hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 有民間組織準備發起持續性針對948的行動 ...
開啟左側

[小道消息] 有民間組織準備發起持續性針對948的行動

Ricky403 發表於 2022-5-8 10:34 | 顯示全部樓層

948個局都幾難拆
最初傾延長服務時間嗰陣無傾好,搞到對開嘅話一單要行成120分鐘,時間都完全夠934做一轉,好睇唔好食
所以唔好話加一班車都要諗過度過嘅善巴,就算係九巴,都只會插住加班車落去搵錢先,呢啲加班車快者可以65分鐘搞掂一單 (連休),加埋繁時客源多,賺到笑
.
koneotis 發表於 2022-5-8 11:32 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2022-5-8 10:34
948個局都幾難拆
最初傾延長服務時間嗰陣無傾好,搞到對開嘅話一單要行成120分鐘,時間都完全夠934做一轉, ...

呢個問題只要運吉肯initiate,就可以傾下改20分鐘一班時順手執執時間表,係睇在運吉願唔願意啫
 樓主| FBI2 發表於 2022-5-8 11:41 來自手機 | 顯示全部樓層
koneotis 發表於 2022-5-8 11:32
呢個問題只要運吉肯initiate,就可以傾下改20分鐘一班時順手執執時間表,係睇在運吉願唔願意啫
...

一個單連休息100分都夠行,90分就非繁可以
WR309 發表於 2022-5-8 12:09 來自手機 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2022-5-8 08:20
印象中 249X 兩繁識頂閘,但班次一直都係 22-30 分鐘一班
可否講多少少有關 249X 客量如何?幾有興趣知 ...

假日需求就足夠有突, 因為有班人都會搭E42
平日上繁7-9爆棚出入島, 大圍落一半, 因為設大圍特
晚繁5-7有收工客專程去青桃樓候車, 收視不俗,
有機會企一打半打

青衣方客量以青機、長康二期、青桃/美景佔多數
沙田方就大會堂、大圍火車站上最多

所以本波肺炎後, 官方消息有機加一車

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
10598C + 1 多謝分享

查看全部評分

koneotis 發表於 2022-5-8 12:14 | 顯示全部樓層
FBI2 發表於 2022-5-8 11:41
一個單連休息100分都夠行,90分就非繁可以

我理解而家排90或者有困難,不過如果改20分鐘一班的話,大可以排100分一單再重新安排時段
ATSE40 發表於 2022-5-8 12:34 | 顯示全部樓層
brianso198 發表於 2022-5-7 23:12
不如咁講
屎水另一條獨營682非繁做唔做到50-60人一車先

682 又真係無咁多客,所以咪入紙減囉,不過 682 都係招返嚟嘅,自然有先天優勢。

咁計一至五南行加兩班車,已經等於好似星期六咁去到一點開20分一班

加班當然係好,但係而家舊聯營線減班都減得咁慢,呢類線間接就做咗受害。順向加幾多我就唔太熟,但係逆向(仲要最少人嗰段)就咪玩啦。

不過計延長時段,以前橙巴都係自己加下加下變做半個時段咁,咪睇下九巴會唔會食咗呢啲時間囉

腦補當真,真要補腦
 樓主| FBI2 發表於 2022-5-8 12:36 來自手機 | 顯示全部樓層

ATSE40 發表於 2022-5-8 12:34
682 又真係無咁多客,所以咪入紙減囉,不過 682 都係招返嚟嘅,自然有先天優勢。

咁計一至五南行加兩班 ...

據聞有巴士公司申請948轉時段制,但被另一間拒絕。
樂仔〞 發表於 2022-5-8 12:36 | 顯示全部樓層
proschebus 發表於 2022-5-8 03:39
點解唯獨107要對分?未有8仔個時又點分?
咁R8又有冇對分?
我只是知道西隧跨公司轉乘會對分 ...

做試驗掛 , 我無去認真了解
對分應該只有 107 一條
樂仔〞 發表於 2022-5-8 12:37 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2022-5-8 08:45
咁都要有人容許自行加班掛..

不過近十年計

哦邊個容許加班 ? 巴士公司 D 編更員 / 稽查囉 , 佢唔編 D 字軌去加班 , 咁點加班呢
ATSE40 發表於 2022-5-8 12:39 | 顯示全部樓層

kingprowm 發表於 2022-5-8 10:00
336 和 348 都當年九中聯營,但中巴被取消專營權後,336 可以轉九巴獨營,但 348 變九新聯營

唔知當年用乜 ...

而家936好似仲衰過948喎,你肯定當年轉獨營一定有著數?
腦補當真,真要補腦