hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (C) Transport 交通討論區 航空(C2) [彭博] 國泰正研究訂購地區性客機取代舊機 ...
開啟左側

[彭博] 國泰正研究訂購地區性客機取代舊機

s3n370 發表於 2022-6-22 08:05 來自手機 | 顯示全部樓層

cruisesnet 發表於 2022-6-21 14:37
787-3好多人要?就係因為太focus係日本國內線,就得日航同ANA各訂13同28架。
假設真係整架lite出來比CX,  ...

咪話佐lite牽涉嘅研發功夫,細過787-3囉
而取消唔係航空公司唔要,或波音唔肯整喎
係787當日主機研發瀨野,搞到787-3遙遙無期先至死亡咋喎。
仲有,747咁多代都有整SR/domestic Version,每水都係廿架咁上下。
整咁少無so的話,一早唔整啦。
cruisesnet 發表於 2022-6-22 10:56 | 顯示全部樓層
s3n370 發表於 2022-6-22 07:53
大佬咪玩啦,就算訂standard model唔玩花臣,
都要有航空公司落單先製造啦。
P.S. 你講到自己咁熟飛機、識得人响機場做,
應該知飛機有cycle limit,
亦應該知設計黎飛長途同中短途嘅機嘅cycle limit有乜分別?
拎架低cycle limit嘅機但狂飛中短途有乜後果,
同你埋點樣設計去對應頻繁嘅起降架呵?

就算CX真係唔訂lite訂番設計飛long haul嘅standard version,
飛機製造商知道佢主力會搵黎飛short medium haul,
會唔會照整部long haul spec交貨去拆自己招牌?
既然應付頻繁起降嘅modification係指定動作,
用現成嘅構件去應對regional flights嘅可能性,
真係細到可以當唔可能?
真係唔知邊個唔熟飛機多D.
用長途機兩程之間既空檔飛亞洲區內線係CX (什至CI BR SQ) 長久以來既特色,
要記住飛機係要飛上天先搵錢, 停係度時係蝕錢的.
無錯係用多左cycle, 但背後慳到既仲包括一系列開支,
例如:可以買少D regional fleet; parts 既成本; training costs; 營運上既彈性; 相對統一既客艙products etc.

而家講緊既長機短飛, 都係一日多兩三轉, 而唔係真係純內陸機一日飛十幾程,
根本就可以ignore吾使加強結構.

你返去溫多陣書先係度吹水la
cruisesnet 發表於 2022-6-22 10:58 | 顯示全部樓層
s3n370 發表於 2022-6-22 08:05
咪話佐lite牽涉嘅研發功夫,細過787-3囉
而取消唔係航空公司唔要,或波音唔肯整喎
係787當日主機研發瀨野 ...

今時吾同往日, 樣樣都講求standardize, 以前D DC8/ 707年代仲多tailor made tim
cruisesnet 發表於 2022-6-22 10:59 | 顯示全部樓層

s3n370 發表於 2022-6-22 07:57
你自己開頭話
//787-8直接拉長就係787-10, 但用左同-9相同既機翼.//
我只係直接引述

如果787-8同-10相同機翼, 你既指控先成立
koneotis 發表於 2022-6-22 12:27 | 顯示全部樓層
s3n370 發表於 2022-6-22 07:53
大佬咪玩啦,就算訂standard model唔玩花臣,
都要有航空公司落單先製造啦。

cycle limit?唔好講笑啦,CX對比起好多其他航空公司,cycle limit一定唔算高(就算係A330都係)。你同日本果d剩係飛HND-CTS比?CX A330仲要飛下印度、澳洲呢類middle haul。
你似乎唔了解CX真正需要,CX完全唔係SQ果種會願意養怪獸或者度身訂造嘅公司,對size亦唔會太執著(例如772佢唔介意upsize去773),反而個airframe本身是否optimised更加重要。簡而言之,只要有一款standardised wide body係可以足夠efficient應付到短途線,同原有機型載客量唔相差太多,佢就會訂。CX唔介意做launch customer,但個spec一定係製造商認爲將來可以mass produce,而唔係單純serve幾間航空公司。

我仲以爲你會講JAL新單,啊不過人地都寧願訂standardised 787-8去飛domestic,而唔係度身訂造啦,所以即使之後換767,都應該唔會再出現regional only 787。唔好再講以前747個年代啦,當時飛機manufacturing一定唔夠而家咁機器化、模組化同標準化。

koneotis 發表於 2022-6-22 12:31 | 顯示全部樓層
cruisesnet 發表於 2022-6-22 10:56
用長途機兩程之間既空檔飛亞洲區內線係CX (什至CI BR SQ) 長久以來既特色,
要 ...

其實就算係短途專用773或者330,cycle rate都一定低過JL/NH堆773好多好多,更加唔好講呢堆cycle rate又一定低過HA堆717。除非去到夏威夷、日本呢d地方,否則cycle rate正常而言唔係一個考慮因素,唔好講笑啦
Fuk19805 發表於 2022-6-22 12:52 來自手機 | 顯示全部樓層

其實講咁多,用返JL spec果批短途A359唔得咩?反正已經整咗一批,唔爭在整多批俾國泰行短途,仲要空間大過A333,可以裝返lieflat J class同其他航空公司競爭,班本身飛開現有A359嘅crew又唔洗重新適應批全新機種
koneotis 發表於 2022-6-22 12:54 | 顯示全部樓層
Fuk19805 發表於 2022-6-22 12:52
其實講咁多,用返JL spec果批短途A359唔得咩?反正已經整咗一批,唔爭在整多批俾國泰行短途,仲要空間大過A ...

JL個spec只係engine MTOW de-rate去換取大d cycle maintenance limit,呢個只係engine software change去限制thrust ,印象中並無太多其他改造。

改高MTOW就要structural change,但改低就只係限制thrust。本身A350已經有唔少MTOW option,由217t去到最近新出283t(standard好似係278t)。其實就算係CX,無記錯前期批A35K MTOW係低過後期A35K,Airbus好似係中途微調過winglet去bump MTOW。https://leehamnews.com/2017/11/0 ... ged-sharklets-a350/

順帶一提,SQ都有一堆“A350 Regional”,但佢MTOW只係derate到250t,同JAL都有一段距離,亦可見MTOW係最容易customise嘅variable。

A359 regional係有可能,但都係果句,如果係咁CX幾年前應該會用77W換772,而唔係去EK入773。

cruisesnet 發表於 2022-6-22 13:29 | 顯示全部樓層
Fuk19805 發表於 2022-6-22 12:52
其實講咁多,用返JL spec果批短途A359唔得咩?反正已經整咗一批,唔爭在整多批俾國泰行短途,仲要空間大過A ...

JL只係客艙layout 同, 加埋樓上所講既derate, 隨時可以變返一隻正常既350,
係好似某人所講整架終身regional出來.

呀, 唔知佢知唔知, 就算747-400D其實都可以轉返做long haul版既747-400 lor
s3n370 發表於 2022-6-22 19:45 來自手機 | 顯示全部樓層

cruisesnet 發表於 2022-6-22 02:56
要 ...

搵長途機飛regional的確係亞洲航空公司嘅特式,但又唔係全部。

你只要睇下CX嘅A330,有regional亦有提升佐MTOW配long haul product嘅version。
以CX航線網絡,根本唔駛架架都咁flexible。

你睇下CX搵乜頂堆772?
固然二手機平一定係因素,但搵得non-ER 773頂,而唔係搵D可長可短嘅機頂替,
都顯示佐CX regional network夠養一批regional fleet。