hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (C) Transport 交通討論區 航空(C2) [2022-3] 返回地獄 之 阿聯酋 LHR-DXB-BKK (*老母口述) ...
開啟左側

[飛行報告] [2022-3] 返回地獄 之 阿聯酋 LHR-DXB-BKK (*老母口述)

Fuk19805 發表於 2022-3-24 07:56 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

**本飛行報告爲老母乘搭經驗,以下只係一個疫情飛行記錄,所有內容由老母口述

背景:
話說9月開學嘅時候,老母過嚟陪我開學,順便睇下大英帝國呢個國家,本身預計係12月過埋聖誕就番香港。咁冇耐之後就有個好打得,年年考第一嘅天才女人研究咗個飛行禁令,再加埋熔斷機制咁樣啦,認爲就可以搞得掂個武廢,實行到動態清零。好衰唔衰,老母當時揸BNO護照入境,當係普通旅行,只可以停留半年。但係因爲唔夠果位天才咁打得,結果係一直都未有得飛番香港。向英國當局提出咗問題之後,英國容許一次性延長逗留限期至2022年3月31日,換言之就係3月尾之前要離開英國,否則就會係非法逗留,嚟緊10年都唔可以再踏足英國。

不過,好打得嘅政策永遠唔會令人失望,仍然14日內去過英國等9國嘅人唔俾入境(註:當時9國禁飛令未取消),但係急於儘快離開英國返回香港就要搵個地方留14日過冷河,喺佢eliminate咗好多地方之後,得番東亞地區做過冷河。不過,星加坡要打3針先入得,日韓臺就只開放俾國民同商務客,最後佢揀咗飛曼谷。

要去泰國要首先整咗個Thailand Pass嘅物體,同埋要買個指定嘅保險。呢啲嘢理應有得網上自己搞,同時亦有收費嘅Agent服務。不過,老母嘗試自己申請個Thailand Pass,經過3-4日都得唔到當局回覆,經介紹之後使用Agent,喺1日內已經攞到張pass。不過收到之後發現入錯資料,要用多一日搞番啱佢。呢1000Baht值唔值得就見仁見智嘅。

飛前一日
老母表示爲咗唔好咁趕同埋避免英國例牌hea做嘢搞到搞唔切而早一日到Heathrow,住一晚機場酒店。

最主要其實都係要做PCR Test,不過泰國政府表示4月1號後到嘅旅客可以唔洗做PCR,直飛香港果啲就要繼續PCR。
Terminal 3 有Test Centre嘅指示。喺英國去過NHS果啲PCR檢測中心應該知入到去都係自己撩口撩鼻,但係呢個檢測中心係有專人幫你撩。老母話撩得好深,仲要數齊每個鼻窿10秒先拎番條棒出嚟,搞到好痛。(我表示:究竟你平時點做LFT)

Terminal 3 數攝。雖然西方國家已經叫回復正常得快,但係睇相都見到,其實都係唔多人

之後係一段文字敘述:
EK捉行李算嚴,本身寄倉行李33kg,多咗3kg,自然擺啲落袋手提上機,執完之後都係over咗0.6kg,都要再攞嘢走。
過關正常操作,過安檢,然後搵gate

LHR-DXB
航班資料:
Flight Number:EK002
原定起飛時間:1340
原定到達時間:0040(+1)
實際起飛時間:1430
實際到達時間:0059(+1)
航機:A6-EVI (Airbus A380-800)
座位:75K
阿聯酋係現今少有仍然營運A380嘅航空公司。要知道武漢廢炎係影響幾大,唔係間間公司都有咁多客,沙漠同墳場成爲呢幾年大量A380嘅屋企,A380亦都已經隨住武廢而停產

呢部經濟倉唔差,大mon,遙控可以作爲一個細mon
老母表示EK個AVOD多嘢睇,但係唔係好啱佢,最後聽音樂瞓覺

因天雨而delay,國泰hello

機上嘅餐點。我知佢揀咗特別餐(原因請見),不過佢到食果刻,都唔記得自己係揀邊個餐
以我見到,應該係啲紅汁飯加舊白肉,有沙律同生果

老母表示佢個cabin當日大約7成滿,legroom足夠,但係有BB喊

DXB
因爲上一班機有delay,搞到有啲趕,老母無乜影相,不過佢話成個機場好多人,轉機過安檢等咗一斷時間,仲要由A區行去C區,到gate已經差不多上機
C11登機閘
EK384往曼谷及香港,不過冇得番住

候機室

半夜仍然燈火通明嘅DXB,免稅店繼續開

DXB-BKK
航班資料:
Flight Number:EK384
原定起飛時間:0305
原定到達時間:1205
實際起飛時間:0319
實際到達時間:1214
航機:A6-EBQ(BOEING777-300ER)
座位:41K

EK機隊真係好統一,A380 777-200LR 777-300ER and that's it

今次部機虧虧哋,仲要陳年PTV,厲害

今餐serve早餐

往曼谷途中嘅雲,老母表示沿途好多氣流

降落BKK中,可見有大量泰航死機,包括已退役嘅744

IMG-20220317-WA0016 (1).jpg

當泰國係家鄉嘅一小撮人就知落機第一時間跑去入境大堂,不過而家落機後要坐喺咁嘅走廊膠凳,等人過嚟check咗文件先可以去入境大堂,不過最後順利入境,雖然所需時間大增。而到接機大堂亦一定要有酒店接送,唔可以自己搭公共交通

曼谷
到泰國要隔離一日先,直至PCR陰性就自由活動。首日下榻Grande Central World Terminal 21,出名嘅高級酒店集團

本來我老母會轉去稍爲平啲啲嘅Arnoma Grande Hotel,喺BigC 隔離,Central World對面,但係感覺恐怖:無公衆照明,無Wifi,無中央冷氣,最後搬番去Grande Central World Terminal 21

曼谷係以前好多香港人嘅目的地,因爲夠多商場,但係老母表示除咗質素急轉直下嘅酒店外,CentralWorld、Siam Paragon、Terminal 21 等商場都大量吉鋪,Big C得小貓三四隻,旅遊業睇嚟有排恢復

Terminal 21 英國層嘅大特寫
身處英國睇覺得好好笑

吉鋪示意圖(依然Terminal 21)

總結就冇乜,因爲始終唔係自己坐,聽呀媽講,但係睇嚟亞洲區仍然非常驚武廢,要邁向共存同回復正常都有排。另外,柒婆朝令夕改又戇8+1嘅政策真係令海外嘅人非常困擾。

如果鍾意呢篇trip report,不妨睇埋以下:

【2021-8】首試無牛肉餐:CX255 香港往倫敦
[2021/10] Mini Trip Report 1 Class 150首
[2021/12] Mini Trip Report 2 GWR Class 800首試

評分

參與人數 5aPower +7 HugeC +48 收起 理由
LH797 + 2 + 10 給你母親一個like
vilo + 1 + 10 給你母親一個like
S3BL100 + 1 + 10 給你母親一個like
yuenpo + 2 + 10 給你母親一個like
DIH + 1 + 8 有圖有真相

查看全部評分

IG: mhlam307_photospam
DIH 發表於 2022-3-24 12:46 | 顯示全部樓層

飛機相係你叫媽媽影定係佢自發影畀你?都影得OK喎,至少見到架機又唔係東歪西斜。
 樓主| Fuk19805 發表於 2022-3-24 15:04 來自手機 | 顯示全部樓層
DIH 發表於 2022-3-24 04:46
飛機相係你叫媽媽影定係佢自發影畀你?都影得OK喎,至少見到架機又唔係東歪西斜。 ...

佢自發影嘅,同埋我有較過相
RJ4763 發表於 2022-3-24 20:15 | 顯示全部樓層

咁380停產其實又唔關武廢事既
鴨咀帽 發表於 2022-3-24 22:19 | 顯示全部樓層
伯友影相好得

評分

參與人數 1HugeC +2 收起 理由
Fuk19805 + 2 Lol

查看全部評分

Waiyin12 發表於 2022-3-25 01:37 來自手機 | 顯示全部樓層
Fuk19805 發表於 2022-3-24 15:04
佢自發影嘅,同埋我有較過相

部B77W真係好舊,我兩年前搭EK B77W都係舊,但個Screen大少少,大約係HX A332個level
明明EK機隊入面,最新嘅又係B77W (First Class 1-1-1,中間位有虛擬窗嗰款)
竟然最舊都係B77W

以我所以英國做LFT係自己撩,至少小弟間學校係咁
但去Test Centre係人地撩你個鼻
自己撩點都會照住力,當然唔會整到痛

題外話:閣下家庭關係應該幾唔錯,有位咁支持你嘅老母
比著我都唔會咁厚面皮要屋企人咁做 XD

樓主| Fuk19805 發表於 2022-3-25 03:10 | 顯示全部樓層

Waiyin12 發表於 2022-3-24 17:37
部B77W真係好舊,我兩年前搭EK B77W都係舊,但個Screen大少少,大約係HX A332個level
明明EK機隊入面,最 ...

我十月做咗close contact,要去test centre做PCR,係個職員望住我做,平時就一個禮拜2次LFT,呢排又close contact,每朝做😵

同埋睇清楚上面先喇,清
咪講咗老母自發影囉lol
又唔睇清楚先~唉~
家庭關係,你呀媽喺你吉堂都帶你落倫敦睇戲,你地關係都唔差得去邊卦🙂
IG: mhlam307_photospam
Waiyin12 發表於 2022-3-25 09:06 來自手機 | 顯示全部樓層
Fuk19805 發表於 2022-3-25 03:10
我十月做咗close contact,要去test centre做PCR,係個職員望住我做,平時就一個禮拜2次LFT,呢排又close ...
I mean,有位會影呢堆相比你嘅老母,仲要係自發嘅都幾照顧你對飛機喜好

另外,無人帶過我落倫敦睇戲🥲

上次 Thameslink delay 事件,同琴日我空堂出倫敦,都係小弟自己Book火車飛,自己搭車的

cruisesnet 發表於 2022-3-26 00:34 來自手機 | 顯示全部樓層
Waiyin12 發表於 2022-3-25 01:37
明明EK機隊入面,最 ...

因為EK除咗尼一兩年,係唔會大翻新個cabin,用一個租機合約完咗就換機。所以所有model可以有幾代既product,包括380