hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 【東鐵過海】市民過海習慣大洗牌
開啟左側

【東鐵過海】市民過海習慣大洗牌

Ricky403 發表於 2022-5-31 15:41 | 顯示全部樓層

jpoon 發表於 2022-5-31 01:10
點搭? 沙田市中心嘅人去沙田圍定車公廟搭屯馬?

其實新城市三期同希爾頓離車公廟站又唔係真係咁遠起碼文博去車公廟站近過去沙田站
不過居民角度,梗係行去沙田站全程有蓋有冷氣舒服啲

如果東鐵綫沙田上車逼到接受唔到,280X、900實即刻有客回流,但唔覺囉
或者河西已經接受並且消化咗自己上車個站會係全線樽頸位之一

P.S.: 見到九卡紅哂應該會影相啩 (?)
.
pcckw 發表於 2022-5-31 16:50 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2022-5-31 15:29
見過星期六下晝有兩架非表列加班車行
可能下次改時間表會少收兩架嘅

即是2021年12月那時的星期六時間表吧,其實終極要做的是非繁忙時間除了星期日及假期清晨外最少相隔5.5-6分鐘。星期六日間至少都要6分鐘吧。
jpoon 發表於 2022-5-31 17:00 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2022-5-31 15:41
其實新城市三期同希爾頓離車公廟站又唔係真係咁遠起碼文博去車公廟站近過去沙田站
不過居民角度,梗係 ...

除咗舒服問題,㑯錢都會係問題囉
沙田站去唔少站好多時都平過車公廟站(屯馬例外),尤其係東鐵綫
http://jpoon9394.blogspot.com/
Ricky403 發表於 2022-5-31 19:21 來自手機 | 顯示全部樓層

pcckw 發表於 2022-5-31 16:50
即是2021年12月那時的星期六時間表吧,其實終極要做的是非繁忙時間除了星期日及假期清晨外最少相隔5.5-6 ...

西鐵綫客量比較集中都係得6分鐘一班
屯馬綫估計通到關前平日非繁都會係7分鐘一班
星期一至六夜晚,同埋星期六、假日日間做得到6分鐘一班已經不過不失
dannywong 發表於 2022-5-31 23:07 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2022-5-31 15:41
不過居民角度,梗係 ...

早繁 900 源禾路都唔易上車喎
相就無,但有 cap 圖嘅

西鐵綫客量比較集中都係得6分鐘一班
屯馬綫估計通到關前平日非繁都會係7分鐘一班
星期一至六夜晚,同埋星期六、假日日間做得到6分鐘一班已經不過不失

如果馬鞍山線當年加卡無減過班,直通市區後客量逆市上升,只係要維持原來班次都唔可以做理由嘅話,西鐵線咁多年嚟客量都增加唔少,都追貼市區線客量啦,只係講緊加到 5 分鐘一班都係好合理、好應該啩?
我無睇同時段西鐵線段點爆法,但星期六中午馬鞍山線段,東九龍線段 7 分鐘一班係逼過早繁,講緊第五波前都已經係咁
早繁無車加班就話啫,非繁超過一半車留廠唔出,要人繼續人貼人,轉都轉唔到身,咁都叫不過不失?咁叫嚴重不足、嚴重失當

Ricky403 發表於 2022-6-1 00:16 | 顯示全部樓層
dannywong 發表於 2022-5-31 23:07

你貼個情況似係班次不穩多啲
繁時當dwell 45秒,前車走咗後車仲出緊3分鐘,點都隔咗3.5+分鐘
仲要喺08:38呢啲趕車時段散,等車時間又夠乘客行後,九卡上爆哂都唔意外
正如屯馬綫下繁西行甩到074要攝012前面嗰日,都爆到得頭尾黃

東涌綫都係,東鐵綫過到海後,南昌站下行只要好地地隔3-4分鐘,好少上爆
如果有日唔好彩有車隔咗5分鐘甚至近6分鐘,09:30前出現呢啲情況都可以搞到逼滿成車咁開走

- - - - - -

屯馬綫東九龍段最近見係多咗人,但係僅限東鐵綫過海段通車後
不過「逼過上繁」呢個指控係咪認真先?講緊要八卡全黃以上喎
.
dannywong 發表於 2022-6-1 01:17 來自手機 | 顯示全部樓層

Ricky403 發表於 2022-6-1 00:16
你貼個情況似係班次不穩多啲
繁時當dwell 45秒,前車走咗後車仲出緊3分鐘,點都隔咗3.5+分鐘
仲要喺08:38 ...

咁我無睇到去到車公廟-大圍時係咪全橙,甚至會唔會有紅色
但我身處嗰卡就企到人貼人,真係有身體接觸,轉身會撞到人咁逼,亦唔見明顯可以再行入啲而無人行嘅情況,同路段計係重逼過早繁
除非你要逼過早繁錦上路-荃灣西先叫逼啦
PF2802 發表於 2022-6-1 01:47 | 顯示全部樓層
其實而家上下繁邊個站最難上車?
金鐘站係咪已經人潮不再?
TR5774
js904 發表於 2022-6-1 07:22 來自手機 | 顯示全部樓層
dannywong 發表於 2022-5-31 23:07

你個圖08:38 cap,08:30開沙田特,後面啲班次唔塞爆就奇怪啦
Ricky403 發表於 2022-6-1 12:26 來自手機 | 顯示全部樓層

dannywong 發表於 2022-6-1 01:17
咁我無睇到去到車公廟-大圍時係咪全橙,甚至會唔會有紅色
但我身處嗰卡就企到人貼人,真係有身體接觸,轉 ...

其實會唔會只係甩班
正常每班車隔6-7分鐘未見過紅磡以東會紅到

咁啱尋日14:15左右屯馬綫東行甩班
中間零零舍舍有架C比平時遲咗2分鐘以上
不過埋柯士甸嗰陣都未打得爆車

西行好平均隔7分鐘,就幾班都係企1/3到一半入尖東 (黃同綠中間),之後落到有位坐,再企少少人去南昌,南昌又落到有位坐