hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 係18X轉車大法唔work,定係東區客少?
開啟左側

[經歷分享/報告] 係18X轉車大法唔work,定係東區客少?

nwfb1001 發表於 2022-6-11 09:07 | 顯示全部樓層

又疏又貴,港碼$9.5去北角/筲箕灣真係唔值;
而且咁多年來連同公司$1轉乘都冇,不如一落西隧車落地底好過
nwfb1001 發表於 2022-6-11 09:08 | 顯示全部樓層
HV7967 發表於 2022-6-10 21:12
有車就轉18x,無車港鐵見?

冇車就搭到去怡和先轉
天空之神 發表於 2022-6-11 09:10 | 顯示全部樓層
不嬲都唔work

等 20 分已經輸哂
.
 樓主| Ricky403 發表於 2022-6-11 09:33 來自手機 | 顯示全部樓層

1234567 發表於 2022-6-10 21:12
應該開條荃葵東區線,小西灣至荃灣西站,北角糖水道上橋,荃葵跟290走線,兜埋入葵芳新都會,咁應該夠客全 ...

933可以改到咁就方便好多
但運署可能都推人全鐵/轉鐵
加埋之前討論過,去到柴灣未必夠鐵轉118或西隧巴轉788黎得吸引
 樓主| Ricky403 發表於 2022-6-11 09:44 來自手機 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2022-6-11 08:52
18X西環尾無野替補佢都好難執笠

不過非繁計

如果匯達真係想搵西隧轉乘客救下18X盤數
其實東行計962X有潛質加18X轉乘,再宣傳
反正上繁都無車,唔怕收少,非繁咪當吸下客
不過我尋日等18X嗰段時間就唔見有962X,960/1都無,唔知搞乜

假如八仔機做到記錄埋係咪路線嘅詳情
咁930X 962B呢啲上繁無正班開嘅都可以玩下

雖然如果唔夾時間班客都揀鐵多
 樓主| Ricky403 發表於 2022-6-11 09:53 來自手機 | 顯示全部樓層
nwfb1001 發表於 2022-6-11 09:08
冇車就搭到去怡和先轉

目的地係北角嘅話,灣仔轉似乎好少少
一班地鐵嘅時間換$1.3
上環同北角站起得深,出入站都搞你2-3分鐘,其實齋18X計又唔係話好差
不過攞黎轉乘就始終幾難啃,雖然中午堅城開出黎班次都算穩定,但衰觀感
kay 發表於 2022-6-11 11:11 | 顯示全部樓層

Ricky403 發表於 2022-6-11 09:44
如果匯達真係想搵西隧轉乘客救下18X盤數
其實東行計962X有潛質加18X轉乘,再宣傳
反正上繁都無車,唔怕收 ...

其實依家都有賺
繁時18X上環上到幾十人
只係同高峰期比都係差D

不過香港地巴士除左鬥快
仲鬥方便

18X有D客上高速前落左車
2蚊客先好搵

就算收得一半都多過城巴流水
世界很簡單 人類很複雜
Kj2052 發表於 2022-6-11 11:27 來自手機 | 顯示全部樓層
試過930x轉18x
開30分鐘一班
個車長係咁碌車
還掂都咁耐不如落地底
未計18x長期停駛倒走咗的客
 樓主| Ricky403 發表於 2022-6-11 13:45 來自手機 | 顯示全部樓層
Kj2052 發表於 2022-6-11 11:27
試過930x轉18x
開30分鐘一班
個車長係咁碌車

18X車長係咪例牌喺繞道踩得60
踩60唔緊要,ETA時間會記錄到,但唔好風琴腳咁踩呀...
搞到好似坐船咁搖
yuiok158 發表於 2022-6-11 14:21 來自手機 | 顯示全部樓層

無乜宣傳下恢復服務好多人唔記得佢