hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 金鐘站下繁數十人輪候頭等 無位照企
開啟左側

金鐘站下繁數十人輪候頭等 無位照企

Ricky403 發表於 2022-5-25 21:13 來自手機 | 顯示全部樓層

s3n370 發表於 2022-5-24 20:02
你答番人數同逃生距離有乜關係先啦。

按你邏輯,假如人數同逃生距離無關係,理論上疏散1000人同疏散3000人係一樣,可唔可以咁講?
s3n370 發表於 2022-5-25 21:51 來自手機 | 顯示全部樓層
teddybus 發表於 2022-5-24 13:06
Train rule唔係講緊一段路/兩個站之間入面只可以1架or 2架車?關班次咩事?

一定係用通風段,即兩個通風口之間計,
正常運作期間只可以同時有一抽載客列車。

用站之間計就肯定會出事。
舉個例兩站中間有兩個通風段,
每個通風段容許最多有一抽車,
同兩站中間容許行兩抽車係兩樣唔同嘅事。
s3n370 發表於 2022-5-25 22:12 來自手機 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2022-5-25 13:13
按你邏輯,假如人數同逃生距離無關係,理論上疏散1000人同疏散3000人係一樣,可唔可以咁講? ...

短短三兩句已經犯佐紅鯡魚謬誤同滑波謬誤,
真係絕佳嘅反面教材

如果真係要响隧道疏散,
步行距離梗係同列車位置同逃生出口有關啦係咪?
咁你又可以講下點解同人數有關未?
唔通太多人,個出口會變哈爾移動出口識得去避?

提提你啦,畢架山隧道自通車至今,
電氣化由三卡逐步加到12卡添。
而加卡肯定要過消防,至少擴建車站肯肯定要俾消防批。
但畢架山隧道由始至終都係咁長咁闊。
你真係肯定9卡同12卡係批同唔批嘅分別?
講佐咁耐,你就不斷話我嘅論據係拋出嚟嘅。
實情响邊而黎,一早講明。

而消防唔批12卡過海呢一句,唔知响邊拋出黎嘅呢?
定係聽唔知邊度講就當真呀?
s3n370 發表於 2022-5-31 20:03 來自手機 | 顯示全部樓層

Kelvin15190 發表於 2022-5-24 11:07
這些所謂的train rule很多只是因通風設計而出現的班次限制,幾乎所有隧道都會有。沒計錯完整至銅鑼灣好像 ...

啱啱有時間補充一下你嘅說法:

每個通風段只可以有一抽車,可以話係消防嘅其中一個重要原則,
因為設計隧道時就係跟住成套原則設計消防系統,
同制定應急方案。
營運期間都要跟住呢個原則,確保營運時唔會違反消防設計及應急方案。

而通風系統都只係跟住消防規例同營運需要而設計。
尤其是萬一隧道有火警果陣,就係靠抽風系統抽走濃煙,
讓乘客可以從相反方向逃生,及俾救援人員進入隧道。

順帶講埋人數問題。
舉個例,某通風段容許一抽9卡列車响入面,
咁同一個通風段俾兩抽3卡,少D人又如何?

兩抽3卡雖然客量少佐,其實係兩回事,
因為剩係睇點抽煙、點逃生、同响邊度入隧道救援,
兩抽3卡唔可以用一抽9卡嘅方法。
而多佐抽車,即使只係3卡,會降低抽風系統嘅effectiveness,
甚至响某D事故入面會出現“點抽濃煙都死”呢個scenario,
咁已經違背多項原則。.

相反,即使由9卡加到12卡,客無錯係多佐,
但消防救援原則完全一樣,所以原則上可以用番同一套安排。
剩番嘅問題,只係條通道同消防裝置頂唔頂到,
以及疏散嘅時間係用多佐,呢幾項唔難解決嘅純技術細節問題。
但咁係咪就會肥?

仔細咁睇,疏散乘客可以分兩個階段:
1. 離開車廂(由事發地點去逃生通道),
2. 沿隧道步行到逃生出口(經逃生通道去最終安全地方)。

要疏散首先係要離開車廂。
列車多佐幾卡只會影響離開車廂所需嘅時間,因為無論經兩端,定車門走落軌旁疏散通道,
樽頸位係軌旁逃生通道,或頭尾嘅緊急出口。
呢一點無論抽車响隧道兩個逃生出口中間、停正逃生出口又好、
甚至係架空段都好,
原理係一模一樣。

(所以,只要架車繼續行得,就算好似2004年荃灣線車廂縱火案入面,
車廂响隧道著佐火都好,老虎蟹都會駛到車站先至疏散)

其實只要睇下,
由最大路嘅雙管隧道(落馬洲支線);
受地型限制,狹窄嘅紅磡至尖東站隧道;
以至單管雙線,設計時應該無預視過會行12卡嘅畢架山隧道,
都批到行12卡列車。
值得一提係畢架山隧道長度同過海隧道相若,但隔火及逃生通道都無新咁完善。
更何況係本身由零開始,亦唔見得建造有太大限制嘅過海隧道?

一旦離開佐車廂(包括車廂位處嘅隧道),沿住隧道疏散果陣,
已經暫時離開佐危險地帶,就有如响大廈入面離開佐火場,入佐走火通道咁。
一如一般建築物,點樣由個別房間去逃生通道,
同逃生通道點設置,係個別去考慮,唔會撈埋一齊。
响更長距離嘅隧道,甚至係安排吉車/救援專車去協助疏散。
香港至少有一條鐵路係用緊呢個approach
(當然,有呢個approach唔止係消防考慮)。

以上講嘅野都只係皮毛,及最常見嘅情況,
事實上隧道本身响消防角度而言,係極特殊嘅建築物,
隧道嘅消防救援要work,除佐靠最基本嘅隔煙隔火、
消防裝置、救援通道外,好大程度上係靠隧道管理公司
(呢個例子係港鐵)同消防共同執行嘅應變安排。