hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 東鐵過海民間調查
開啟左側

[其他] 東鐵過海民間調查

EX-TL 發表於 2022-5-15 21:45 | 顯示全部樓層

FBI2 發表於 2022-5-15 20:38
幫襯141能否是救線出路?

我就睇東鐵綫過海段對641影響好低, 住中上環灣仔離島去觀塘 九龍灣返工唔係641就係地鐵東隧過海, 「救線」似乎嚴重咗.

其次, 灣仔北得呢條線返東九, 下繁放工返藍田站 觀塘 牛頭角靠佢, 改做141就要行番灣仔道, 兜啓德啓麗逆走, 入九龍灣又係死路一條, 去藍田站會好耐, 班客就推晒去601 619.

641唯一大改係下繁返九龍, 出替代走線經糖水道 渣華道 民康街上橋避開可能出現嘅東隧長龍.

細改就係上繁往啓德過東隧後跟15A走線及停站去常悅道, 之後由麗晶8座轉出啓晴, 兜少啲住宅, 方便人返工, 亦快啲返啓晴開車過海, 641高峯係九巴時段, 跟15A同路冇利益衝突, 往中環經啓祥道天橋去牛上, 畀上下邨多啲快車過海, 亦避開九商的繁忙.

總言之, 大方向就係畀最大方便返工人士.
Choi 發表於 2022-5-15 21:45 | 顯示全部樓層
FBI2 發表於 2022-5-15 20:38
幫襯141能否是救線出路?

101X停灣北搞點
新造的人、如鷹展翅上騰。
YY487 發表於 2022-5-15 23:09 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
dennis28a 發表於 2022-5-15 23:19 來自手機 | 顯示全部樓層

S3bl430 發表於 2022-5-15 17:28
985B我就覺得唔會重傷,最多跌20-30%客
我覺得大家低估左顯徑經大圍/紅磡轉車煩的程度顯徑去大圍要先落大堂 ...

我成日都話 985B 唔係顯徑專線,雲疊隆亨都係客源,
佢哋根本唔會行去顯徑站搭鐵。

依班客一直唔搭鐵,就係行去大圍站要轉 2 次車,
而家一黎就變轉 0-1 次車直達灣仔金鐘中上環。

本身相傳暗盤估計 985B 起碼跌 4-5 成客。
咁聽日咪見真章。
dennis28a 發表於 2022-5-15 23:26 來自手機 | 顯示全部樓層
S3bl430 發表於 2022-5-15 17:12
我覺得班客又真係會咁轉搭港鐵,
灣北搭船最低消費20分鐘, 641又要面對嚴重塞車問題
依班客已經忍左好耐 ...

其實班客先唔會咁做。

先唔講菲林明道下繁北行根本唔塞,
而係我落船行去新港上 215X 都行成 10 分鐘,
仲未計每日下繁由機隧慢車返觀市,
埋單隨時要一個鐘,根本慢過 641。

如果我係灣北是但一座樓,我唔好行落電車路搭鐵?
而家我寧願會展搭鐵去紅磡轉 215X 都無咁把火,
甚至全程保鐵過海。
hsyip 發表於 2022-5-15 23:27 | 顯示全部樓層
YY487 發表於 2022-5-15 23:09
唔認同 907C 九快過城
我間唔中都會喺放工時間由港島返大埔
發覺 1805 班九巴行車時間非常飄忽

以大中計
轉埋K巴,其實兩者時間相差真係唔大

但係搭鐵就沒位坐,行去轉K巴段路又唔係好行

js904 發表於 2022-5-15 23:40 | 顯示全部樓層

FBI2 發表於 2022-5-15 16:21
聽講88R申請執笠一事,城巴玩緊彈弓手

叫城巴管好自己班師傅先啦
下繁北行玩碌車玩到返第一城幾乎拖卡又有, 星期六下晝南行走去行紅隧博塞又有
聽日唔見晒啲客真係唔好喊
S3bl430 發表於 2022-5-16 00:53 | 顯示全部樓層
dennis28a 發表於 2022-5-15 23:19
我成日都話 985B 唔係顯徑專線,雲疊隆亨都係客源,
佢哋根本唔會行去顯徑站搭鐵。

80P個例子正好說明隆亨客相對上仍是偏好巴士,
當然,下雨天會小人搭巴士,班人驚左塞車

另外,近期985B等西隧線再面對西隧口塞車問題,短期來說客量的確可能跌得多,但相信之後會回流

現時985B上客分布大概係咁,以8點左右班次為例
顯揚前:20-30人
顯揚:10-15人
商場:10-15人
顯慶:15-20人
顯沛:10-15人
隆亨:15-30人

有一點幾奇怪, 新巴班次(尾3和尾車)係小d客,可能係九巴班次行得比較慢,食多左客

明天我睇下985B係唔係跌到無曬客先

錯字連篇
 樓主| kay 發表於 2022-5-16 09:20 | 顯示全部樓層
今日搵到篇幾有精讀價值
與其由自己講不如借人把口講

FROM前區佬黎煒棠
佢同運吉交手經驗值得參考
https://www.facebook.com/ivanlai ... 1/3154022821503934/

曾經在不同場合,都有同運輸署地區官員同巴士公司負責同事討論過鐵路同巴士定位嘅相關問題。得出的重要結論是,最關鍵是市民如何選擇。這樣無關政治取態,以是很簡單的一個返工及放工通勤選擇。普遍香港人都會因為快和穩定,所以會選擇乘搭港鐵,特別是新市鎮過海,人口普查數據都證明咗呢點。

692P當年執笠一事,運吉的反應

那次就住取消路線一事,多番與運輸署交流,也做了乘客問卷調查。誠言堅持乘搭巴士的乘客相對同區乘搭港鐵過海的是「小眾」。運輸署官員跟我說,最大問題係「市民已用腳投票」,或忍受不住將軍澳隧道塞車,或忍受不到東隧早上例牌塞車,或召受不住東區走廊長期擠塞,以繁忙時間來說,巴士實在嚴重虧蝕。

社會事件未能帶起長期效應
呢個論調相信有人唔LIKE
但事實似乎的確如此

「社會運動對巴士乘客量影響只屬曇花一現」

一次與巴士公司商討巴士路線計劃,席間有區議員同事問到社會運動(例如當年有人提倡擺搭港鐵),對巴士載客量(特別是過海線)的影響。巴士公司說,「社會運動對巴士乘客量增長影響只屬曇花一現」,將軍澳區各條隧巴的高客量情況只維持了幾個月,之後變陸續回復原狀,頂閘不再,未有對數據產生任何顯著及重要的影響。

最後軟性呼籲居民搭巴士(例如挑戰一個月搭巴士)
同本人早前論點唔想巴士減班,請D客乖乖地搭巴士一樣

當然呢D言論
對於一部份反對減班既人黎講
係聽唔入耳

世界很簡單 人類很複雜
WR309 發表於 2022-5-16 09:31 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2022-5-16 09:20
今日搵到篇幾有精讀價值
與其由自己講不如借人把口講

呢個係事實, 放於四海皆準, 乘客用腳投哂票, 舉腳不回
只係一班區佬同pro巴士以為一定保得住巴士,
當今早睇新聞見到班客試過火車過海快, 同埋市區後客流變化,
睇怕應該大洗牌得好緊要, 比2002將綫啟用時更慘
今早睇個別紅隧綫客量好危, 屎水經營情況更加慘

另外, 呢班朋友出嚟搞記者會, 我睇咗一次, 似係冇乜經驗