hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 【東鐵過海】市民過海習慣大洗牌
開啟左側

【東鐵過海】市民過海習慣大洗牌

Ricky403 發表於 2022-5-28 17:28 來自手機 | 顯示全部樓層

題外話,以前假日九龍塘北行 (印象中係十一點幾) 見過有班羅湖同落馬洲車只係隔咗唔夠2分鐘,當然班落馬洲車就大量吉位
東鐵綫以前非繁係咪有加班車?成日都好似開車海咁,正常每4分鐘一班,上一班車走後PIDS通常打「3分鐘」,但東鐵綫一般只係「2分鐘」,換咗願景PIDS之後見每班車都好似只係隔3.5分鐘左右

而家東鐵綫地鐵版非繁通常平均5.5或6分鐘一班
只係北行預定嘅ETA永遠都係錯嘅,實際時間一般要遲兩至三分鐘
Ricky403 發表於 2022-5-28 17:30 來自手機 | 顯示全部樓層
Kelvin15190 發表於 2022-5-28 16:46
東鐵最盡不是每小時32班車嗎?如果是的話,黨鐡應該預留49列列車營運,加3-5列車為後備和維修,合共52-54 ...

呢個班次要起好中環南站 (或至少延長後) 先至做到
去到差唔多時候實會買車嘅
不過何東樓擺37抽車已經爆哂,突太多都唔好
dannywong 發表於 2022-5-28 17:47 來自手機 | 顯示全部樓層
qunow 發表於 2022-5-28 15:42
而家計最繁忙係邊段先
就算大圍以南分流咗,大圍以北嘅客,減走大圍站本身有嘅客,大圍~沙田段架車會少咁 ...

所以佢話過海前最繁忙路段最繁忙一個鐘得 26000 客,比舊年再少 4000 人好離奇,同乘車感受相差好遠
而家過咗海得 73% 載客率都好難以置信,除咗沙田起載子彈車,有邊班載客率會低過 73% 去得出成個鐘載客率得 73%?班班車三紅六橙以上 83% 都唔止啦下話
he_01 發表於 2022-5-28 18:00 來自手機 | 顯示全部樓層

qunow 發表於 2022-5-28 15:42
而家計最繁忙係邊段先
就算大圍以南分流咗,大圍以北嘅客,減走大圍站本身有嘅客,大圍~沙田段架車會少咁 ...

2020最繁忙路段係大圍至九龍塘
2021係沙田至大圍
dannywong 發表於 2022-5-28 22:16 | 顯示全部樓層
tonyng 發表於 2022-5-28 15:47
2012年份SRD已經講咗Day 1 37抽(應該以前我有post過),而今次疫情算係「救咗」龜龜公司,令到通車時得33 ...

咁我真係無印象睇過
如果真係要搵第二間廠做 37 列以後嘅車,唔該一次過買到夠開 29 tph 嘞
至於兩鐵合併,我當年都唔想架,但都唔到我話事
同埋都係疫情後先開始不合理減班,馬鞍山線全 8 卡之後都無減班,而家屯馬線直出市區多客咗咁多,反而大減班,成年都未回復正常
東鐵線過境客都係佔兩成幾,但減卡加減班總載客量減咗一半

即係屯馬綫平日非繁同假日都係永續7分鐘一班,唔想喺月台等就開next train就番時間

就算睇咗,都唔見得有地方可以坐 / hea 咗嗰 7 分鐘去,同埋車廂嚴重擠逼問題都係無解決過
而家馬鞍山線段星期六中午 7 分鐘一班真係爆過早繁 3 分鐘一班
題外話,以前假日九龍塘北行 (印象中係十一點幾) 見過有班羅湖同落馬洲車只係隔咗唔夠2分鐘,當然班落馬洲車就大量吉位
東鐵綫以前非繁係咪有加班車?成日都好似開車海咁,正常每4分鐘一班,上一班車走後PIDS通常打「3分鐘」,但東鐵綫一般只係「2分鐘」,換咗願景PIDS之後見每班車都好似只係隔3.5分鐘左右

所以咪話東鐵線服務大倒退,車廂同疫情前一樣咁逼甚至更差,等車時間又耐咗一倍

Kelvin15190 發表於 2022-5-29 01:12 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2022-5-28 17:30
呢個班次要起好中環南站 (或至少延長後) 先至做到
去到差唔多時候實會買車嘅
不過何東樓擺37抽車已經爆哂 ...

是現有的金鐘側綫乃火車的樽頸嗎?如果的確如此,計劃的中環南站的調頭設計應該與金鐘站的不同,難道是原本的中環南站的越位隧道有交叉渡綫嗎?
perge movere
dannywong 發表於 2022-5-29 03:05 來自手機 | 顯示全部樓層

Kelvin15190 發表於 2022-5-29 01:12
是現有的金鐘側綫乃火車的樽頸嗎?如果的確如此,計劃的中環南站的調頭設計應該與金鐘站的不同,難道是原 ...

中環南係入月台前有交叉波口
Kelvin15190 發表於 2022-5-29 11:29 來自手機 | 顯示全部樓層
dannywong 發表於 2022-5-29 03:05
中環南係入月台前有交叉波口

看來黨鐵還未死心,到時又有理由說要延長火車服務,以便其開每小時32班車。
tonyng 發表於 2022-5-29 17:39 | 顯示全部樓層
Kelvin15190 發表於 2022-5-29 01:12
是現有的金鐘側綫乃火車的樽頸嗎?如果的確如此,計劃的中環南站的調頭設計應該與金鐘站的不同,難道是原 ...

金鐘側線掉頭車速最高為55km/h,這限制了最高班次為29tphpd,而中環南站是站前交叉道岔折返。不過自從舊政總需要保育後,中環南站就變成了「都市傳說」,西延段除了可以按RDS2的其中一個option延至堅尼地城(可接上西部外走廊/東大嶼)之外,暫時未想到其他西延的誘因或合適方案。
pcckw 發表於 2022-5-29 23:08 | 顯示全部樓層

dannywong 發表於 2022-5-28 22:16
咁我真係無印象睇過
如果真係要搵第二間廠做 37 列以後嘅車,唔該一次過買到夠開 29 tph 嘞
至於兩鐵合併 ...

星期六日間非繁時車序是順住001-026,但龜龜臀部痕癢要在中午過後收4列,下午繁時才出車4.7分鐘,寧願一直行26列,取消大圍起載往烏溪沙那4班都不要永續7分鐘。
東鐵線除賽馬日編訂的加班車外,幾乎每天每個時段都有「子彈車」(非表列加班車次6xxx),其實預演通關時原來的班次會好一些吧(羅湖6分鐘,落馬洲12分鐘,金鐘至上水部分時段3分鐘[羅湖->6分鐘後羅湖->3分鐘後落馬洲->3分鐘後羅湖)]。