hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 城巴都出宣傳反擊屯門南至港島
開啟左側

城巴都出宣傳反擊屯門南至港島

KG1428 發表於 2022-5-28 22:02 | 顯示全部樓層

九巴都要Hard Sell P960/P968豪華巴士服務,直達銅鑼灣
但是城巴都要Sell 962直達銅鑼灣

但是要直達銅鑼灣代價就係要比正價
P960更要比多D錢
自KG1428退役後,TW5398是我的新愛車
tunghang 發表於 2022-5-28 22:03 來自手機 | 顯示全部樓層
he_01 發表於 2022-5-28 10:29
老九條259D拆完咪又係咁 一日擺龍門居都冇得救

擺龍門居又唔等如唔可以龍門居直出
tt777 發表於 2022-5-28 22:09 | 顯示全部樓層
tunghang 發表於 2022-5-28 22:03

龍門居有冇呢個本事做全日一站直出啊?龍門居唔係市中心,唔係尚德,邨巴式全日一站直出一定唔夠客仲要蝕錢,九巴點會冒呢個險呢(有新地新樓例外)。

MM2801@905 發表於 2022-5-28 22:15 來自手機 | 顯示全部樓層

tt777 發表於 2022-5-28 22:09
龍門居有冇呢個本事做全日一站直出啊?龍門居唔係市中心,唔係尚德,邨巴式全日一站直出一定唔夠客仲要蝕 ...

龍門居根本唔適合做總站 條走線點行都有問題 (除非之後新路有線行屯赤)
tt777 發表於 2022-5-28 22:19 | 顯示全部樓層
MM2801@905 發表於 2022-5-28 22:15
龍門居根本唔適合做總站 條走線點行都有問題 (除非之後新路有線行屯赤) ...

龍門居總站本身位置尷尬,以前冇屯轉嘅年代點玩都冇問題,但問題係自從有咗屯轉之後,稍為兜多少少龍門客都唔會睬你,
所以龍門居總站適合擺一啲唔係出市區嘅路線,例如區內線(經碼頭去黃金海岸、掃管笏等等)/ 北區線 / 屯元/屯天線 / B線 / 屯赤AE線。

mak5052 發表於 2022-5-28 22:46 | 顯示全部樓層
tunghang 發表於 2022-5-28 22:03

不如將 962P, 962G 合併, 新線雙向半全日往返銅鑼灣及屯門碼頭 (新線屯門跟 962G, 港島跟 962X, 同時新線, 962A, X962 另外編為 959 系列); 962, 962X 在 962G 服務時段內不經蝴蝶灣 (屯門泳池後直接行皇珠路返總站)
2076 發表於 2022-5-28 22:55 | 顯示全部樓層

ccchhhuuunnn 發表於 2022-5-28 20:52
市中心(屯官)尾站直出點都放唔甩嫁啦
大膽啲揾54區港島綫全日經御海灣置樂入去兜個圈出屯公好過 ...

其實唯一可以幫屯碼提速的希望,都只係 54 區線半全日兜埋屯官,置樂用 962S,比 962P 有得玩半全日。

即係
950 ------- 54區 <-> 紅橋 <-> 屯官 <-> 屯轉
952P ------ 置樂 <-> 三聖 <-> 青山灣 <-> 黃金海岸 <-> 小欖 (不停屯轉追時間)
952 ------- 掃管笏 <-> 小欖 <-> 屯轉 <-> 大欖涌 <-> 青龍頭 <-> 深井
962P ------ 龍門居 <-> 美樂 <-> 屯碼 <-> 湖景路 <-> 屯門泳池 <-> 屯轉

城巴既可以繼續做屯官特快,又唔怕九巴反對停華都,所有公路出口都有得直出。

其餘時間就 950 / 952 / 952P 三合一,962P 唔開,開 962X,比人置樂互轉,方便乘客去返 54 區。
抗議962B重組
還我962全日服務
andrewyl 發表於 2022-5-28 23:12 來自手機 | 顯示全部樓層
怡和街個站都 sell 緊 962X 經屯門市中心。
所以就算 962x 經屯市邊皮都要主力 sell .
KG1428 發表於 2022-5-28 23:21 | 顯示全部樓層

960P每日上午都可以去到銅鑼灣
(在華都上車)
自KG1428退役後,TW5398是我的新愛車
toby_tl10 發表於 2022-5-28 23:44 | 顯示全部樓層

koneotis 發表於 2022-5-28 12:08
962A改龍門居上橋,沿途都應該可以吸返班59M屯轉客回流

搞條962G去程囉
To infinity... and beyond