hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 86C/286C重組快將實施
開啟左側

[路線消息] 86C/286C重組快將實施

巴士的膠 發表於 2022-6-21 09:23 來自手機 | 顯示全部樓層

4.17Trident 發表於 2022-6-18 00:50
然而見過86C近尾段又係有梗客沙田區坐到歌和老街,去到則仁都半夜12點又上幾個去長沙灣方向
呢啲客話少就少 ...

前者新86C一樣做到,後者唯有行一個巴士站去坐214。
tszhinchan3 發表於 2022-6-21 09:55 | 顯示全部樓層
JC3987 發表於 2022-6-21 09:14
講開用腳投票,我身為馬鞍山居民嘅選擇好簡單:邊架嚟先上邊架。

馬鞍山出深水埗 86C 車程稍快,286C 站 ...

實際行車可能平手,但觀感上286C > 86C(第一城直出 vs 曾大屋直出)

其實咁已經解釋左點解馬鞍山咁buy 286C
Ricky403 發表於 2022-6-21 09:57 來自手機 | 顯示全部樓層
tszhinchan3 發表於 2022-6-21 09:55
實際行車可能平手,但觀感上286C > 86C(第一城直出 vs 曾大屋直出)

其實咁已經解釋左點解馬鞍山咁buy  ...

81C vs 87D已經係咁
而家只不過將個情況搬落去86C vs 286C
Ricky403 發表於 2022-6-21 10:09 來自手機 | 顯示全部樓層

JC3987 發表於 2022-6-21 09:14
講開用腳投票,我身為馬鞍山居民嘅選擇好簡單:邊架嚟先上邊架。

馬鞍山出深水埗 86C 車程稍快,286C 站 ...

「如果86C再改快啲」
問題咪就係86C好難再改快啲
郁86C,富豪會無咗車,要再郁86A
想唔兜歌和老街,又要再郁86
而且,86X開衰咗個頭,恆耀直出深水埗都同86C同價,點會同你做大佢呀
286C而家收$10.5九巴角度都係平咗畀你㗎
隨時當86C改離咗長沙灣,286C夜晚逆向就無後顧之憂減落30分鐘一班

去到城隧個case都係一樣
而家40E收$13.3,286C經青沙去荃灣有機會收到呢個價位咩
240X黃泥頭去葵興站都只係收緊$10.5
至於青沙落碧海藍天再入荃灣個觀感唔駛多講
Snoopy@FB8617 發表於 2022-6-21 10:47 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2022-6-21 10:09
「如果86C再改快啲」
問題咪就係86C好難再改快啲
郁86C,富豪會無咗車,要再郁86A

86系本身一早要大改
唔肯郁唔等於唔做得
而家就算做個叫lesser evil既方案
但又唔見得有幾好

至於價錢問題
既然286C都夠厚面皮收貴1蚊
86X唔差在叫貴1蚊囉
甚至你話用286C開條全日副線行獅隧又得
有咩做唔出?

某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
Ricky403 發表於 2022-6-21 11:51 來自手機 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2022-6-21 10:47
86系本身一早要大改
唔肯郁唔等於唔做得
而家就算做個叫lesser evil既方案

但你睇下九巴河東建議啲重組往績
81C/87D、40X/43X全部搞到鬼五馬六
開新線陰舊線爭拗都少啲
tszhinchan3 發表於 2022-6-21 12:11 | 顯示全部樓層

Ricky403 發表於 2022-6-21 11:51
開新線陰舊線爭拗都少啲 ...

其實好多阻力,首先就係九巴唔肯加車去拆線,81C分拆2014年已經提左,但唔肯加車維持81C假日服務同281X非繁20分鐘一班,最後大圍咪反對!其次就係區議會山頭主義,86A就係一例,明知沙田區覆蓋範圍唔大又唔夠客,反而86同86C就佔左大半個沙田區,肯延長86A再同86同86C分工已經解決好多問題,奈何區議員唔想得罪河畔頭站要有位坐既客就反對86A延長。咁仲有咩方法?
10897106606 發表於 2022-6-21 12:39 來自手機 | 顯示全部樓層
AVW28 發表於 2022-6-21 12:43 | 顯示全部樓層
10897106606 發表於 2022-6-21 12:39
想問下富豪花園點去長沙灣?

行去第一城搭86/286C。
去旺角既,已經要富豪人行去第一城搭87D/281A,81C要經大圍兼唔到旺角市中心。
LL3850
Snoopy@FB8617 發表於 2022-6-21 13:51 | 顯示全部樓層

Ricky403 發表於 2022-6-21 11:51
開新線陰舊線爭拗都少啲 ...

咁佢自己搞到鬼五馬六既又怪得邊個?
睇下條86C拖到而家都搞唔掂
寧願拗到個大家順灘既方案好過
特別是86系每區都有intention想改
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過