hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議74X不再繞經鑽石山,並停辦274X
開啟左側

建議74X不再繞經鑽石山,並停辦274X

HG6729 發表於 2022-3-31 09:53 來自手機 | 顯示全部樓層

XL2135/D343344 發表於 2022-3-31 09:25
274x就原價+$1
74B其實係想放上村,但係無位而被迫拉去西鐵站;收17.4,有大埔↔️九龍雙向分段 ($11.7)

但而家74E收15.6
上村 其實用64K 65K 轉72-5X 271 total 收15.6 好過
唔好拉大埔車入去 早 下繁開一兩班冇所謂。
XL2135/D343344 發表於 2022-3-31 09:57 | 顯示全部樓層
HG6729 發表於 2022-3-31 09:53
但而家74E收15.6
上村 其實用64K 65K 轉72-5X 271 total 收15.6 好過
唔好拉大埔車入去 早 下繁開一兩班 ...

其實只係想serve 埋林錦公路,不過無位擺總站
HY1012 發表於 2022-3-31 11:55 | 顯示全部樓層
hvshe 發表於 2022-3-31 01:22
人地3M,15A,29M,91M系點轉啊,同埋轉去垃圾74A點做啊
274X下繁人客多九龍灣頂閘先可以飛紅萼樓啫,如果全 ...

轉車就要顧,四美街就唔使顧
你都識講274X客多,仲要搞慢佢
 樓主| hvshe 發表於 2022-3-31 12:44 | 顯示全部樓層

HY1012 發表於 2022-3-31 11:55
轉車就要顧,四美街就唔使顧
你都識講274X客多,仲要搞慢佢

全日喎,274X淨係下繁先會九龍灣頂閘,74X上繁非繁做到乜?四美街,係有客,站站都有客,不過四美街多唔多客好難講,因為有屯馬
同埋四美街有乜轉啫?全部都係紅萼樓(見圖)
其實我有諗過下繁飛紅萼樓,如果嘅話直接寫入timetable囉

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?會員申請加入

x
HM3044 發表於 2022-3-31 15:50 | 顯示全部樓層
74X回程全日跟89D彩虹上;75X好似84M/85M咁頂咗鑽石山其實好合理
74A/89B其實可以考慮合併改叫
74B我始終唔覺得需要全日拆佢
KW2523 發表於 2022-4-1 09:27 | 顯示全部樓層

個人覺得四美街直接搵75X兜最好
KW2523 發表於 2022-4-1 09:35 | 顯示全部樓層

HY1012 發表於 2022-3-30 21:47
274X唔停彩虹邨喎

停唔停都冇分別 下繁啟業直上大隧塞到嘔
有唔少274X都係行返彩虹上
cx838 發表於 2022-4-1 12:48 來自手機 | 顯示全部樓層
要擺錦上路站,就要行錦上路先有客,錦田公路冇乜客源,而且更遠
XL2135/D343344 發表於 2022-4-1 13:28 | 顯示全部樓層
cx838 發表於 2022-4-1 12:48
要擺錦上路站,就要行錦上路先有客,錦田公路冇乜客源,而且更遠

咁咪同64K重疊?
 樓主| hvshe 發表於 2022-4-3 12:32 | 顯示全部樓層

HM3044 發表於 2022-3-31 15:50
74X回程全日跟89D彩虹上;75X好似84M/85M咁頂咗鑽石山其實好合理
74A/89B其實可以考慮合併改叫
74B我始終唔 ...

74A條線,老九陰乾咗佢就算啦
89B呢,我就提倡延長到沙田站/禾輋,觀塘嗰邊就改循環線(/雙向擺安泰),做四順->樂華->彩霞生意,填補88嘅空隙