hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) [寶馬山] 建議上學時間後合併 新巴27 和 城巴25A ...
返回列表 發新帖
開啟左側

[寶馬山] 建議上學時間後合併 新巴27 和 城巴25A

2076 發表於 2022-3-7 01:05 | 顯示全部樓層

Ravenclaw 發表於 2022-3-6 22:02
11最大問題系只能夠用單層,食勵德既話繁時要開大量短棍,d車務會好煩,而且壓力好大,繁時上山咁搞法史釗 ...

勵德去寶馬山唔係仲有 27M / 25A?

11 去勵德都只係食 26 而唔係食 25A。下繁上勵德的話,理論上最好緊係殺左 26 之後拉 930 上去勵德,咁就有單向平價服務,11 只係出城方向先兜勵德。但如果係用 11 雙向分段解決問題的話,11 的確係要加班,或者開 511 回程班次疏導乘客,去到大坑徑清客的話,就冇用車限制,或者 23B 做埋下繁亦都可行。

至於早繁問題,一來勵德其實有 23B 去到灣仔同金鐘,本身有 27M / 25A,加埋 11 就有 3 條線落山,理應冇乜問題。去中環的客,本身都行左出去上 511 了。
抗議962B重組
還我962全日服務
 樓主| Ravenclaw 發表於 2022-3-7 09:16 | 顯示全部樓層
2076 發表於 2022-3-7 01:05
勵德去寶馬山唔係仲有 27M / 25A?

11 去勵德都只係食 26 而唔係食 25A。下繁上勵德的話,理論上最好緊係 ...

拿,荷里活道夾威菲路道大坑做,其實我讚成既,因為翻威菲路道冇班次冇所謂,反正堆友都慣左英皇道落車行入去(東行英皇道站位靚)...

但呢條線叫唔叫26都好,都系要老新做,因為要用短車,雙層單層都得...

換5X(或將來既5B分拆版?)上去勵德對佢地系好事,因為班次一定穩定過26,拉西隧線上去就唔好啦,費事改親線都要問多個區...

BTW,其實5B部分班次放勵德系好事,大球場平日有幾多人,根本唔洗排山倒海咁入去...

23B都唔好搞啦,等死把啦...

至於11,如果5B既物體上到勵德,可以用12米大車,咁就唔洗搞11...

果句,我都系唔讚成搞11,車務太復雜...

我propose 27M既目的其實只系谷勵德搭26,上面我提既野其實已經違反左開27M既目的...
天空之神 發表於 2022-3-7 10:50 來自手機 | 顯示全部樓層
2076 發表於 2022-3-6 20:03
都唔係咁講的,至少 11 來回兜一兜勵德的話,26 就真係唔駛存在。荷李活道問題,夾大坑威菲路道做都冇問題 ...

車費問題
否則 25 行大坑勵德直接食 26 算啦
25A 變返炮台山道落山
JX9097 發表於 2022-3-7 12:32 | 顯示全部樓層

天空之神 發表於 2022-3-7 10:50
車費問題

25行大坑勵德都食唔哂26
因為25出碼頭,但26要上荷里活道
兩者似乎唔太可能由一條線去做哂
2076 發表於 2022-3-7 13:35 | 顯示全部樓層
Ravenclaw 發表於 2022-3-7 09:16
拿,荷里活道夾威菲路道大坑做,其實我讚成既,因為翻威菲路道冇班次冇所謂,反正堆友都慣左英皇道落車行 ...

26 其實係冇用車限制的,所有 12 米車都行得。(參考近期疫情時間,26 係轉左出 55XX 行,換晒堆短車比東隧線)

所以用城巴定新巴做都冇乜所謂,不過用城巴做的話,可以叫做 5 號,全程同 5B 同站牌應該可以引到一堆 5B 的人轉投上車,至少我知道有唔少人剩係識搭 5B 而唔識搭 26,但問題就係最多收 $5.5。用新巴做就可以收返 $6.0,但係分流 5B 的效果就冇咁好。

至於勵德問題,始終中環返勵德的價錢,係平過寶馬山/渣甸山,所以要平都難搞。點解話拎西隧線上去呢,一來係摩頓台都滿晒,拉左 930 / 930X (二揀一) 上去勵德,967 都可以入埋摩頓台,保返住城巴的大西北基本盤。而本身勵德都係灣仔區,改線係唔駛問埋東區的。而且西隧線可以整分段收費,完全可以收返原本 26 的價錢。而且勵德長者多,拉西隧線上去的屎忽數相信你都明。

5B 分拆,我又覺得唔應該做,而家 5B 已經成日開 15-20 分鐘一班,分拆上勵德,勵德一定疏車,至少一定疏過 11 好多,唔想疏車就要加車,咁就不符合善水要 cut 平線車的重組邏輯。其實本身 11 都有剩餘運載力,26 本身在勵德上客數量都係 10 個以內。本身最大壓力的早繁有 511 同 23B 輔助,我又唔見得 11 食唔到 26。如果下繁要加車,本身半山 12/12M/13 重組都會有單層騰出,加落 11 都未必唔得,至少谷密 11 係對成個盤有著數。

其實搞 27M 同倒返班客上 11 係冇乜衝突,搞左 27M,勵德都係要搭 11,而本身 11 密車過 26,係會改善載客率,而 26 唔重組,東行依然係頹,西行因為知名度低,所以都係吸唔到 5B 的客轉投。我亦都覺得荷李活道去威菲路道的需求一定好過去勵德,咁樣重組總計盤數會好左。至於堅尼地城,少一條 5X 就真係冇乜問題,推返班客搭 18 好過。
抗議962B重組
還我962全日服務
2076 發表於 2022-3-7 13:37 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2022-3-7 10:50
車費問題

上山會有收費問題,25 只有出市區方向有得同勵德一齊做。但原本 25 有唔少客係搭佢去炮台山站轉鐵,改左行勵德的話,25 條數會仲差左。
抗議962B重組
還我962全日服務