hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) [綜合] 沙中綫過海後客量轉變 (不斷更新) ...
開啟左側

[綜合] 沙中綫過海後客量轉變 (不斷更新)

superbus 發表於 2022-5-16 11:40 | 顯示全部樓層

Citcalag 發表於 2022-5-16 03:51
以琴日東鐵開通對比屯馬全線開通既客流量相比,係差好多倍

我觀察琴日下午,東鐵南行去港島方向開5分鐘一 ...

118 最大對手應該會係 789
金鐘一出站就係, 反而 788 未必攞到幾多轉鐵客

61233 發表於 2022-5-16 11:46 | 顯示全部樓層
Kaix 發表於 2022-5-16 11:33
其實如果沙田要2-3班先上到,978應該好慘下

今日01指出東鐡北區開始就好爆,粉嶺full頭等,唔知遲下會唔會有人回流返巴士到,不過最大影響可能係太和打後,不過太和本身冇咩巴士
 樓主| WR309 發表於 2022-5-16 11:52 | 顯示全部樓層
Kaix 發表於 2022-5-16 11:21
其實東鐵只係將過去10年畀巴士搶左嘅部分乘客拎返黎,我2019年搭東鐵對比2012年,係明顯冇咁迫人,尤以下 ...

紅鬼一直有做足措施去養客,正如最近月票買三送一都係一個例子,
開T270,373A(現978)都係舒緩鐵路擠迫嘅產物,養客去搭巴士
373A/978咁風山水起,原因係一程過海較少塞車,但如其他朋友所講978華明已跌客,
就明顯又係用腳投票,被45分鐘一程車過海及火車定價吸走了

至於北區巴士唔係完全冇得做,變咗又要再守10年8載,
當北部都會及古洞一帶入伙先有新客源,長途巴士都有市場,
但只限兩繁 (假如運吉都仲係用現時開綫政策的話),
如基建唔再配合,巴士車程因塞車過長,巴士結果一樣冇得做,
下游火車站亦有機會迫到要日日crowd control

oldmancheung 發表於 2022-5-16 11:59 | 顯示全部樓層

WR309 發表於 2022-5-16 11:52
紅鬼一直有做足措施去養客,正如最近月票買三送一都係一個例子,
開T270,373A(現978)都係舒緩鐵路擠迫嘅產物 ...

今朝再早D,0640-0700,978華明上車人數少DD,但唔係無人排,但欣盛同牽情間就明顯少左一段
ky927 發表於 2022-5-16 12:02 | 顯示全部樓層
多謝各位師兄俾料。

第一日雖然唔可以作準,但亦都咁講,某D線連上繁都撐唔住,咁撐唔撐得過2022真係有D心寒。

睇見樓上話978朝早華明無人等,個心真係離一離 😂😂😂😂

陳太 發表於 2022-5-16 12:05 來自手機 | 顯示全部樓層
673、978初期應該急跌,始終火車過海時間吸引,睇多幾個星期先知有冇客回流,反而979可能仲有得守下。
Choi 發表於 2022-5-16 12:06 來自手機 | 顯示全部樓層

LN9267 發表於 2022-5-16 11:32
本身170客源主要是沙田至銅鑼灣及南區來往紅隧口,前者一些人擔心金鐘往柴灣月台上車問題,後者在黃竹坑 ...

南區一係70去灣北一係90B去港大仲同你兜銅鑼灣咩?
ky927 發表於 2022-5-16 12:06 | 顯示全部樓層
WR309 發表於 2022-5-16 11:52
開T270,373A(現978)都係舒緩鐵路擠迫嘅產物 ...

978 要擔心係非繁時段,一來東鐵有位,二來時間穩定,咁worst case 可能係變左673嘅班次。
ky927 發表於 2022-5-16 12:18 | 顯示全部樓層
S3bl430 發表於 2022-5-16 11:39
我諗上唔到車問題在於9卡車(運力削減),而唔係東鐵過海

9卡車先天載客量低,

大埔反而無咁擔心,始終307係唔近鐵,同時間大埔墟站都唔近大部分屋邨,所以有K車出現。當要搭K巴去駁鐵,咁307就有競爭力好多。同埋307算爭氣嘅係,東隧唔塞嘅話,個觀感係快嘅。朝早就要谷907BC

北區鐵路贏在頭站有位坐,673vs978,個人覺得673易守過978,始終成條百和路同粉嶺南都係偏向近鐵路,673做聯和墟個邊反而遠D,非繁673都養熟左班客;同埋好在有月票。
S3bl430 發表於 2022-5-16 12:21 | 顯示全部樓層

陳太 發表於 2022-5-16 12:05
673、978初期應該急跌,始終火車過海時間吸引,睇多幾個星期先知有冇客回流,反而979可能仲有得守下。 ...

依兩條線和東鐵應該各有賣點吧?
673、978 sell 就腳+合理車程+舒適
鐵路賣點係"比較快" (38分鐘由粉嶺到金鐘,係好吸引)

睇九巴的ETA預算, 金鐘去上水978約50分鐘, 上水巴士比港鐵慢10分鐘,估計上水+清河客仍然會搭978,
不過粉嶺就真係比港鐵"慢好多",估計班客會轉搭港鐵

行九卡車(舊車退役後)本身東鐵車速加快,也可能令到東鐵更加唔舒適
依兩條線前景如何好大程度視乎北區客想要舒適 or 快
錯字連篇