hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 301尾日尾班車安排
開啟左側

[小道消息] 301尾日尾班車安排

s3n370 發表於 2022-5-9 17:27 來自手機 | 顯示全部樓層

預期同實際總會有出入。
衰起上黎通車第一日有乜鑊氣,隻鑊最終咪落佐去凱婷姐姐度。

所以之前嘅新線通車,巴士可以照行就照行。
睇定D先至決定點收,而唔係第一日就cut。
咁就皆大歡喜(除佐巴士公司外)。

以前搵到咪豪三幾日俾你,而家咁嘅環境,
點唔同你計到盡丫。
kay 發表於 2022-5-9 17:37 | 顯示全部樓層
s3n370 發表於 2022-5-9 17:27
預期同實際總會有出入。
衰起上黎通車第一日有乜鑊氣,隻鑊最終咪落佐去凱婷姐姐度。

但睇返近年經驗
新MTR線都開得順利

東鐵其實依家每班車有幾多人坐到紅磡
有數得計
當佢地坐埋落會展金鐘
南行想出事應該都唔易

8+1車班次又密
如果咁都爆到七彩
巴士都真係抵CUT
世界很簡單 人類很複雜
PK9394 發表於 2022-5-9 18:01 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2022-5-9 17:37
但睇返近年經驗
新MTR線都開得順利

不過又咁講,而家少人坐到紅磡系因為系d人九龍塘轉曬落荃灣線過海。如果吾洗再轉車,原車人爆住過海,未必無風險。
s3n370 發表於 2022-5-9 18:02 來自手機 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2022-5-9 09:37
但睇返近年經驗
新MTR線都開得順利

條鐵有事固然大鑊。
巴士第一日就cut唔夠載,一樣咁大鑊
有番咁上下年資嘅,諗下欖隧重組初期發生乜事?
GD1570 發表於 2022-5-9 18:28 | 顯示全部樓層
s3n370 發表於 2022-5-9 18:02
條鐵有事固然大鑊。
有番咁上下年資嘅,諗下欖隧重組初期發生乜事? ...

本身班客就係由東鐵出嚟,
除非當日過海隧道斷纜,
否則要加強嘅都應該由源頭加強,即新東起加,
而唔係由紅磡先加啦!

況且無咗301,仲有大把車可以搭,
將301啲車放落104,再開返301嘅班次,
已經可以搵多啲啦。同埋,真係仲有幾多人會落東鐵轉巴士落中上環環及金鐘呢?

所以301即cut不無道理。

你有你可愛,我有我好笑。
kay 發表於 2022-5-9 18:38 | 顯示全部樓層
s3n370 發表於 2022-5-9 18:02
條鐵有事固然大鑊。
有番咁上下年資嘅,諗下欖隧重組初期發生乜事? ...

依家都係斬301
其他未有正式決定

不過紅磡以西計
過海有三個選擇
洗牌都應該要洗一段時間

但個人認為
最爆唔係過海段
而係上水至沙田呢段爆
上游9卡載唔晒客
下游站客量自然封左頂
世界很簡單 人類很複雜
Gary_B 發表於 2022-5-9 18:40 | 顯示全部樓層

edhong 發表於 2022-5-9 12:22
沙中綫過海其實最大得益者已經係屎水,啲垃圾過海線可以順勢收皮之餘,連帶原來東鐵客過咗海先轉車,變相啲 ...

新腫瘤直徑目測達1m

s3n370 發表於 2022-5-9 18:49 來自手機 | 顯示全部樓層
GD1570 發表於 2022-5-9 10:28
本身班客就係由東鐵出嚟,
除非當日過海隧道斷纜,
否則要加強嘅都應該由源頭加強,即新東起加,

問題係唔止東鐵出黎咁少,
而係起碼屯馬同觀塘線沿線,實會有巴士客會轉會。

問題似係巴士公司想預埋呢舊,第一日就唔止cut 301咁少,
但上面唔俾預咁忟...
Ricky403 發表於 2022-5-9 18:59 來自手機 | 顯示全部樓層
PK9394 發表於 2022-5-9 18:01
不過又咁講,而家少人坐到紅磡系因為系d人九龍塘轉曬落荃灣線過海。如果吾洗再轉車,原車人爆住過海,未 ...

九龍塘轉車有部分轉觀塘綫東行
淨低轉觀塘綫西行嘅,都有一半再轉荃灣綫北行
扣埋搭落觀塘綫尾三站轉荃灣綫南行嘅,又有至少三分之一喺佐敦同尖沙咀落車
成日話過海段即爆感覺有少少吹大咗
kay 發表於 2022-5-9 19:07 | 顯示全部樓層

大台今日都有輕輕帶過路線減班問題,佢tricky在拎左條182,博康上車,又估唔到佢咁醒水,伊莉沙伯大廈當銅鑼灣,再用東鐵黎比

不過問題係早繁182本身比982x搶到無咩客剩,非繁182成績都唔好,特別南行,但又無講301取消
世界很簡單 人類很複雜