hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 東鐵過海段下個月15號通車
開啟左側

東鐵過海段下個月15號通車

User12345678910 發表於 2022-5-2 12:51 | 顯示全部樓層

Citcalag 發表於 2022-4-29 20:19
會,九龍塘去紅磡果段其實好慢

將軍澳去紅磡宜家都係鑽石山轉屯馬,唔會經九龍塘
railway204 發表於 2022-5-2 13:44 | 顯示全部樓層
HE7921 發表於 2022-5-2 12:24
不會再有上水至旺角東的短途特別班次?

聽講有,連月台PA box 都有掣撳旺角東特車資訊+往金鐘乘客請等候下一班車

ryandroid 發表於 2022-5-2 23:19 來自手機 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2022-5-2 12:12
東鐵過海去灣仔大部分都會展落
返灣北嘅就更加
灣仔南行天橋仲好過金鐘轉多次 ...

如果會展係可以取代灣仔
唔止東鐵、屯馬綫去灣仔嘅乘客經紅磡過海去會展
連南港島綫荃灣綫荃灣至荔景、觀塘綫石硤尾至九龍灣都可以改經紅磡去會展
如果荃灣綫荔枝角至尖沙咀返灣北仲可以金鐘搭一次電梯去東鐵月台轉車去會展
金鐘站港島綫往柴灣月台人潮不再
真係諗得好理想

但顧問之前個預測係
港島綫東行灣仔落車乘客繁忙時間每小時1萬6千人
港島綫西行灣仔落車乘客繁忙時間每小時6千人
東鐵綫會展站繁忙時間每小時出閘人數係1萬人
只計南行嘅話應該得7千至8千
對比東鐵紅磡至會展嘅5萬幾乘客量
以及灣仔站繁忙時間每小時出閘人數係2萬3千人
就知道顧問對會展站預期嘅使用量有幾大

就等多2星期睇下會展站有冇咁大吸引力
he_01 發表於 2022-5-2 23:23 來自手機 | 顯示全部樓層

ryandroid 發表於 2022-5-2 23:19
如果會展係可以取代灣仔
連南港島綫荃灣綫荃灣至荔景、觀 ...

前設係轉車方便
所以吸引嘅只會係屯馬 東鐵 同南港島嘅乘客
市區線除非真係去灣北 其他都係灣仔站方便啲
ryandroid 發表於 2022-5-3 01:21 來自手機 | 顯示全部樓層
he_01 發表於 2022-5-2 23:23
前設係轉車方便
所以吸引嘅只會係屯馬 東鐵 同南港島嘅乘客
市區線除非真係去灣北 其他都係灣仔站方便啲 ...

其實金鐘都東鐵綫月台都係一轉電梯去市區綫
轉車方便到唔止市區綫繼續去返灣仔站
東鐵、屯馬綫、南港島綫大部份都會想用返灣仔站
反正東鐵直達金鐘轉車去灣仔都比依家快咗
灣仔站一帶搵地方買早餐都方便過會展
告士打道以北、菲林明道以東(+謝菲道以北) 返工或趕返工先會喺會展出站

大把人返工唔想行咁多路
但呢度有啲人就覺得大部份乘客唔想喺有冷氣嘅金鐘站轉車/等車
寧願喺會展出閘行返去灣仔站一帶行到身水身汗

cnquate 發表於 2022-5-3 11:55 | 顯示全部樓層
預計今日會有官方公佈,證實通車日期
有權有勢嘅人灌水放流唔使停板
AtrHenu 發表於 2022-5-3 16:19 | 顯示全部樓層

cnquate 發表於 2022-5-3 11:55
預計今日會有官方公佈,證實通車日期

官方已經公佈咗15/5為通車日期,9/5會係會展站開放日並會為MLR搞榮休活動日.
Ricky403 發表於 2022-5-3 17:06 來自手機 | 顯示全部樓層
ryandroid 發表於 2022-5-2 23:19
如果會展係可以取代灣仔
連南港島綫荃灣綫荃灣至荔景、觀 ...

我只係話選擇用東鐵過海去灣仔嘅客會揀會展落多過灣仔落
你嘅回覆入面絕大部分都係自己整出黎嘅稻草人
況且成日都有人話金鐘站會爆鑊,仲唔盡量避開佢咩,仲自己走入去排隊等上車只可以話條路係你自己揀嘅
ryandroid 發表於 2022-5-3 19:44 來自手機 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2022-5-3 17:06
我只係話選擇用東鐵過海去灣仔嘅客會揀會展落多過灣仔落
你嘅回覆入面絕大部分都係自己整出黎嘅稻草人
況 ...

夠成日有人話金鐘上到即班車唔迫
龍門任搬
Ricky403 發表於 2022-5-3 20:23 | 顯示全部樓層

ryandroid 發表於 2022-5-3 19:44
夠成日有人話金鐘上到即班車唔迫
龍門任搬

個道理根本好簡單
就係金鐘站港島綫東行假如有剩餘運載力,會有部分人唔介意搭多兩個站
但係當金鐘站港島綫東行已經塞滿,去灣仔 (尤其灣北) 嘅就會陸續考慮轉搭東鐵綫會展落
咁已經做到所謂嘅分流
.