hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 紅隧線惡夢的一天要來了
開啟左側

[突發!] 紅隧線惡夢的一天要來了

toby_tl10 發表於 2022-4-30 11:28 | 顯示全部樓層

E500facelift 發表於 2022-4-30 10:03
307 681都講得通,但唔明點解有版友覺得969有影響

不過留意番,東鐵減左車卡,或者會有人唔想逼而繼續撘 ...

而家R train睇落好似夠載係有幾個原因:

1) 奕晴仲未完,本地通勤需求減少
2) 羅湖同落馬洲客量係0,所以上水先至咁開心有得坐
3) R train設計係過海用,而家未過海都已經咁多人

東鐵過海,104 301必定大傷,但係東鐵根本冇能力食晒咁多客(而家已經車接車,冇可能再加密),一定有客嘔出嚟。以前東鐵樽頸位係大圍去九龍塘,興奮綫通車變咗做沙田去大圍,只要凱婷唔封殺,巴士公司喺沙田同其他位都有好大生存空間。

唔係想唔想逼嘅問題,而係你沙田上到車至好講

To infinity... and beyond
LN9267 發表於 2022-4-30 11:32 | 顯示全部樓層
HR9710+KU1391 發表於 2022-4-30 11:06
九記月票都留唔住大西北東九客? 雖然知擔心老龍塞車,唔悝得九記要把258X改道,望中九幹線達分流作用,幫 ...

40X問題是在沙田區的車程長,又要經禾輋,繁忙時間城門隧道沙田出口落沙田那段斜路塞車,也嚇怕一些人。

屯馬在馬鞍山段及河東乘客量不及大西北那邊多,變相更容易吸納馬鞍山及河東的人坐鐵而不坐巴士。
愛車:九巴ATE189(LN9267)、新巴5787(VX1817)
bestwishes706 發表於 2022-4-30 12:20 | 顯示全部樓層
FBI2 發表於 2022-4-30 10:42
前幾日我係觀塘去兆康,都冇坐62X,用6000分換免費港鐵飛,坐觀塘線轉屯馬線,一個鐘到兆康.

其實好多長途客 ...

當初259D拆線係應該,而且係拆得太遲,始終屯轉開咗幾年後,區內走線太兜太過時

不過做法唔係應該將兩條全日,而係62X全日同時應該將259D改兩味,另外62X更加唔應該延長去兆康

259D龍門居走線相反又做唔到直出,62X景峰兆康嫌太兜(景峰本身已經有班客過紅橋搭車,兆康又有鐵),屯轉開咗仲要整呢啲走線真係倒米咩

睇吓宜家兩線非繁班次真係不知所謂,連61X 258D都密過佢地,62X/259D咁嘅班次再係咁落去真係倒客

Ricky403 發表於 2022-4-30 12:37 來自手機 | 顯示全部樓層

toby_tl10 發表於 2022-4-30 11:28

東鐵綫到紅磡本身已經唔滿,仲有班人落車轉去尖東柯士甸,絕對有唔少空間接載過海客
個情況要去到連大西北過海落金鐘灣仔嘅通勤客都搶埋,先至有可能載唔哂
但都唔會影響沙田以北班客,因為佢地本身就喺車上面坐緊
KE7066 發表於 2022-4-30 13:50 來自手機 | 顯示全部樓層
avianwind 發表於 2022-4-30 07:34
某水公司前排早繁時段
仲玩緊38xx行紅隧線

未有疫情之前都有常規 38xx 做早繁
應該唔關縮數事
toby_tl10 發表於 2022-4-30 16:43 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2022-4-30 12:37
東鐵綫到紅磡本身已經唔滿,仲有班人落車轉去尖東柯士甸,絕對有唔少空間接載過海客
個情況要去到連大西 ...

樓上/隔籬帖個個講到978 307會有大量客轉投東鐵,呢班人點會本身喺車上面坐緊??
To infinity... and beyond
he_01 發表於 2022-4-30 16:49 來自手機 | 顯示全部樓層

HR9710+KU1391 發表於 2022-4-30 11:06
九記月票都留唔住大西北東九客? 雖然知擔心老龍塞車,唔悝得九記要把258X改道,望中九幹線達分流作用,幫 ...

九巴月票對屯門東九客作用唔係咁大 沿途路況仲要唔穩定
$17.4×2×2=$765.6
he_01 發表於 2022-4-30 16:53 來自手機 | 顯示全部樓層
toby_tl10 發表於 2022-4-30 11:28

東鐵仲有空間由每小時24班加到29班
ryulky 發表於 2022-4-30 18:50 | 顯示全部樓層
LN9267 發表於 2022-4-30 11:22
沒錯,去年屯馬綫全綫通車,大家經常説286M,但87D、大西北至東九龍巴士客量也有轉變。

主要因爲屯馬綫 ...

87D去程就真係少左人搭到尖沙咀, 但回程海防道又係冇咩變化.

海旁人如果搭巴士是否行去富安搭? 所以286M特快上大老山都做唔起?

城隧最多咪少左人轉269D同埋少少沙角顯徑人. (眼見263都冇咩影響)
我經常下繁o係城隧搭40X,就算少左人都係要企,有時仲要頂閘. 而家唯一一班的40E都多左人搭,有時都要企 (大把人唔介補$4.7直入馬鞍山)
43X就一向都比40X鬆動,  有冇屯馬都係咁.
就算有屯馬線,有晚9點o係西站搭43X, 一樣有人龍.

3星期前搭89D下繁開15,德福留後, 好最近開番密, 九記應該知自己在玩命...

至於馬鞍山過海, 嫌塞老早搭鐵話次轉幾多次.
681兩繁俾9系分流唔少,或者仲食到嫌9系冇位坐的人, 淨低灣仔北最易俾東鐵吸. 但假期唔塞車, 優勢返晒黎.  
搭得680,682係追求一程過而不是速度,冇咩好講.

0 去錯方向
RyanPun 發表於 2022-4-30 19:56 來自手機 | 顯示全部樓層

ryulky 發表於 2022-4-30 18:50
87D去程就真係少左人搭到尖沙咀, 但回程海防道又係冇咩變化.

海旁人如果搭巴士是否行去富安搭? 所以286M ...

87D去程佐敦係極限,咁多年都係咁,都唔係新嘢。反而想講下繁,後段好易整到變拖卡,如果你話長時段少人上又唔算係,但除開平均計算係咪完全冇水位減呢?但如果最尾係大刀咁斬落去,九巴自己都冇好處,北行行足全條彌敦道咁計,35A同281A都唔唔夠87D食水深,10蚊雞一兩站,九巴冇理由睇唔出呢盤生意。

40X/43X係最應該優先做重組嗰條,不過都唔詳細講,講嚟講去都係嗰三覆屁。

反而最想講89D,日間非繁長期12/15,呢段應該都唔再郁手,頂盡日間劃一變15,不過多人起上嚟89D開15其實係好危險,除咗頭尾車可以20或以上之外,其他可以減嘅地方有限。

至於上下繁喇喎,你上繁本來89P有堆柯打車,要格硬減都減到嘅,但絕對唔係20-30呢個趕盡殺絕嘅班次,不過89P我都唔再期望佢會正常返。但就咁多年嚟89D正線,除咗上下繁本身嘅密車時段之外,其餘時間尤其係晚間、成日都玩到好盡。

全星期計,日間都叫做正常,眼見都盡量跟返表定班次,但晚間成日玩嘢玩到過哂火,周不時平日下繁7點後搭89D,7點頭都還好開10/12、7點尾段之後可以一嚟就15,甚至開18都見過,星期六日晚間直頭例牌15以上(只係保守估計),都唔知佢係咪真心想玩殘89D,希望佢唔好後悔。

681唔回了,要講隔離post都講哂。
最愛的、城巴的、667的、一個傻佬