hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (C) Transport 交通討論區 航空(C2) [彭博] 國泰正研究訂購地區性客機取代舊機 ...
開啟左側

[彭博] 國泰正研究訂購地區性客機取代舊機

koneotis 發表於 2022-6-21 12:15 | 顯示全部樓層

s3n370 發表於 2022-6-21 05:40
由787-8拉長到787-10,機身連機翼嘅strengthening重佐15.5噸。

如果重少1.5噸又有同樣嘅客艙,

重少1.5噸好多啊,有無航空公司想要呢?你出錢改?

787-9一個顯著嘅優點就係夠平,可以比波音用賤價搶Airbus客,HA就係一例,用低於A350-900嘅成本(仲要唔係selling price)去賣。順帶一提,HA係用來取代A330-200,最長都係用來飛HNL-JFK或者HNL-ICN,應該用唔著787-9所有range。
https://leehamnews.com/2018/02/2 ... els-a330-800-order/

改完就一定會令selling price貴咗,值唔值得為咗區區1.5噸放棄15% range + significantly高咗嘅selling price?呢條數似乎唔係好balance到啦。787-10低d價錢兼可以potentially載多d客,有幾多case係真係exactly需要787-9個大小?

大小真係咁重要的話,A350-800就唔會成個program被取消啦,建議你睇下A350-800點解會難產,原因正正係HA以外嘅航空公司寧願upgrade去A350-900,而Airbus唔想為HA呢個客繼續呢個program
cruisesnet 發表於 2022-6-21 12:30 | 顯示全部樓層
koneotis 發表於 2022-6-21 12:15

787-9一個顯著嘅優點就係夠平,可以比波音用賤價搶Air ...

350-800尼單野都曾經發生過係787-3上
s3n370 發表於 2022-6-21 19:00 來自手機 | 顯示全部樓層
koneotis 發表於 2022-6-21 04:15

787-9一個顯著嘅優點就係夠平,可以比波音用賤價搶Air ...

咪講佐有航空公司想要,飛機製造商先造囉,
正如HGW咪又係因應航空公司嘅要求做?

其實我早响#36講佐,lite version係會犧牲versatility,
CX自己就有sizeable嘅regional fleet,
部分高載,部分低載絕對係sensible choice。

過往油價相對低,碳中和嘅壓力細,自然係追求versatility。
但今日油價係咁升,又有碳中和嘅壓力,
輕得就輕嘅incentive大得多。

更何況呢個lite version係相細嘅改動,
根本唔駛好大張單都cover到?
P.S. 你提HA嘅例子根本irrelevant,因為HA訂極都係十部。
更何況最長果兩條線,其實都用佐789嘅range六成,以777高低載嘅比例,lite version直頭會用到盡個range。
正路都訂正常版啦。

CX嘅A330多N倍,個regional market又大咁多,邊有得比架?

仲有,你點知航空公司唔會用additional range去開拓新市場?
WestjetD二手763都夠架,訂更大部更長續航距離嘅789,
講明係開拓更多市場。

而789同時係HA同WS載客量最大、飛得最遠嘅客機,當然可以幫手開拓新網絡。

但CX都成手long range jetliner,買regional根本唔需要考慮呢個added value。
s3n370 發表於 2022-6-21 19:04 來自手機 | 顯示全部樓層

cruisesnet 發表於 2022-6-21 02:49
都再三同你講過, -8同-9&10對翼係唔通用的

你啱啱先講過787-10係787-8直接拉長,但用佐-9對翼。
而家又話唔通用,唔通用又整到落去?咁自打咀巴都有嘅?

787-8加fuselage plug加到-9/-10咁長,
(費事俾你捉字蚤)另加compatibility test同structural assessment等等,咪就係lite囉。

巴士裝唔同車身,都要搵唔同嘅碼仔同構件互相接駁啦。
飛機雖然係複雜D,但原理係大同小異。
最大鑊通常係影響對翼嘅natural vibration frequency。但都有方法解決。
s3n370 發表於 2022-6-21 19:46 來自手機 | 顯示全部樓層
cruisesnet 發表於 2022-6-21 04:30
350-800尼單野都曾經發生過係787-3上

787-3係航空公司想要,但响787-8研發果陣出問題,
航空公司等唔到而改單

A358係,飛機製造商唔想同A330neo重疊

koneotis 發表於 2022-6-21 20:34 | 顯示全部樓層
s3n370 發表於 2022-6-21 19:00
咪講佐有航空公司想要,飛機製造商先造囉,
正如HGW咪又係因應航空公司嘅要求做?

個問題係787-9 regional 同787-10相差太少,訂造需要額外成本,點解唔直接買現成787-10?果1.5噸真係可以抵消增加單價?仲要付出額外時間去等波音改?仲有真係有航空公司會介意由787-9 upsize去787-10?

有需求的話咪開單lor,技術上係可行,但實際上有無potential candidate係真係好care果1.5噸?你始終講唔出有咩potential candidate係要exactly剛剛好787-9呢個spec。唔好再講paper上可能性啦,我直接問你一句,有無人買?
cruisesnet 發表於 2022-6-21 22:37 | 顯示全部樓層

s3n370 發表於 2022-6-21 19:04
你啱啱先講過787-10係787-8直接拉長,但用佐-9對翼。
而家又話唔通用,唔通用又整到落去?咁自打咀巴都有 ...

787-3好多人要?就係因為太focus係日本國內線,就得日航同ANA各訂13同28架。
假設真係整架lite出來比CX, 結果都係一樣

cruisesnet 發表於 2022-6-21 22:42 | 顯示全部樓層
s3n370 發表於 2022-6-21 19:04
而家又話唔通用,唔通用又整到落去?咁自打咀巴都有 ...

你吾好捉字蝨:我係話787-10係787-8加長版,
無話過係直接加長就算
s3n370 發表於 2022-6-22 07:53 來自手機 | 顯示全部樓層
koneotis 發表於 2022-6-21 12:34
個問題係787-9 regional 同787-10相差太少,訂造需要額外成本,點解唔直接買現成787-10?果1.5噸真係可以 ...

大佬咪玩啦,就算訂standard model唔玩花臣,
都要有航空公司落單先製造啦。

而家CX點取代舊機本身係水晶球問題,
我咪根據CX嘅航線網同機隊,
再加大環境去認為有咁嘅可能囉。
(怕你又解錯,我係話有可能同係sensible choice咋)

咁當然大家推測買乜機,互有質疑當然係正常。
但麻煩搵番D相關嘅例子,而唔係亂咁搵D背景完全唔同嘅。
甚至拎明顯唔同級嘅飛機比較完,就話咁唔work架喎。
本來只係好general一句話可以訂lite,連邊款都無特別講,
你無喇喇就拎788短嘅Section 1擺J要斷開,邊夠你玩

P.S. 你講到自己咁熟飛機、識得人响機場做,
應該知飛機有cycle limit,
亦應該知設計黎飛長途同中短途嘅機嘅cycle limit有乜分別?
拎架低cycle limit嘅機但狂飛中短途有乜後果,
同你埋點樣設計去對應頻繁嘅起降架呵?

就算CX真係唔訂lite訂番設計飛long haul嘅standard version,
飛機製造商知道佢主力會搵黎飛short medium haul,
會唔會照整部long haul spec交貨去拆自己招牌?
既然應付頻繁起降嘅modification係指定動作,
用現成嘅構件去應對regional flights嘅可能性,
真係細到可以當唔可能?
s3n370 發表於 2022-6-22 07:57 來自手機 | 顯示全部樓層

cruisesnet 發表於 2022-6-21 14:42
你吾好捉字蝨:我係話787-10係787-8加長版,
無話過係直接加長就算

你自己開頭話
//787-8直接拉長就係787-10, 但用左同-9相同既機翼.//
我只係直接引述

而家就食佐後面果句,反屈我捉字蚤
邊夠你茅