hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (C) Transport 交通討論區 航空(C2) [彭博] 國泰正研究訂購地區性客機取代舊機 ...
開啟左側

[彭博] 國泰正研究訂購地區性客機取代舊機

koneotis 發表於 2022-6-18 20:16 | 顯示全部樓層

rickywk 發表於 2022-6-18 19:37
Y間間都塞盡,問題就係個J。
當競爭對手都轉晒lie flat,做佢仲係lazy seat真係無乜競爭力,加上越南可以 ...

都唔係,CX塞30-31",係Peach新A321LR水準,其他大部分都上到32"
cruisesnet 發表於 2022-6-18 22:38 | 顯示全部樓層
s3n370 發表於 2022-6-18 19:51
787-8係機艙組件改到同-9/-10匹配。

而787-3唔得,係涉及設計一對新嘅翼。

幫787-9/10換-8嘅機翼功夫唔多?<你講笑ja?
唔係巴士將E500殼裝落B8L度wor
s3n370 發表於 2022-6-18 22:48 來自手機 | 顯示全部樓層
rickywk 發表於 2022-6-18 11:38
3rd RWY實際多到幾多slot出黎真係太水晶球,地理位置上比深圳、澳門機場頂死,加上又有大帽山同青山操炮 ...

我諗衰極,每個鐘點都加到十班八班掛...

題外話,之前唔記得係人大定政協走去獻身,
提倡T2做一地兩檢。
話唔定好快就會連空域都以“三跑”唔可以盡用,
俾埋內地理順甚至管埋...
s3n370 發表於 2022-6-18 23:12 來自手機 | 顯示全部樓層

cruisesnet 發表於 2022-6-18 14:38
幫787-9/10換-8嘅機翼功夫唔多?

我原文係同研究隻新嘅翼去比較。

有史以來D用唔同機身同機翼嘅配搭,
整新嘅sub-type嘅案例唔少。
大半世紀前嘅第一代噴射客機DC8-61/-62/-63己經係咁做。
今日嘅技術會好困難?

拎番你提嘅A321neo/LR/XLR,
飛機製造商每次升級,都係要檢視每個結構同機件,
頂得順就唔改,頂唔順咪增強構件。

就算巴士底盤配唔同車身/引擎,都要經類似嘅process。唔係擺落去就得。

唔識嘅可能覺得係mission impossible。
但從技術層面而言,對飛機製造商黎講絕對係小菜一碟。

koneotis 發表於 2022-6-18 23:20 | 顯示全部樓層
s3n370 發表於 2022-6-18 23:12
我原文係同研究隻新嘅翼去比較。

有史以來D用唔同機身同機翼嘅配搭,

問題係邊個會叫,787-8 一邊4個door其實太多,zone 1太短亦唔方便航空公司configure,加上selling price同787-9差不多,頂多就係稍爲輕少少燒少d油,但買架787-9又可以載多d人
s3n370 發表於 2022-6-19 00:16 來自手機 | 顯示全部樓層
koneotis 發表於 2022-6-18 15:20
問題係邊個會叫,787-8 一邊4個door其實太多,zone 1太短亦唔方便航空公司configure,加上selling price同 ...

Seat config幾難配置,都係細到唔細嘅concern。

無咁多客買架大機,燒多佐油唔係成本咩?
架機唔駛飛咁遠,裝D長途機先至用得著嘅裝置,
唔通唔燒錢兼燒油咩?

調番轉,無咁多客但係想薄利多銷造大個餅,
又或者長短途機撈亂用,架機用盡D

買機同點spec架機嘅取態即時唔同。
koneotis 發表於 2022-6-19 00:33 | 顯示全部樓層

s3n370 發表於 2022-6-19 00:16
Seat config幾難配置,都係細到唔細嘅concern。

無咁多客買架大機,燒多佐油唔係成本咩?

只要觀察下787-10,777-9X同A350-1000點stretch法,就知道而家新機型zone 1越拉越長,為嘅就係想要有一個完整J class cabin,呢點當然絕對會影響航空公司取態。
而且訂單數字就已經可以反映787-8呢個spec同載客量究竟幾多人喜歡。JAL同ANA相繼將787-8扔去廉航,已經可見呢個size同spec唔太符合傳統航空公司需求

s3n370 發表於 2022-6-19 07:03 來自手機 | 顯示全部樓層
koneotis 發表於 2022-6-18 16:33
只要觀察下787-10,777-9X同A350-1000點stretch法,就知道而家新機型zone 1越拉越長,為嘅就係想要有一個 ...

你嘅想象力真係豐富。
飛機製造商從來只會sell架機,容許極大彈性嘅座艙安排。
未見過好似你咁sell“可以擺個大且完整嘅J class”。

間間航空同唔同地區都有自己market needs。
調轉黎講,航空公司想個J class細D,Section 1咁長,
咪變佐無privacy囉?
CX自已嘅A330同77W都有唔同config啦。

其實你講嘅機型,係777-9嘅出口先至明顯偏後。
787-10同A350-1000其實門距算平均。

至於777-9嘅頭兩度門,點解隔得咁開,而唔係77W擺得咁平均,
原因恐怕係同787系列一樣,
令777-8/-9可以share同一個wing box section,
慳設計功夫同方便生產。
兩者有乜變動,响結構相對簡單嘅fuselage plug處理,合理同容易得多。

而777-9擺4度門,載客量會因為exit limit而唔可以高載。
要擺多度門,明顯擺响一般塞多D客嘅後艙。
咪造成頭兩度門之間個客艙好長嘅效果囉。
補充一點,787-8對翼仲長過機身,呢個係其中一個唔efficient嘅indicator。
大把咁嘅飛機,如342,772LR係無長D嘅兄弟咁好賣。
同你講嘅乜Section 1係完全無關
koneotis 發表於 2022-6-19 10:11 | 顯示全部樓層
s3n370 發表於 2022-6-19 07:03
你嘅想象力真係豐富。
飛機製造商從來只會sell架機,容許極大彈性嘅座艙安排。
未見過好似你咁sell“可以 ...

正正係要容許較大configuraiton彈性,所以zone 1唔可以太短。只要你study下Airbus Cabin Flex個賣點同埋A321ACF點樣重新排列exit door,就知道座艙安排絕對會影響飛機設計。
"In essence, fewer people up front means less pressure on the forward evacuation doors, and the density of evacuation options can be moved backwards to match the density of passenger seating."

https://runwaygirlnetwork.com/20 ... se-a321neo-layouts/
787-8個zone 1奇怪到令航空公司好難configure呢點,望下QR 787-8要特登整1排J class係zone 2就知道

評分

參與人數 1aPower +4 HugeC +10 收起 理由
cruisesnet + 4 + 10 英雄所見略同

查看全部評分

rickywk 發表於 2022-6-19 12:45 | 顯示全部樓層

點解Bloomberg唔問因航點解唔考慮C919