hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議74X不再繞經鑽石山,並停辦274X
開啟左側

建議74X不再繞經鑽石山,並停辦274X

KW2523 發表於 2022-4-7 12:13 | 顯示全部樓層

henryfung1515 發表於 2022-4-7 09:34
我就好想知會吸到咩客?我諗觀塘去大埔大部分都搭74x。
我都想74x直上大隧,但事實係四美街由有變無,點 ...

你肯定74X下繁拆做74B/274X之後冇吸到新客?
如果兜四美街真係對前段嘅客 (不論黃大仙定觀塘) 冇影響嘅話
我地就唔會係度傾75X兜埋佢係咪可行方法啦
KW2523 發表於 2022-4-7 12:25 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2022-4-7 11:21
74X/75X成個pool已經數一數二大
lee組線都唔拆得既咁其他點搞
74X班次密/75X路線過長

九龍灣商貿區即使有個大盒 堆線都係唔算好
而彩虹/新蒲崗非繁出新界線客量唔太高 鑽石山站亦有75X共存
所以我會認為跟下繁拆法將74B全日唔夠客

搵75X拆今年RPP打算開嘅275X都係方法
但站位就去咗新蒲崗另一邊嘅mikiki 唔知接唔接受到
否則拆完都係一樣要樂富黃大仙兜先抽得走74X
XL2135/D343344 發表於 2022-4-7 13:57 | 顯示全部樓層
KW2523 發表於 2022-4-7 12:25
而彩虹/新蒲崗非繁出新界線客量唔太高 鑽石山站亦有75X共存
所 ...

74B九龍入埋啟德郵輪碼頭同啟晴、德朗;新界就行埋林錦公路同錦田公路
Snoopy@FB8617 發表於 2022-4-7 13:57 | 顯示全部樓層

KW2523 發表於 2022-4-7 12:25
所 ...

咁當然唔會係拆74B做全日
對74X來講已經放走鑽石山
仲要多條74B分九龍灣客
同一時間九龍灣又唔會多左客嘔出嚟

如果進取既
275X停埋景泰街當代替新四美街
計落去到五芳街行去新四美街先會近過景泰街
再上既可能行去鑽石山站仲好過去新四美街
如果保守既
275X非繁太子道東後入返四美街+鑽石山又得
反正唔少人都驚275X會唔夠客/分走太多85X既客
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
HM3044 發表於 2022-4-7 15:10 | 顯示全部樓層
74X全日紅萼樓上啦
四美街鑽鐵一係74B一係75X
結案
henryfung1515 發表於 2022-4-7 16:56 | 顯示全部樓層
KW2523 發表於 2022-4-7 12:13
你肯定74X下繁拆做74B/274X之後冇吸到新客?
如果兜四美街真係對前段嘅客 (不論黃大仙定觀塘) 冇影響嘅話
...

你又肯定吸到新客?
你要75x兜又無加密/其他補償,變相蝕左wo。但相反,74x直上快左=賺左,繼續兜四美街嘅車程班次無變=無賺無蝕。
原兵不動=大家都無蝕到。75x兜入去嘅=75x蝕左,咁點解要取捨75x?同埋你覺得74x兜四美街會倒客,咁75x呢?
tszhinchan3 發表於 2022-4-8 18:24 | 顯示全部樓層

Snoopy@FB8617 發表於 2022-4-7 11:21
74X/75X成個pool已經數一數二大
lee組線都唔拆得既咁其他點搞
74X班次密/75X路線過長

74X飛唔走鑽石山係因為75X只限去程經新蒲崗,所以要74X回程入新蒲崗同鑽石山接放工客。唔同馬鞍山89C/D因為85M同286M係循環線有替代而唔洗再經,其實如果唔係有85M/286M,分分鐘89C/D而家都仲要經鑽石山!
BTW自從屯馬綫通車之後,大埔去東九龍比以前快,74X都係時候要彩虹直上,新蒲崗客應該用BBI取代
Snoopy@FB8617 發表於 2022-4-8 19:38 | 顯示全部樓層
tszhinchan3 發表於 2022-4-8 18:24
74X飛唔走鑽石山係因為75X只限去程經新蒲崗,所以要74X回程入新蒲崗同鑽石山接放工客。唔同馬鞍山89C/D因 ...

又嚟
好地地而家四美街唔係無客
點解係都要倒走先?
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
gu9434@24 發表於 2022-4-8 22:05 | 顯示全部樓層
四美街確實係有客  

非繁74x/75x各自抽車做條富善<>新蒲崗(四美街)循環  20分鐘班
74x咪大可以彩虹上跑道
expertuser2004 發表於 2022-4-9 12:47 | 顯示全部樓層

tszhinchan3 發表於 2022-4-8 18:24
74X飛唔走鑽石山係因為75X只限去程經新蒲崗,所以要74X回程入新蒲崗同鑽石山接放工客。唔同馬鞍山89C/D因 ...

1. BBI 不是萬能(參考3)
2. 74X 轉 274X 看落只得一個原因, 減車加票價, 基本上乘客沒可能保證到不會加票價, 74X 直接一拆三, 飛起 74D 更符合利益
3. 213D vs 1A 有樣板看, 假特快真加價

更何況個人看不到有理由, 縮短路線後能大幅增加班次 = 加車? (縮短路線保留全部車種=變相增加班次, 縮短路線減少部份車種=維持現有班次不加班變相cut車)
除非 74X/274X 整到同 89S/89D 一樣又不同說法, 74X/274X/74D = 共用48部車, 即是每條十六架

答案好簡單, 三條大埔本線開全日, 15-30min 不理佢先, 想問大埔人能接受到 "慢車共享" 資源嗎?

PSPGAME 31145pcs 修復工程進行中, 48%