hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 紅館晚間大型活動港鐵廷遲尾班車可行嗎? ...
開啟左側

紅館晚間大型活動港鐵廷遲尾班車可行嗎?

sq285 發表於 2022-5-31 10:50 | 顯示全部樓層

就張敬軒overrun開到0110為例:
開R線巴士頂盡咪原先嗰大約30部巴士再搵多20部就已經載到6000人
講緊係50幾個職員

如果成條鐵突發延長服務時間
就重鐵都98個站...
康城、啟德、皇后、屯門,冇一個唔係錯誤
ryulky 發表於 2022-5-31 12:24 | 顯示全部樓層
timewater 發表於 2022-5-31 10:02
其實應該星期五六日都延遲尾車去到2點, 好似英國night tube 咁, 方便市民

唔應該理的士小巴團體反對 ...

其實夜歸應該搭其他交通公具點解一定要搭鐵?
香港大把通宵巴士小巴, 的士周街都係.
延長服務時間即係減少維護時間, 故障機會多左,
除非又搵幾番日做empty R維護... 你點簡?

0 去錯方向
I20091157 發表於 2022-5-31 13:37 | 顯示全部樓層
louis19910701 發表於 2022-5-31 09:51
作為觀眾自己亦有責任睇下12點後走有冇車,
即使演唱會overrun亦唔代表要坐到最後一刻。
除非紅磡站堆N車返 ...

我諗D人俾得幾百幾千蚊入去睇自己偶像show嘅時候
都唔會預自己會早走,聽晒全場係正常做法
早走聽少幾隻歌,主辦單位又唔會退番少少錢俾你

反正冇巴士最起碼都可以搭的士返屋企
HU6455 發表於 2022-5-31 13:38 | 顯示全部樓層

選擇得夜歸, 就要為自己夜歸既決定負責任(就好似交通方面), 唔係要出面個世界就晒佢
I20091157 發表於 2022-5-31 13:40 | 顯示全部樓層
YellowWorksheet 發表於 2022-5-30 23:49
我又唔覺政治嘢龜龜會特事特辦,今年1月1日晚都無因為西九活動加班啦,同埋演唱會就更難,好似張敬軒咁每晚 ...

嗰晚好似全網加班一個鐘。

mak5052 發表於 2022-5-31 15:15 來自手機 | 顯示全部樓層
sq285 發表於 2022-5-31 10:50
就張敬軒overrun開到0110為例:
開R線巴士頂盡咪原先嗰大約30部巴士再搵多20部就已經載到6000人
講緊係50幾 ...

能否只係東鐵、屯馬線延長服務時間?即以後紅館開 show 散場時間超過正常尾車,則兩線各預留 2 列車在散場後開單向特車(每方向一班),紅磡之後只落不上(除非該站正常收車時間未過),有關列車不設轉乘服務
另外,講起東鐵、屯馬線,其實是否可以延長部份路段服務時間?建議以下兩項:
1:東鐵延長北行尾車約 40 分鐘(與荃灣、東涌線尾車時間睇齊,期間開行金鐘→沙田短途車)
2:屯馬線深夜紅磡短途車延伸至何文田(東行)/荃灣西(西行)
kei_hk 發表於 2022-5-31 15:27 | 顯示全部樓層

I20091157 發表於 2022-5-31 13:37
我諗D人俾得幾百幾千蚊入去睇自己偶像show嘅時候
都唔會預自己會早走,聽晒全場係正常做法
早走聽少幾隻歌 ...

那些年西鐵比東鐵尾車早少少﹐唔少大西北的觀眾都要睇時間﹐早走離場。

做觀眾﹐要睇晒成場﹐定係交通便利﹐自己決定點取捨囉。

成件事﹐最錯咪係主辦機構囉。
又要超時罰錢(過12:00am)比紅館﹐又累人坐唔到日間服務的尾車。

I20091157 發表於 2022-5-31 16:11 | 顯示全部樓層
kei_hk 發表於 2022-5-31 15:27
那些年西鐵比東鐵尾車早少少﹐唔少大西北的觀眾都要睇時間﹐早走離場。

做觀眾﹐要睇晒成場﹐定係交通便 ...

早走離場其實對觀眾有損失,所以多數都會願意聽到尾但係前提係make sure自己要小心尾車時間,同埋自己第二日使唔使返工返學.....

其實成場演唱會
唔單止紅館要收番主辦單位罰款
聽聞九巴都要罰佢哋錢

晚晚走數之下,埋單隨時要交成7位數罰款

AVBE46 發表於 2022-5-31 16:13 來自手機 | 顯示全部樓層
kei_hk 發表於 2022-5-31 15:27

做觀眾﹐要睇晒成場﹐定係交通便 ...

主辦機構肯俾罰款 觀眾肯留低 有乜問題?

就算張敬軒唱完 上網睇班觀眾都留多15分鐘叫encour

其實而家觀眾都冇嘈 隨時覺得聽多幾首歌仲賺咗 我哋呢啲街外人有咩好講
YellowWorksheet 發表於 2022-5-31 16:21 來自手機 | 顯示全部樓層

I20091157 發表於 2022-5-31 13:40
嗰晚好似全網加班一個鐘。

但佢唔係因為西九政府show,只係因為當時未爆第五波俾人出去通頂玩而已,所以都唔屬於特事特辦。