hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) [過氣]城巴 20A 調整班次
開啟左側

[服務調整] [過氣]城巴 20A 調整班次

kay 發表於 2022-7-13 16:20 | 顯示全部樓層

Ricky403 發表於 2022-7-13 16:11
930X成日出直梯車
934都派哂紅巴啦,連金車都少見

有客個D整部行李架12米先掂
依家8100-8109雪左
就剩返堆84行李架車
世界很簡單 人類很複雜
Ricky403 發表於 2022-7-13 16:21 來自手機 | 顯示全部樓層
FBI2 發表於 2022-7-13 12:25
黃鬼幫紅鬼清客就大家開心,但黃鬼要刻意打紅鬼就同送死冇分別,20A最佳救線係改行亞皆老街,因為條9太疏 ...

但係彌敦道轉入亞皆老街已經夠塞
雖然新西旺角特快行動都接近完結,但整多條20A入去,咪又係畀41A 63X 268X客鬧你阻路
郵輪碼頭都係谷密22M接駁算吧,唔見得油尖旺會有客搭大半程入去
KX8724 發表於 2022-7-13 17:11 | 顯示全部樓層
GX7043 發表於 2022-7-13 11:21
近日幾次在白楊街分站等車,也乘搭了幾次20A,爲大家分享一下小弟的所見所聞。

白楊街分站有不少商鋪,不 ...

紅鬼幾隻打你一隻,除非好似6C對紅van咁,啄住隻紅鬼黎之前包佢頭,咬佢一啖咁先得
JX9097 發表於 2022-7-13 20:46 | 顯示全部樓層

GX7043 發表於 2022-7-13 11:21
近日幾次在白楊街分站等車,也乘搭了幾次20A,爲大家分享一下小弟的所見所聞。

白楊街分站有不少商鋪,不 ...

即係20A真係局限於執雞
咁多條九巴,20A執到幾多...
henryfung1515 發表於 2022-7-13 21:13 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2022-7-13 20:46
即係20A真係局限於執雞
咁多條九巴,20A執到幾多...

無獨市位嘅情況下,執雞就預左
城巴諗住用20a打1a,但其實系要同成推彌敦道線鬥,成個邏輯錯曬
行亞皆老街好啲嘅,但都系叫吊住條命。尖咀去亞皆老街系疏嘅,但又會有幾多人?再者佐敦開始有3c 95 203e。唯一有用真係旺角去啟德,但24密過你,又係無咩誘因特登等你。之前24未搬站都仲叫有得玩下,衣家已經太遲了
FBI2 發表於 2022-7-13 21:39 | 顯示全部樓層
henryfung1515 發表於 2022-7-13 21:13
城巴諗住用20a打1a,但其實系要同成推彌敦道線鬥,成個邏輯錯曬
行亞皆老 ...

24西洋菜街長期有條人龍,但其實收視唔好.

當然,相比20A咁不堪既情況,24已經叫好好多.

黃鬼成日想入九龍灣,繁時我覺得OK,非繁時好睇唔好食,成個九龍灣人都冇隻.

屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
JX9097 發表於 2022-7-13 21:51 | 顯示全部樓層

henryfung1515 發表於 2022-7-13 21:13
行亞皆老 ...

尖咀上旺角都大把選擇
(亞皆老街段需求唔高)
其實都係冇乜用
cz9328 發表於 2022-7-13 21:55 | 顯示全部樓層
1320 發表於 2022-7-2 23:15
流水線 未做起之前下下用12.8/12M 車其實真係好自殺式, 佢又唔多獨市區

最近派部電動玩具車行20A某一個班次,該班車好似都有雙位數字嘅客量。

派另一啲柴油玩具車能否做到同類效果? 例如雞乸...

不過,九龍區其實都有廿幾部雞乸。

henryfung1515 發表於 2022-7-13 22:10 | 顯示全部樓層
FBI2 發表於 2022-7-13 21:39
24西洋菜街長期有條人龍,但其實收視唔好.

當然,相比20A咁不堪既情況,24已經叫好好多.

24好睇唔好食都系收得太平,之前擺水務署都有班人等嘅時候,20a擺菜街/先達都叫有少少獨市位嘅(當然20A本身就係燒錢線,除非佢dum本5分鐘一班,如果唔系跟本鬥唔贏一堆流水)
不過衣家24搬站,連後路都封埋你
henryfung1515 發表於 2022-7-13 22:11 | 顯示全部樓層

JX9097 發表於 2022-7-13 21:51
尖咀上旺角都大把選擇
(亞皆老街段需求唔高)
其實都係冇乜用

系無咩用嘅,但行界限街同1/1a打到正嘅時候,亞皆老街叫好啲嘅。當然成條線應該系摺左佢,開黎跟本燒錢