hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) [垃圾建議] 建議非繁合拼278x/73x(273X)
開啟左側

[垃圾建議] 建議非繁合拼278x/73x(273X)

FatStupid 發表於 2022-4-10 14:28 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

眾所周知,這兩條巴士綫經常於非繁忙時間脫班,而73x甚至榮登荃葵青脫班最嚴重綫路。
如果兩綫合并,雖然增加行車時間,但卻可以減少等候時間(因客流量增加,兩綫用車用於一綫)。
同時減少本綫停站數量(如飛走華明),以挽回增加的行車時間,並增設更多轉乘優惠以彌補減少的車站。
本綫新界東、北行經路綫參考W3
估計全程行車時間:
90分鐘
收費:13.7/10.7(雙向分段收費,跟現有278x/73x相同)

服務時間:
星期一到五:雙向0900~1700,5~10分鐘一班(73X/278X便上下繁綫,0930上繁尾班,1630下繁頭班)
星期六、日及公衆假期不設服務/30分鐘一班車

用車:原278x/73x挂牌車(建議同時合并兩綫挂牌)

行車路綫

往上水:
1.         如心廣場巴士總站
2.         荃灣眾安街
3.         大窩口站
4.         國瑞路公園
5.         昌榮路
6.         和宜合道運動場
7.         石圍角新村
8.         梨木樹邨
9.         可風中學
10.     城門隧道轉車站
11.     沙田站(可選)
12.     廣福邨
13.     大埔超級城
14.     太和邨
15.     花都廣場
16.     欣盛苑
17.     蓬瀛仙館
18.     嘉盛苑
19.     華慧園
20.     上水總站

往荃灣
1.     上水總站
2.     欣翠花園
3.     嘉盛苑
4.     粉嶺站
5.     景盛苑
6.     華心邨
7.     粉嶺公路轉車站
8.    翠怡花園
9.    大埔超級城
10.  廣福邨
11.  沙田站(可選)
12.  城門隧道轉車站
13.  可風中學
14.  梨木樹邨
15.  和宜合道運動場
16.  昌榮路
17.  健全街
18.  大窩口站
19.  大河道
20.  如心廣場

我相信,對於大部分粉嶺/上水居民來説,繞經大埔應該比繞經華明更省時間
而大埔居民就要忍受座位較多乘客
但總結來説,能夠提供較密集的班次已經是一個優點
至於被“飛過”的乘客,就將就一下優惠/免費轉乘la
反正繁忙時間都係恢復返兩條綫

PV9689_ATEU29
Sita1004-1017 發表於 2022-4-10 14:40 來自手機 | 顯示全部樓層
擺明垃圾建議,73X咩客量同服務水平唔洗多講
 樓主| FatStupid 發表於 2022-4-10 16:01 | 顯示全部樓層
Sita1004-1017 發表於 2022-4-10 14:40
擺明垃圾建議,73X咩客量同服務水平唔洗多講

最主要係想解決73x脫班問題,邊鬼個叫九巴脫班?
PV9689_ATEU29
Sita1004-1017 發表於 2022-4-10 16:17 來自手機 | 顯示全部樓層

FatStupid 發表於 2022-4-10 16:01

脫班同合併路線有乜關係?277X之前開20分鐘一班成堆人上唔到,又洗唔洗同74X/274X合併?
EX-TL 發表於 2022-4-10 17:22 | 顯示全部樓層
FatStupid 發表於 2022-4-10 16:01

條線做緊荃灣同大埔, 唔想脫班一係拉入屯門元朗, 一係叫九巴交條線出嚟, 冇其他方法.
kmb71k 發表於 2022-4-10 18:50 | 顯示全部樓層
你要北區人要花多三四個字遊大埔
仲要大埔墟富善邨都唔入
個建議垃圾到唔駛恨

以上回應,是否可行?是否合適?
ate214 發表於 2022-4-10 19:10 | 顯示全部樓層

就連通宵既N373都可以兩區大戰
日間路線? 哈
kitarolo 發表於 2022-4-10 21:00 | 顯示全部樓層

根源問題係新城市成日塞車過晒鐘
如心廣場自然無車可以開返入新界北
既然派車資源係得咁多,唯一辦法就係
如心直接開73X上城隧,約一半班次就可以
既然73X脫班最嚴重,即是48X/49X無咁嚴重
大河道至可風中學嘅客,入大埔可轉車解決。

有意見認為九汽唔願開部車上去但收得
嗰$2.2,城隧轉車站僅得九汽可停靠,收入
並無減少,行車時間短咗佢都有著數。
hvshe 發表於 2022-4-10 21:19 | 顯示全部樓層
1. 荃灣大河道有幾多客呢?係唔係唔使理呢?(同埋你好似唔記得咗寫眾安街)
2. 沙田站搞乜鬼
3. 大埔中心呢?富善邨呢?死咗去邊啊?
4. 城隧點收費啊?
5. 大埔落車嘅時候係會點樣塞死道車門㗎?

其實呢,將一條(差唔多)只停一站入隧道嘅W3模式套用入73X/278X兩條做荃葵青<->一大區,客似雲來嘅線,係唔可行嘅

脫班問題係好難用一個併線方法解決,尤其兩線都好多客

希望你吸取教訓之後下次唔好俾人鏟到上天花板啦

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
FatStupid + 1 + 10 回程唔記得寫...

查看全部評分

攰。。。
kingkonghi 發表於 2022-4-10 22:18 | 顯示全部樓層

垃圾建議,上一頁