hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議重組 290 系列 配合將軍澳跨灣連接路通車 ...
開啟左側

建議重組 290 系列 配合將軍澳跨灣連接路通車

樓主| 2076 發表於 2022-6-11 00:15 | 顯示全部樓層

Lkopm 發表於 2022-6-10 20:54
上客加塞車有冇計?

環保大道迴旋處塞車問題不嚴重,而本身 290A 都係要行迴旋處的。
清水灣半島客源不多,上客頂多使用 30 秒時間。

當然,我明白 290A 繞經清水灣半島係對將南來往秀茂坪的乘客有影響,但影響尚算輕微,而改道亦可加強清水灣半島與各區的連接。另外,將南來往順天/秀茂坪其實亦都可以選擇車程快唔少的 290X 到安秀道再用升降機返回秀明道。
抗議962B重組
還我962全日服務
Citcalag 發表於 2022-6-11 04:04 | 顯示全部樓層
2076 發表於 2022-6-11 00:15
環保大道迴旋處塞車問題不嚴重,而本身 290A 都係要行迴旋處的。
清水灣半島客源不多,上客頂多使用 30  ...

影響唔輕微,兜一兜清半起碼用5分鐘時間,環保大道盞燈好耐先有右轉燈架

睇下98S過左清半有幾多客剩就知
建議:
290縮至坑口北

290A不變

290B飛走將軍澳調景嶺,清水灣半島後下一站怡心園又好,將轉都好,行隧道定行山無乜所謂,同行290X一樣要行將軍澳尚德就最無謂

290X加密到全日大部份時間20分鐘一班

290系如果唔係行將藍走,唔適宜行呢條橋,行完條橋都係喺將軍澳燈陣兜,咁無乜太大幫助

XL2135/D343344 發表於 2022-6-11 11:28 | 顯示全部樓層
Citcalag 發表於 2022-6-11 04:04
影響唔輕微,兜一兜清半起碼用5分鐘時間,環保大道盞燈好耐先有右轉燈架

我會咁:
290縮去坑口北
290A唔郁
290x荃灣方向唔入尚德(寶邑道>調景嶺>寶順路>上山)
290B全日兼改入至善街、隧道、上路,大窩口站至將轉間只停華員邨、鐘山台、黃大仙站及創紀之城,拉入荃景圍

新線290c,將工<>荃灣西站,經至善街、安峯、葵福路,平日朝3班去荃灣、晚3班去將軍澳

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?會員申請加入

x
 樓主| 2076 發表於 2022-6-11 22:20 | 顯示全部樓層

Citcalag 發表於 2022-6-11 04:04

呢個其實咪就係九巴方案,不過九巴冇車比 290X 開到 20 分鐘一班啫...... 出面主要係講緊將站去黃大仙同荃灣都係慢左,而康城依然係下世紀都未到荃灣。
當然如果大家覺得調景嶺/尚德去四順/秀茂坪慢 5 分鐘唔得,而覺得將站去黃大仙/荃灣搭 290A/290X 比搭 290 慢 5 分鐘就 ok,咁只係觀點上的分別。

可惜就係清半同百勝角都冇位比九巴做總站。
抗議962B重組
還我962全日服務
 樓主| 2076 發表於 2022-6-11 22:23 | 顯示全部樓層
XL2135/D343344 發表於 2022-6-11 11:28
我會咁:
290縮去坑口北
290A唔郁

290 系列 3 拆 4 在現階段似乎可能性不大,有車都理應加密 290X 班次。至少 290B 全日係比 TD ban左。而九巴亦都冇諗住將 290 系列擺入觀塘道,同 38 / 40 / 42C 爭客亦都不太理想。
如果想 3 條線做晒所有野,似乎一係用九巴方案,一係就用本人建議的方案。
抗議962B重組
還我962全日服務
JX9097 發表於 2022-6-12 00:06 | 顯示全部樓層
XL2135/D343344 發表於 2022-6-11 11:28
我會咁:
290縮去坑口北
290A唔郁

仲拆多條出嚟?
邊有咁多客上車
214P_world 發表於 2022-6-12 03:28 | 顯示全部樓層

hellomato 發表於 2022-6-10 14:43
睇到290系RDP嘅時候就一直覺得奇怪
點解縮線嘅唔係290A而是290
因為縮290A的話,290和290A嘅總行車時間會大 ...

290A 將軍澳去秀茂坪/四順 每位盛惠$11.3, 降格比296M做? 哈哈
而且相比入調景嶺與寶邑路, 296M踩入至善街更有插旗意義
獨學而無友,則孤陋而寡聞
214P_world 發表於 2022-6-12 03:37 | 顯示全部樓層
不認同樓主的建議
  • 290 至善街不似有總站, 而且入得至善街 不如行晒全段(經雍明苑) 入埋藍塘傲 擺彩明
  • 290A 入清半自轉 趕將南及區內客, 得不償失, 唔好睇少現有區內客 放學時段一個站見過上20個人
  • 290B 為何建議行經尚德(而非寶邑路等)?
  • 290X 將軍澳站一帶依舊覆蓋得唔好, 仲要 290A 幫佢哽埋清半... 不如嘔返幾部車出嚟算數

獨學而無友,則孤陋而寡聞
 樓主| 2076 發表於 2022-6-12 08:15 | 顯示全部樓層
214P_world 發表於 2022-6-12 03:37
不認同樓主的建議
290 至善街不似有總站, 而且入得至善街 不如行晒全段(經雍明苑) 入埋藍塘傲 擺彩明

其實擺至善街(入境處後門),果度環境就似以前寶盈花園總站,或者係啟德的沐安街總站,應該係擺到 1 條路線。之前都諗過入埋藍塘傲擺彩明,但一來一回都用成 15 分鐘,所以寧願短少少擺入境處。同埋總站有架車比入境處班客睇到,點都有助吸引外區乘客選搭,而唔係落鐵。基本上 290X 提速放返部車就係比 290 用。

290A 入清半唔理想,但我諗唔到要保住將站有 290,以及 290X 提速吸引康城客,清半呢個位唔比 290A 做就要推去轉車。290X 要入返駿昇街自轉其實就點都唔想,康城站上車經跨灣橋直出調景嶺,係可以贏到觀感,而環澳路擺新站亦都有戰略意義,LP6 差唔多係距離康城站最遠,290X 去黃大仙、荃灣都有一定吸引力。如果清半有位擺,係可以諗 290 擺清半,來回兜將南,仲可以增加將南的覆蓋。

290B 後來更改了建議,改返行寶邑路以及富康花園,方便在將廣分站執原本 290 的將站客,用一條線串晒外區人多數要去將軍澳的返工地點 (將站、入境處、將工)。而經跨灣橋直飛入境處的 290B,來往荃灣同將工的行車時間亦都有望縮減 10 分鐘,大大增加吸引力。

290X 概念係做康城、調景嶺、尚德特快,反正現時將南搭 290X 站位又要行出寶邑路,仲要硬食寶邑路燈陣,變相將站用 290 服務會比較理想,一來快過 290X,二來密過 290X,所以先至咁樣行。另外因為 290X 暫時都係 30 分鐘一班,將站又要捱兜又要捱疏,絕對係趕客。

抗議962B重組
還我962全日服務
servenge 發表於 2022-6-12 10:45 來自手機 | 顯示全部樓層