hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) [愚問]北港島綫可否用屯馬方式,3線合一,東涌直達寶琳 ...
開啟左側

[愚問]北港島綫可否用屯馬方式,3線合一,東涌直達寶琳?

00742603 發表於 2022-3-8 11:59 | 顯示全部樓層

DIH 發表於 2022-3-8 11:52
1. 即係會展要起多一對東涌綫月台?會展站已經起好,再搞好複雜喎,而且直通時浪費中途折返設施。

2. 會 ...

1. 唔係,即係 HOK - EXC 路軌駁通,䌓時開 TSY - HOK - EXC - YAT 特班
非䌓就正正常常 TUC - HOK + EXC - POA,HOK/EXC 之間冇載客服務

2. 其實轉車頂多都係上落一層,點都好過 HOK/CEN 嘅
不過同意最大問題都係班次
cruisesnet 發表於 2022-3-8 12:41 來自手機 | 顯示全部樓層
00742603 發表於 2022-3-8 11:59
1. 唔係,即係 HOK - EXC 路軌駁通,䌓時開 TSY - HOK - EXC - YAT 特班
非䌓就正正常常 TUC - HOK + EXC  ...

1)仲複雜
Ricky403 發表於 2022-3-8 13:29 | 顯示全部樓層
DIH 發表於 2022-3-8 11:52
1. 即係會展要起多一對東涌綫月台?會展站已經起好,再搞好複雜喎,而且直通時浪費中途折返設施。

2. 會 ...

3.
反正而家兩繁都幾乎無咗,遲啲恢復番嗰陣北角以東淨係開平均2.5分鐘一班囉
其餘嘅車全部北角清客太古掉頭,癲啲仲可以玩堅城-北角&金鐘-柴灣,各3.6-4分鐘一班,預演換線添

#曲線要講明
.
XL2135/D343344 發表於 2022-3-8 18:05 | 顯示全部樓層

如果要玩直通,我個路線區間圖就係咁:

當中,班次1及2為全日行走,比例2:1
班次3為平日繁時限定
班次4至7為深夜限定,當中4為東涌西開最後兩班下行,5為寶琳開尾四至尾二上行,6為寶琳開上行尾班車,7為康城開上行尾班車
班次8為快速班次,東涌綫路段不停小蠔灣、欣澳、奧運及九龍站;北港島線及將軍澳綫段各停,以油塘為總站,祇於平日上午3班下行往九龍,下午3班上行往大嶼山

附上我的港鐵車站代號(參考北捷),本線沿用東涌線的橙色作為代表色及以O作為路線代碼 (Orange)

s3n370 發表於 2022-3-8 20:36 來自手機 | 顯示全部樓層
tonyng 發表於 2022-3-6 14:32
可以再簡化少少咁講:
1. TKL to TAM & TCL to TAM
2. TKL to EXC

諗得4.兩線响會展站交匯,似乎係想避佐敏感嘅添馬站。

問題係,唔起添馬雖然會少佐interface,但肯定唔會完全消失。同埋肯定要起多個會展站出嚟俾東將是但一條做總站。

又,起得另一個會展站俾東將兩線交匯,
我好懷疑造價比換線做嘅隧道改建工程貴。

咁龜龜諗得起多個會展站,但唔諗造價及長遠都更有效益嘅換線,又講唔通喎。
mak5052 發表於 2022-3-8 20:37 | 顯示全部樓層
tonyng 發表於 2022-3-5 23:05
龜殼字刻話俾我知,北港島線仍有很多不同的可能性(possibilities)和選項(options),而東將合併以及我先前在 ...

但北港島線有冇條件在添馬站預留波口, 俾將軍澳線繼續西延? (例如去交椅洲, 甚至屯門, 作為東大嶼 - 港島區域線, 似乎會比港島線去交椅洲, 或明日大嶼線堅尼地城止步好)
tonyng 發表於 2022-3-8 20:46 | 顯示全部樓層

XL2135/D343344 發表於 2022-3-8 18:05
如果要玩直通,我個路線區間圖就係咁:

錯咗幾個Code喎:
CWN(並無此Code) -> CBN (銅鑼灣北)
LOP(朗屏) -> LHP (康城)
SHW(上環) -> SHO (小濠灣)
tonyng 發表於 2022-3-8 20:50 | 顯示全部樓層
mak5052 發表於 2022-3-8 20:37
但北港島線有冇條件在添馬站預留波口, 俾將軍澳線繼續西延? (例如去交椅洲, 甚至屯門, 作為東大嶼 - 港島 ...

冇,在MTR以至所有Consultant過往做過及現在做緊的研究,暫時為止都從來冇考慮過 NIL 同 ELM 係同一個鐵路組合。
tonyng 發表於 2022-3-8 20:50 | 顯示全部樓層
s3n370 發表於 2022-3-8 20:36
諗得4.兩線响會展站交匯,似乎係想避佐敏感嘅添馬站。

問題係,唔起添馬雖然會少佐interface,但肯定唔會 ...

所以出咁多options,而部分options吃力/不討好/吃力不討好,有合理懷疑係想一步一步引導或推向「東將綫」(即 TCL-TKL track connection),聞到類似以前紅磡由3-way逐步變成2-way轉車站搞「屯馬綫」(MOSR-WR track connection) 嘅味道。至於SWAP,暫時冇見過顧問或港鐵重提呢件「往事」。
s3n370 發表於 2022-3-8 21:15 來自手機 | 顯示全部樓層

tonyng 發表於 2022-3-8 12:50
所以出咁多options,而部分options吃力/不討好/吃力不討好,有合理懷疑係想一步一步引導或推向「東將綫」 ...

諗個咁唔討好嘅scheme,但唔重提swap,引導去直通嘅機會唔細。

狂想,假若東將真係直通,
而油塘至寶琳/康城又突然唔生性,要觀塘線臨時過番海,
咁我地有機會見到東涌線直通黃埔嘅奇景

狂想完。東將直通而萬一將線爆鑊,觀塘線過海照計就無乜可能啦。
換線就保留到呢個後備方案嘅可能性。

不過龜龜對自己嘅系統咁有信心,邊可能預呢件事發生丫。