hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 有乘客坐79X去皇后山總站 未到站被車長趕落車 ...
開啟左側

有乘客坐79X去皇后山總站 未到站被車長趕落車

wong099 發表於 2022-4-23 13:52 | 顯示全部樓層

以前2X筲箕灣總站做總站時,愛蝶灣落完客如果私走會直接熄燈走,唔會行多次返筲箕灣
K-stock A301
expertuser2004 發表於 2022-4-23 15:32 | 顯示全部樓層
KE7066 發表於 2022-4-22 03:10
你自己提出車長要拍卡呢個錯誤說法,做乜無啦啦話與你無關,不過就的確係同部車入唔入總站無關

原文話車 ...

我只是用乘客的一個角度去看, 若是比左錢搭車, 難度可說成(不合法)非法乘座去皇后山總站?
理所當然成為其中投訴理由, 根本好少事, 車掌直接同乘客表白(ps: 我不是女人), 即話是公司內部問題引起, 換轉日本鐵路咁樣車掌一早要道歉

「幾肯定架巴士完全一次都沒入總站」, 若不能成為投訴理由, 本人真是看不出車掌有權利利益凌駕於乘客上
一是指車掌自行的決定
二是指沒有公開巴士行車紀錄 = 死無對證
三是指有圖不代表直接等同真相(可是有圖沒真相), 不能說成 "完全一次都沒入總站" 不合理化
四是車掌有絕對性權力確保送乘客到目的地的 = 確保乘客人身安全 = 巴士公司理輪上不應該包庇呢位車掌
五是請至少提供巴士車牌號碼作證, 確定車掌有負起最終責任

PSPGAME 31145pcs 修復工程進行中, 48%
PoohPoohJoe 發表於 2022-4-23 17:33 | 顯示全部樓層
血肉長城 發表於 2022-4-23 12:04
其實司機唔需要估同理會乘客有冇呢個遊車河「怪癖」,佢將架車駛到返皇后山總站開門清客就得,除非真係有 ...

你掉番轉諗
司機停完佢唔落
上到頂都唔落就緊係會以為佢訓左/唔知要落車啦岩唔岩
個司機最後又唔係趕佢落車
只係一個普通打工仔心態
明明所有站停哂都唔落
咁梗係問啦
所以我都係覺得屯元天E車最醒
直接地下停完就收工XDDD

KE7066 發表於 2022-4-23 18:10 來自手機 | 顯示全部樓層

expertuser2004 發表於 2022-4-23 15:32
我只是用乘客的一個角度去看, 若是比左錢搭車, 難度可說成(不合法)非法乘座去皇后山總站?
理所當然成為其 ...

你不如睇下呢度有冇人好似你咁理解成部車從來冇停過皇后山總站先

部車編定係 C>A>B>A 咁行,其他人理解係車長按路線行然後有乘客 C 上車去到 B 都唔落車,你就不停理解成部車 C>B>A 咁行仲唔比人去 A

係 C>B>A 咁行原文仲唔無限放大先咩
同埋依家係講緊你口中嘅「幾肯定」完全唔穩妥,唔係呢點係咪有理投訴
expertuser2004 發表於 2022-4-23 19:47 | 顯示全部樓層
KE7066 發表於 2022-4-23 18:10
你不如睇下呢度有冇人好似你咁理解成部車從來冇停過皇后山總站先

部車編定係 C>A>B>A 咁行,其他人理解係 ...

本人從來沒說過要就 #1 圖片作出投訴(即樓主所稱: 部車從來冇停過皇后山總站先), 本人並非 79X 的乘客所以不會理會投訴內容是否真實
個人看法不代表其他人的立場, 可能其他版友有相同的見解之已

本人指出 "山麗苑中途站" 有站長室可以拍卡的, 可理解成臨時總站 / 永久總站, 會否就是方便車掌趕人落車(唔穩妥)成為被投訴的主因?
你就不停理解成部車 C>B>A 咁行仲唔比人去 A

正解就是 C>A>B, 不比人去B>A, 就是比左錢點解不比人去B>A(指未落車已付款的乘客, 並非由 B 上車付款去 A), 非常現實
所以說 "有圖不代表是(直接等同)真相" = 有圖沒真相, 本人重申: 有片不等於絕對真相呢個道理, 我想看片多過看圖

換句話說 "不是城巴公司喜歡拿乘客點玩也可以", 責任塞比車掌硬食, 公司免責, 已夠晒K型八怪

請樓主看之前的 post 作為合法的乘客, 有非常之多適合理由提出正式投訴, 越多人說話=投訴理由更多, 不用我詳細說明也知什麼一回事
ABC 本人其實有另解(A=乘客,B=車掌,C=巴士公司), 請用於C>A>B>A, 不回答也可以, 呵呵~

PSPGAME 31145pcs 修復工程進行中, 48%
cky 發表於 2022-4-23 20:03 | 顯示全部樓層
樓主只有一篇文, 無任何回應過, 新帳戶
又係就咁晌 FB 引篇文過嚟貼
然後又可以成功引到其他人轉載, 引用...

係今日仲有 keep 住上嚟, 但冇任何其他行為

唔.... 好伏
WR309 發表於 2022-4-23 20:34 來自手機 | 顯示全部樓層

AVBE46 發表於 2022-4-23 01:35
有次下繁喺富泰邨要去兆康站,咁啱走晒K51 46小巴又見到E33P埋站,諗住照上車。點知個司機要我敲車門先至放 ...

龍運有部份車長就係亂咁嚟,
E33P 經常偷雞唔上兆南, 彩暉熄燈走,
E34B/E37 就天龍路落哂熄燈返廠, skip 天中,
E36 仲試過誇張到形一就調頭唔去八鄉路,
做壞哂規矩

除 E36P 有規定用 12.8 可用上村球場清客,
及 E33P 0515 彩暉特可以T1 清客,
所有班次不可 turn short
KE7066 發表於 2022-4-23 23:23 | 顯示全部樓層
expertuser2004 發表於 2022-4-23 19:47
本人從來沒說過要就 #1 圖片作出投訴(即樓主所稱: 部車從來冇停過皇后山總站先), 本人並非 79X 的乘客所以 ...

雞同鴨講

再講多次城巴唔存在任何車長到站長室拍卡制度

石頭 發表於 2022-4-24 08:25 | 顯示全部樓層
expertuser2004 發表於 2022-4-23 19:47
本人從來沒說過要就 #1 圖片作出投訴(即樓主所稱: 部車從來冇停過皇后山總站先), 本人並非 79X 的乘客所以 ...

其實係路線設計有問題,只要改為先去山麗苑再入皇后山,

唔再先入皇后山總站停一次站先,咁咪唔會有呢個問題囉?

實在難以想像一個正常的乘客,竟然會去支持咁樣的走線,仲要搭到尾~

如同41長青方向既廿幾年前走線,停長青既時候唔落車,

係都要等兜埋美景花園再響總站落~

香港好少人咁樣搭車法去刻意浪費時間,有時間我都打多份工好過~
teddybus 發表於 2022-4-24 08:50 來自手機 | 顯示全部樓層

石頭 發表於 2022-4-24 08:25
其實係路線設計有問題,只要改為先去山麗苑再入皇后山,

唔再先入皇后山總站停一次站先,咁咪唔會有呢個 ...

咁樣過門不停,皇后山邨民會唔會有意見?