hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (C) Transport 交通討論區 航空(C2) [彭博] 國泰正研究訂購地區性客機取代舊機 ...
開啟左側

[彭博] 國泰正研究訂購地區性客機取代舊機

s3n370 發表於 2022-6-22 19:50 來自手機 | 顯示全部樓層

cruisesnet 發表於 2022-6-22 05:29
JL只係客艙layout 唔同, 加埋樓上所講既derate, 隨時可以變返一隻正常既350,
而唔係好似某人所講整架終身 ...

嗱,終身係你話嘅。唔好塞D我無講過嘅野落我口咁奸茅。
咁唔止堆744D,之前D 747 SR,英航堆744 lite一樣可以改。
咁regional變番長途版真係唔得?

s3n370 發表於 2022-6-22 19:55 來自手機 | 顯示全部樓層
cruisesnet 發表於 2022-6-22 02:58
今時吾同往日, 樣樣都講求standardize, 以前D DC8/ 707年代仲多tailor made tim

喂喂喂,堆A350因應SQ同project sunrise特登整堆non standard都做到喎。兩款加埋廿架都無

咪空口講白話啦...
koneotis 發表於 2022-6-22 20:17 | 顯示全部樓層
s3n370 發表於 2022-6-22 19:55
喂喂喂,堆A350因應SQ同project sunrise特登整堆non standard都做到喎。兩款加埋廿架都無

咪空口講白話 ...

SQ係特別多亦特別願意keep神獸,加上Airbus有心搶Project Sunrise,所以咪兩邊一拍即合lor

CX都開到聲話要A350-8000架,但CX開出來個spec Airbus似乎就做唔到啦,最後咪無咗件事。唔係肯開要求就有人做,開完個spec亦唔係人人要,一切都要睇每個time period個copetitive landscape,而唔係齋睇paper上嘅technical capability。事實上就算Airbus而家生到A350-8000出來,CX都好大機會唔要
s3n370 發表於 2022-6-22 20:18 來自手機 | 顯示全部樓層

koneotis 發表於 2022-6-22 04:27
cycle limit?唔好講笑啦,CX對比起好多其他航空公司,cycle limit一定唔算高(就算係A330都係)。你同日 ...

你搞清楚cycle同cycle limit有乜分別先啦

P.S. cycle limit明顯係受制於建造材料嘅特質同荷載。
明顯地,架新機明顯唔會由落地,
到cycle limit - 1轉之前一模一樣。
一用多轉到cycle limit就突然間boom一下完全唔用得。
就算對材料科學唔認識,應該唔難估到件野係逐漸衰退。

咁正常人都會知道越近end of service live越唔reliable,
維修亦越貴。
所以如CX嘅主流航空公司,架機有排都未到cycle limit就退,唔會玩到咁盡。

算架機日日剩係飛香港台北,應該都好難過cycle limit。不過會提早打柴咁解。
咁你俾貴D要架堅D嘅機,
定係收尾果幾年維修貴、頻頻取消班機邊樣抵囉

s3n370 發表於 2022-6-22 20:33 來自手機 | 顯示全部樓層
cruisesnet 發表於 2022-6-22 02:59
如果787-8同-10相同機翼, 你既指控先成立

//787-8直接拉長就係787-10, 但用左同-9相同既機翼.//
//都再三同你講過, -8同-9&10對翼係唔通用的//

呢兩句都係你講嘅,原裝copy and paste。
咁-8同-9/-10對翼唔通用,又點解可以直接拉長完-8,
再砌-9嘅翼落去呢?
剩係字義都有矛盾啦,麻煩解釋下啦唔該。

就算真係有千百個理由砌唔到,
你唔可能反對將架788前後加fuselage plug,加到-9/-10而乜都唔改啦掛?
s3n370 發表於 2022-6-23 00:44 來自手機 | 顯示全部樓層
koneotis 發表於 2022-6-22 12:17
SQ係特別多亦特別願意keep神獸,加上Airbus有心搶Project Sunrise,所以咪兩邊一拍即合lor

CX都開到聲話 ...

剩係前KA都有過廿架A330,
剩係頂呢堆330嘅數量,點都唔會係神獸級別。

再重申一次,CX點買機係水晶球問題,
討論當然係基於往績同事實。

而係人都知航空公司嘅要求,
以至飛機製造商propose嘅機種,
有成功亦有無疾而終嘅案例。

咁點解做無疾而終總會有佢自己嘅原因,
要比較梗係搵match嘅去比。
而唔係亂拋話呢單果單都唔做,甚至話“鐘意”,
就當係囉。

P.S.
1. SQ同QF肯整堆專飛超長途嘅機,
兩間公司都講明係之前嘅超長途線,吸到班肯俾錢嘅客搭,先至繼續推咋。

生財工具因為鐘意而買,中小微企大老闆話哂事就係囉。
明顯新航一定唔係中小微企。

鐘意keep神獸而去買,再吹大D唔好?

2. 整唔整D機,無錯係要考慮有幾多人買。
但明顯堆SR或ULR市場好有限,訂單唔會大,咁點解飛機製造商都肯整?
整SR/ULR version甚至最普遍嘅HGW version,
來來去去都係改結構、起落架同油缸,
佔民航機嘅技術丁屎咁多,仲要係技術含金量最少果截。
根本改造成本就係細。客唔多張單唔大都唔難回本。

你諗下客改貨嘅modification可以仲大,咪一樣大把人咁改。
因為機價平,改結構亦相對唔貴。
koneotis 發表於 2022-6-23 01:08 | 顯示全部樓層

s3n370 發表於 2022-6-23 00:44

大家都係討論水晶球問題,所以的確唔會有對與錯,只有是否符合成本效益。A350唯一比較大customise就係ULR structural change,其他都係MTOW change(呢個各大機型都已經做到)或者整個A350系列改良。真正可以再customise嘅地方其實並不多。
你覺得Airbus或者Boeing願意為一個或者幾個客仔改,但似乎個economy就無咁簡單啦。我只能話SQ購機策略從古到今都係比較大膽,同埋亦有不少買完之後唔適合用嘅機,例如曾經要急急腳賣走仲未交貨嘅A340-300(某幾架CX好似接咗)。

再嘈落去都無意義,你既然覺得改一改飛機structure好輕鬆唔使錢又好容易breakeven,我無data下都只能強烈質疑但唔能完全否認,而你亦似乎無辦法用data或者現今事例説服到我。但如果套用係787上,我可以好肯定講成個program仲未回本,而家仲已經被停止交貨2年,所以波音做所有改良都一定會非常保守。不過呢個已經唔係重點,無謂再嘈。

評分

參與人數 1aPower +4 HugeC +10 收起 理由
cruisesnet + 4 + 10 英雄所見略同

查看全部評分

cruisesnet 發表於 2022-6-23 10:04 | 顯示全部樓層
koneotis 發表於 2022-6-23 01:08
大家都係討論水晶球問題,所以的確唔會有對與錯,只有是否符合成本效益。A350唯一比較大customise就係ULR  ...

同佢講都晒氣
cruisesnet 發表於 2022-6-23 10:06 | 顯示全部樓層
s3n370 發表於 2022-6-23 00:44

當年分兩間公司, 飛機無敢易互調, 自然要買多幾架.
就算同一航班數量, 而家CX一間做晒, 機隊數目一定可以少過CX+KA時代
s3n370 發表於 2022-6-23 18:41 來自手機 | 顯示全部樓層

cruisesnet 發表於 2022-6-23 02:06
當年分兩間公司, 飛機無敢易互調, 自然要買多幾架.
就算同一航班數量, 而家CX一間做晒, 機隊數目一定可以 ...

My point is,剩係港龍嘅regional wide body fleet都唔細。
計埋更多機嘅國泰,以兩間公司扯到盡咁用,
任你點重編航班撈亂機隊,你可以慳到幾多?
廿幾架夠孭哂regional wide body fleet做緊嘅航班?

更何況搶到regional fleet嘅單,
食埋A330 long haul product接替品嘅贏面,又會高一皮。