19 大坑道↔筲箕灣 $4.2
teddybus 發表於 2022-2-23 20:49 來自手機 | 顯示全部樓層
YY487 發表於 2022-2-23 12:16
做多兩個月唔得?
早兩個月開始一定要早兩個月完?
你啲思維同啲膠官一樣 ...

因為3月做全民檢測,唔鼓勵你哋周圍走 (maybe in government aspect)

不過磚家鐘意長篇大論一啲明明一兩句可以概括晒嘅嘢,唔係常識嚟嘅咩?
User12345678910 發表於 2022-2-23 21:15 | 顯示全部樓層
teddybus 發表於 2022-2-23 20:49
因為3月做全民檢測,唔鼓勵你哋周圍走 (maybe in government aspect)

不過磚家鐘意長篇大論一啲明明一 ...

3、4月可能多學生周圍走,因為放暑(寒)假。
Phoenix 發表於 2022-2-23 22:48 來自手機 | 顯示全部樓層

5月實施係咪即係由4月1日之後的車費開始計?