hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴計劃取消71S
開啟左側

[小道消息] 九巴計劃取消71S

teddybus 發表於 2022-4-3 16:13 來自手機 | 顯示全部樓層

he_01 發表於 2022-4-3 15:16
其實係咪真係錢都收唔到呢

啲人淨係識睇表面嚟話九巴賺晒,揀得(繼續)合作九鐵/港鐵梗係計過覺得有著數過唔做啦,唔通啲合作協議又要同呢度某啲版友交代咩?
teddybus 發表於 2022-4-3 16:17 來自手機 | 顯示全部樓層
shakugan2005 發表於 2022-4-3 15:26
第一, 講緊假日71S搵K17/K18取代, 假日朝早繁忙時間有咁多人由富善搭71S去大埔墟咁就應該keep 71S
第二,  ...

試下諗埋cut 大埔堆K線cut晒,有幾多東鐵客會倒去九巴跨區線,你就知點解港鐵寧願繼續做K巴。何況你估港鐵冇考慮探討呢堆線個營運安排?係當年大埔區議會唔想九巴做咋。
A19-AD4807 發表於 2022-4-3 16:51 | 顯示全部樓層
teddybus 發表於 2022-4-3 17:51 來自手機 | 顯示全部樓層

A19-AD4807 發表於 2022-4-3 16:51
但係善水要取消82m,其實係咪應該搵人接手82M搞免費轉乘優惠?

82M本身冇同港鐵轉乘優惠,又同大埔堆K巴線冇關係,完。

By the way,有時整雞乸咁大隻字,同潑婦上身罵街一樣,唔一定係真理。

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +9 收起 理由
流星☆雨 + 1 + 9 電腦睇佢啲方框數字都幾辛苦

查看全部評分

kmb71k 發表於 2022-4-3 20:25 | 顯示全部樓層
E500facelift 發表於 2022-4-3 12:50
如果富蝶邨條接駁線改去太和,咁建議淨係富蝶邨條線交比黨鐵並加經富亨總站,71A繼續九巴做,如果富亨班 ...

就係唔想同富蝶邨共享一條黨鐵站路線
兩邊都唔想上車頂
所以先至為富蝶邨另外再招標一條
唔係拆兩條做咩?
以上回應,是否可行?是否合適?
tomtom2015 發表於 2022-4-3 20:34 | 顯示全部樓層
284 發表於 2022-4-2 22:08
K巴一早應該取消,點解某啲屋邨有特權可以免費轉乘,其他冇?

好啊,請同時取消大西北K巴,比返其他真巴士公司做,輕鐵取消轉乘優惠,謝謝
A19-AD4807 發表於 2022-4-3 20:36 來自手機 | 顯示全部樓層

shakugan2005 發表於 2022-4-3 20:48 | 顯示全部樓層
tomtom2015 發表於 2022-4-3 20:34
好啊,請同時取消大西北K巴,比返其他真巴士公司做,輕鐵取消轉乘優惠,謝謝
...

新界西北果D係另一個故事, 輕鐵自己攬上身做, 輕鐵專區下連大棠/流浮山/龍鼓灘都要交比輕鐵巴士做, 有冇轉乘優惠就另一件事, 但冇轉乘優惠係唔係開返8分鐘一班拖卡614?

新界東果D係火車想開免費接駁巴士, 咁例如某屋苑開D免費接駁巴士去火車站, 某D公司例如新界的士無啦啦走黎反對D免費接駁巴士而搞到要收費
bestwishes706 發表於 2022-4-3 20:54 | 顯示全部樓層
tomtom2015 發表於 2022-4-3 20:34
...

西鐵車費改用東鐵標準計嘅話,取消轉乘又點話,宜家出尖沙咀車費,大西北仲貴過東涌$4同大埔$9

輕鐵同大西北K巴免費轉乘?一早嗰$4.8已經計埋入西鐵嗰程車費到啦
shakugan2005 發表於 2022-4-3 20:55 | 顯示全部樓層

teddybus 發表於 2022-4-3 16:17
試下諗埋cut 大埔堆K線cut晒,有幾多東鐵客會倒去九巴跨區線,你就知點解港鐵寧願繼續做K巴。何況你估港鐵 ...

咁CUT左K11有幾多駿景園客倒去九巴跨區線? 咁CUT左K16有幾多富榮花園客倒去九巴12? 話唔定對港鐵黎講依少少客根本唔CARE呢, 冇K18都會用自己既方法去大埔墟站搭東鐵

而且假日大埔從來都冇免費轉乘接駁巴士依樣野, 對乘客黎講71S定收費K17/K18都冇咩關係, 如果港鐵肯蝕又或者港鐵袋返錢唔關九巴事既話未通知乘客一聲未改囉