hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (C) Transport 交通討論區 航空(C2) [彭博] 國泰正研究訂購地區性客機取代舊機 ...
開啟左側

[彭博] 國泰正研究訂購地區性客機取代舊機

s3n370 發表於 2022-6-18 16:19 來自手機 | 顯示全部樓層

cruisesnet 發表於 2022-6-17 16:50
而家連空巴都走standardise 路線, 油箱尼d機件只會比你額外加,就唔會幫你減走佢,除非出個domestic ver ...

Lite又好、domestic又好、或者我提出嘅787-9/10機身裝787-8輕D對翼都好,
咪係因應航空公司唔需要長航程嘅裝備,減D唔必要嘅構件囉。
唔係話唔存在某D機型只係文件上載輕D,實際係睇下點做有SO啫。

同埋standardized得黎,始終飛機仍然係人手
組裝,加減嘅空間係好大。
而家飛機嘅performance爭個馬鼻,
好多減輕嘅innovation,
可能只係偷三輕幾百甚至只係一百幾十磅。
就算係轉碳纖fan blade咁大工程,
大偈都係慳到百幾磅。
就講油缸,整果陣唔裝咁簡單嘅job(除非係唯一一對/隻)點會唔做?
更何況做CD check,都要拆D組件落黎檢查啦。
s3n370 發表於 2022-6-18 17:32 來自手機 | 顯示全部樓層
AVD1 發表於 2022-6-18 03:21
你要知道 CX 根本當堆 773 係運豬機咁運,
佢而家個 Config 比起當年 744 載客量仲要多。

買新嘅77W當773用就當然制唔過
但用番手上嘅嘅77W行regional,ownership cost低唔少。
其實條數唔係無得圍,有如堆742同744開頭係跑長途多,
臨退前咪又係跑regional多。

問題係腳鞍法下嘅“逃犯”+動態training+碳中和+燃油價咁升,
香港仲有幾多人搭飛機?
rickywk 發表於 2022-6-18 17:34 | 顯示全部樓層
s3n370 發表於 2022-6-18 17:32
買新嘅77W當773用就當然制唔過
但用番手上嘅嘅77W行regional,ownership cost低唔少。
其實條數唔係無得 ...

佢手上嘅77W都係租嘅多,買落嘅唔多,若果要花一筆唔細嘅錢去改config,我估因航會偏向買新機算
cruisesnet 發表於 2022-6-18 18:49 | 顯示全部樓層

s3n370 發表於 2022-6-18 16:19
Lite又好、domestic又好、或者我提出嘅787-9/10機身裝787-8輕D對翼都好,
咪係因應航空公司唔需要長航程嘅 ...

改野要做certification呀。錢邊個比?380個cabin唔夠standardise 已經攪到焦頭爛額,更何況係飛機結構上嘅variance.

係簡單到油箱可以唔裝無咩所謂敢點解空巴情願架架都裝定?
學你話架機輕d唔好咩?

koneotis 發表於 2022-6-18 19:07 | 顯示全部樓層
rickywk 發表於 2022-6-18 15:00
問題唔係用乜野機,係乜野cabin product。

787-10比SQ前面J塞lie-flat,最後載客量竟然拍得住A330,加埋佢 ...

明明好似CI, PR都願意幫A321neo配lie-flat business,但CX都係用運豬概念去做regional,堆A321neo legroom同Peach堆A321LR一模一樣,所以唔好期待太多啦
koneotis 發表於 2022-6-18 19:10 | 顯示全部樓層
s3n370 發表於 2022-6-18 16:19
咪係因應航空公司唔需要長航程嘅 ...

787-8好似已經漸進式地慢慢改用-9 parts,但訂單太少無咩價值去改,亦暫時唔見有任何potential customer想要。787-8本身重量就算改完對短途都係too much,如果真係sell到的話當年就一早出咗787-3

評分

參與人數 1aPower +4 HugeC +10 收起 理由
cruisesnet + 4 + 10 英雄所見略同

查看全部評分

s3n370 發表於 2022-6-18 19:29 來自手機 | 顯示全部樓層

rickywk 發表於 2022-6-18 09:34
佢手上嘅77W都係租嘅多,買落嘅唔多,若果要花一筆唔細嘅錢去改config,我估因航會偏向買新機算
...

要頂773呢個size,都仲可以買二手77W頂,同搵779去攝。

如果買新機頂,好大機會係downgauge。
始終呢幾年航空業嘅發展拖慢佐,二來三跑提供佐額外嘅升降時段。Downgauge進可加班去攻,退可守。

甚至玩盡D,773搵D舊嘅359頂(頂多買新嘅飛長途),330就搵321/Max10頂都唔奇。
去到三跑都飽和,堆機都係時候更新。
rickywk 發表於 2022-6-18 19:37 | 顯示全部樓層
koneotis 發表於 2022-6-18 19:07
明明好似CI, PR都願意幫A321neo配lie-flat business,但CX都係用運豬概念去做regional,堆A321neo legroom ...

Y間間都塞盡,問題就係個J。
當競爭對手都轉晒lie flat,做佢仲係lazy seat真係無乜競爭力,加上越南可以直飛美國,真係連駁機客都比人搶埋

rickywk 發表於 2022-6-18 19:38 | 顯示全部樓層
s3n370 發表於 2022-6-18 19:29
要頂773呢個size,都仲可以買二手77W頂,同搵779去攝。

如果買新機頂,好大機會係downgauge。

3rd RWY實際多到幾多slot出黎真係太水晶球,地理位置上比深圳、澳門機場頂死,加上又有大帽山同青山操炮區,真係唔好寄望能夠加到好多slot

s3n370 發表於 2022-6-18 19:51 來自手機 | 顯示全部樓層

koneotis 發表於 2022-6-18 11:10
787-8好似已經漸進式地慢慢改用-9 parts,但訂單太少無咩價值去改,亦暫時唔見有任何potential customer ...

787-8係機艙組件改到同-9/-10匹配。

而787-3唔得,係涉及設計一對新嘅翼。
而787-9/-10要配787-8對翼,要做嘅工作少得多。