hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) [綜合] 沙中綫過海後客量轉變 (不斷更新) ...
開啟左側

[綜合] 沙中綫過海後客量轉變 (不斷更新)

2076 發表於 2022-5-16 01:49 來自手機 | 顯示全部樓層

善水收紅隧車呢招高明,趕走晒紅磡轉車客,迫佢哋改用會展,攬炒九巴。如果用紅隧堆車在灣碼學以前紅隧咁玩,118 就收到 20分鐘一班,咁就可以趁新鐵路通車大改到班客的乘車習慣。
ryandroid 發表於 2022-5-16 01:52 來自手機 | 顯示全部樓層
Ohm 發表於 2022-5-16 00:58
紅隧轉車客無咗一大截就梗,但咁快就放棄定先,只會逼走九龍區乘客,又陷入惡性循環
不過兩間公司一向都係 ...

紅隧有大量鐵路客養起繁時同非繁巴士又唔滿意太多鐵路客搞到巴士塞埋站

紅隧冇哂鐵路客又唔滿意巴士公司因為冇客cut 車搞到等車耐咗紅隧巴

九龍人真係好難服侍
逼走九龍客搭鐵又點
淨係講荃灣綫冇哂東鐵、西鐵、馬鐵嘅過海客嘅時候
九龍人唔使迫荃灣綫過海
都可能唔使迫都自動自覺棄巴轉鐵

我係九龍人嘅話
我買都會票去金鐘以西都無乜懸念㗎啦
金鐘以東就都係頭個星期齊齊塞爆金鐘站之後
會唔會有東鐵客或九龍客再回流返隧巴咁解

聽日收幾多車都未知就講巴士公司放棄定先
都唔知到底係邊個打定輸數
Tummy 發表於 2022-5-16 02:02 | 顯示全部樓層
通車前一日下晝六點所見 118 係成個站最多人等車
之後喺五分鐘內嚟咗兩架滿座嘅 118 之後去到第三架先有位坐
Tobychow : 大窩口巴士服務全葵青最差
Ravenclaw 發表於 2022-5-16 03:48 來自手機 | 顯示全部樓層

移加興玩攬炒,系公司就死前,鐵路間諜要執行佢最後既任務😜,盡量趕紅隧線客走…

拿,聯營線呢,愈少愈好,所以如果唔系屎水傳聞就死,我會支持屎水玩野...

但如果屎水將會死,移真系老九接手,咁冇聯營線問題既話,咁我唔贊成玩死紅隧線...
Citcalag 發表於 2022-5-16 03:51 | 顯示全部樓層
以琴日東鐵開通對比屯馬全線開通既客流量相比,係差好多倍

我觀察琴日下午,東鐵南行去港島方向開5分鐘一班都企得好滿,完全無位坐,目測八成滿

所以過海巴,我諗無架啦,愈東既線就愈不受影響,118應該繼續係紅隧線王

102/106/112/116都應該唔會跌太多

其他去中環金鐘灣仔既可以執定包袱

至於焗改用會展轉車係一件好差既事

一係就用哂紅磡轉,一係用哂會展轉

本身個餅比直接一程鐵果班人鎅細左

而家再分流118堆客落會展

變相會兩條接駁線都唔上唔落咁,兩條線都做唔密

舊灣仔警署轉車又唔係方便
ahken 發表於 2022-5-16 05:37 來自手機 | 顯示全部樓層
S3bl430 發表於 2022-5-16 00:57
善水咁收車遲早會拖死埋九巴時段

呢個係佢目的嚟㗎啦

唔係個個有月票在手會留意九巴時段嘅分別
eternalflame 發表於 2022-5-16 08:18 來自手機 | 顯示全部樓層

KW2523 發表於 2022-5-15 22:07
182港島方向相當冷清, 1/4滿
舊灣警埋站見到嘅681都差唔多

681返馬鞍山呢個時間一向唔錯
銅記上車半個鐘多啲就到
亦多放完假返去嘅外傭
S3bl430 發表於 2022-5-16 08:31 來自手機 | 顯示全部樓層

我依家坐緊架985B, 九巴尾車,落雨天行車稍慢, 應該食左唔小尾車新巴客,企左10個。依班車應該九點左右才過到海(8:58到中環街市)。
隆亨客的確係小左
我自己就九龍站轉鐵去中環(為睇下客量才搭985B)

具體上客分布
商場約15人
顯慶20+(九巴較平時遲2分鐘到站)
顯沛20+(九巴較平時遲3-4分鐘到站)
隆亨約15人(之前20-30人,未計985B九巴尾車遲到因素)

補充:
1.通車前985B九巴尾二車客量為坐滿(開得快,22分過隆亨站)至頂閘(25-26分到隆亨)
今次屬於後者.

2.上星期西隧塞左兩日,今日落雨天,也可能驅使有些人轉鐵
估計985B客量未跌完,但也不會跌得再多

3. 看到商場+顯慶+顯沛大部份原985B客仍然搭巴士
未知係唔係想觀望乘客對東鐵反應才再決定如何返工

4.就咁望去顯徑站月台,往烏溪沙方向不多人等車
5.另外, 見到980X 0845到西隧口的班次,企幾個,之前企幾10個

6.屯馬線南延至啟德當日,80P顯徑總站客量暴跌
985B暫時未見依個情況

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
tomy2001 + 1 九巴尾車,行車慢, 條條聯營線都係咁,見.

查看全部評分

leungky0528 發表於 2022-5-16 08:52 來自手機 | 顯示全部樓層
118見到塞車拖卡各得番兩成客都唔知有無,短期內城巴實收車。
61233 發表於 2022-5-16 08:59 來自手機 | 顯示全部樓層

冇數人數, 今日搭280x, 8點40起青沙見到982x同985a, 情況真係可能算慘982x,v平時見頂閘, 變成3/4滿,985a本身頂閘都變半滿多啲
之後8點55到西隧口, 980x由企人變3/4,連989由企哂人變仲有位坐, 而最好客係960x, 要2塞人