hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 86C/286C重組快將實施
開啟左側

[路線消息] 86C/286C重組快將實施

XL2135/D343344 發表於 2022-6-25 09:03 | 顯示全部樓層

tszhinchan3 發表於 2022-6-25 08:38
48同48A當年係行大埔道,唔係行獅隧,唯一獅隧變城隧線係73X。當年大部份獅隧線係改行大隧。
BTW無論獅隧 ...

南行可以去葵涌交匯處掉頭去美孚,亦可以落去連翔道後依41A入太子
北行美孚青山道有路上青沙,但係旺角唔可以經埋太子先上青沙,即係只可以單向入太子
272x北行夾硬經太子就變咗旺角區好迂迴
tszhinchan3 發表於 2022-6-25 09:09 | 顯示全部樓層
XL2135/D343344 發表於 2022-6-25 09:03
南行可以去葵涌交匯處掉頭去美孚,亦可以落去連翔道後依41A入太子
北行美孚青山道有路上青沙,但係旺角唔 ...

行葵涌交匯處要兜路
yclam 發表於 2022-6-25 09:35 來自手機 | 顯示全部樓層
tszhinchan3 發表於 2022-6-25 08:38
48同48A當年係行大埔道,唔係行獅隧,唯一獅隧變城隧線係73X。當年大部份獅隧線係改行大隧。
BTW無論獅隧 ...

48A行大埔道是正確。但是48在1986至90年是行獅隧的。
HG6729 發表於 2022-6-25 12:09 來自手機 | 顯示全部樓層

JC3987 發表於 2022-6-23 18:59
如果掠水啲一係改 72 上青沙啦。
我估大埔-馬騮山需求唔係咁大,不如大埔-沙田照舊,改美田路上青沙,之 ...

72 再放奧柏維 大埔未必肯
始終而家得一條線出深長荔
除非272E 全日收11.7 否則都好難
天空之神 發表於 2022-6-25 12:17 來自手機 | 顯示全部樓層
dubbies 發表於 2022-6-24 17:15
本來九記青沙PLAN, 應該當城隧咁轉車, 而市內每一點有一架車就WORK, 咁286可以補足廣黃富豪冇呢點轉乘, 但 ...

249X 249Y 既計劃行唔通
246X 又拆唔到

其實好難再大攪
DIH 發表於 2022-6-25 12:31 | 顯示全部樓層
BTW無論獅隧 ...

首先如上面板友所言,48在1986-1990年間改經獅隧,我搭過,但唔係本文重點。

當年重組路線都係成盤重組,一夜間改好多條線,一早計劃好晒補位,基本上個個都有得益,至少唔會蝕,巴士公司亦投放好多資源,唔似而家處處制肘。89X初時經源禾路,不足三個月改返去富豪,可能都有地區人士反映過。

青沙就真係衰在路網設計,同埋巴士公司逐條線去改,睇得唔夠宏觀。例如我N年前已經諗過,改86及86C上青沙,要拉長80M做返源禾出石硤尾,以及開一條馬鞍山-第一城-南昌街-大角咀線,當年計埋用車數係work嘅,又可以善用條頹爆80M。相隔多年,而家先做到其中一樣。
SE7378 發表於 2022-6-25 17:31 來自手機 | 顯示全部樓層

DIH 發表於 2022-6-25 12:31
首先如上面板友所言,48在1986-1990年間改經獅隧,我搭過,但唔係本文重點。

當年重組路線都係成盤重組 ...

86/86C 上曬青沙,問題就會變咗係新田圍去西九嘅服務水平被削,
建議嘅新線如果跟 87B 行法,深水埗就得南昌街補到位,
南昌街以西同長沙灣就直頭無車,好難搵到方法解決。

至於源禾路 <> 石硤尾,我諗 81 拆線補位都足以解決得到,
無咩必要用到 80M,都係用 81K/88X/280X 分走佢客源就算了。
Tomyuen 發表於 2022-6-25 17:46 來自手機 | 顯示全部樓層
如果延長至旺角做循環呢?
Tomyuen 發表於 2022-6-25 17:47 來自手機 | 顯示全部樓層
攪咁耐都未講到實施個時間?
edhong 發表於 2022-6-25 18:23 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽