hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 有立法會議員表示,鐵路公司需要買新車 ...
開啟左側

有立法會議員表示,鐵路公司需要買新車

nwfb1001 發表於 2022-5-11 13:58 | 顯示全部樓層

取消TSR咪買少啲車
tonytsang_hk 發表於 2022-5-11 18:09 | 顯示全部樓層
E500facelift 發表於 2022-5-11 13:13
啫係黨鐵可能並非自願買韓國車,而係被逼?

不過話時話,將來黨鐵有冇可能再買歐洲車同日本車? ...

但果陣又話係當年ceo既決定喎?

如果真係無位,係唔係應該塞張大單比中國,假千九比韓國/日本呢?
Kelvin15190 發表於 2022-5-11 22:49 來自手機 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2022-5-11 08:57
但馬鞍山河東都有屯馬分流
其實睇馬鞍山取態
坐到大圍跳東鐵定紅磡先轉

我想火車大圍也輪不到馬鞍山客上,要過海都應該在紅磡站轉火車。
RyanPun 發表於 2022-5-11 23:15 | 顯示全部樓層

Kelvin15190 發表於 2022-5-11 22:49
我想火車大圍也輪不到馬鞍山客上,要過海都應該在紅磡站轉火車。

但唔好忘記,Cut車重災區之一嘅紅隧線,土瓜灣馬頭圍客都佔唔少比例,我當班人依家屯馬去紅磡轉隧巴,日後分分鐘轉東鐵去港島,紅磡要食埋呢3站堆過海客,睇排面紅磡轉應該仲難過喺大圍,而且問題係仲有幾大比例東鐵客會坐到落紅磡先轉屯馬,而唔揀大圍,早一轉喺大圍跳去東鐵,起碼會走一堆觀塘/尖東客先。
最愛的、城巴的、667的、一個傻佬
jpoon 發表於 2022-5-12 00:57 | 顯示全部樓層
AVBWU291 發表於 2022-5-10 18:12
因為行車時間再縮短,同埋減少咗北面總站嘅掉頭時間

其實減少咗幾多掉頭時間?
http://jpoon9394.blogspot.com/
Ohm 發表於 2022-5-12 01:04 | 顯示全部樓層
RyanPun 發表於 2022-5-11 23:15
但唔好忘記,Cut車重災區之一嘅紅隧線,土瓜灣馬頭圍客都佔唔少比例,我當班人依家屯馬去紅磡轉隧巴,日後 ...

會唔會太低估鐵路嘅運載能力?
荃灣線已經先後食咗西港島線、南港島線、觀塘線延線、屯馬線帶來嘅額外過海人流,但而家都安然無恙
之後東鐵過海分咗一大批客去,我估計係兩線過海都會比較鬆動
ryandroid 發表於 2022-5-12 04:23 來自手機 | 顯示全部樓層

Ohm 發表於 2022-5-12 01:04
會唔會太低估鐵路嘅運載能力?
荃灣線已經先後食咗西港島線、南港島線、觀塘線延線、屯馬線帶來嘅額外過 ...

荃灣綫冇事
只係因為東鐵尖東歸西
旺角東至紅磡又越來越慢
導致東鐵綫去金鐘由尖東/尖沙咀改為九龍塘/旺角轉車
尖沙咀站過海只有西鐵轉車客
馬鐵南北段亦以何文田/油麻地轉車
旺角之後油麻地至尖沙咀都有唔少人落車
咁先可以令西鐵同馬鐵大圍以南嘅客先唔太難轉到荃灣綫
仲有兩三年油尖旺少咗大量商務/觀光遊客過海
東鐵亦冇咗大量自由行落市區
所以荃灣綫過海段依家先好似冇事

東鐵紅磡站除咗原本旺角及油塘轉車嘅東鐵客
還有油麻地及油塘轉車嘅馬鐵客
以及南昌及尖沙咀轉車嘅西鐵客
仲有新界、九龍城區及紅隧嘅過海巴士客
紅磡自然係難上車過大圍

依家大圍話就話有3成東鐵客轉馬鐵南下
東鐵過海通車後可能跌返去2成以下
馬鐵亦會多返唔少人喺大圍轉東鐵
不過情況唔會好似以前馬鐵大圍止步嗰陣等N 班車先上到東鐵咁解
AVBWU291 發表於 2022-5-12 10:21 | 顯示全部樓層
jpoon 發表於 2022-5-12 00:57
其實減少咗幾多掉頭時間?

實際數字唔知,我冇時間表喺手。但而家羅湖掉一次頭可以用10分鐘

將軍澳係收視保證🫡 I mean 討論
XL2135/D343344 發表於 2022-5-12 19:26 | 顯示全部樓層
tonytsang_hk 發表於 2022-5-11 18:09
但果陣又話係當年ceo既決定喎?

如果真係無位,係唔係應該塞張大單比中國,假千九比韓國/日本呢?

其實火車用大陸車會好少少,始終列車喺大陸造完之後可以甲種直接經羅湖運入何東樓
不過即使而家火車用37架韓國車,其實MTR可以向長客/株洲買8抽10卡新車 (可按需要增購5抽),用西門子摩打;然後韓國車就擴編

Kelvin15190 發表於 2022-5-13 11:16 來自手機 | 顯示全部樓層

XL2135/D343344 發表於 2022-5-12 19:26
其實火車用大陸車會好少少,始終列車喺大陸造完之後可以甲種直接經羅湖運入何東樓
不過即使而家火車用37架 ...

應該都會用mitsubishi 190W motor、6/7M3T編組,減少tune新車的時間。