hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 城巴50,50M,55,56開辦消息
開啟左側

[路線消息] 城巴50,50M,55,56開辦消息

Mercer 發表於 2022-7-6 10:13 | 顯示全部樓層

天空之神 發表於 2022-7-6 07:45
似乎 50 55 唔停屯公三站

咁就祝屎水好運

係得啖笑, 依邊有67A, 果頭有K54扮駁鐵實際去屯門市中心, 條M 線就掛M頭但唔知兜黎做乜.50 55 冇得停屯公三站仲搞笑過皇后山唔比向右走去聯和墟

唔比成SET 佢 = 唔能夠發展完善轉乘網 = 下次投線既扣分點 = 比其他人話佢唔應該中標 = 唔中標就繼續發展唔倒個network = 等執

評分

參與人數 3aPower +3 HugeC +16 收起 理由
Lawliet + 1 + 5 精闢見解
tomy2001 + 1 + 6 精闢見解
1320 + 1 + 5 精闢見解

查看全部評分

十四鄉準居民 恭喜晒!
cruisesnet 發表於 2022-7-6 10:13 | 顯示全部樓層
12Lane 發表於 2022-7-6 09:04
有得揀梗係唔揀條兜成個圈先出到去嘅總站車。
但奈何除左K54真係冇條全日線係望落比較正常,私樓同和田行 ...

長途車可以總站上車是一件幸福的事
HR1377 發表於 2022-7-6 10:32 | 顯示全部樓層
nokia 發表於 2022-7-6 10:12
之前有人傳過,九巴唔想城巴停屯門段屯門公路3站;
城巴反對67A用屯門公路直出,可能驚佢最終停埋屯門公路3 ...

之後特工曾經傳過九巴同城巴講數,容許城巴新線行青田路直出換67A直出,但未知結果如何
Quanta 發表於 2022-7-6 10:35 來自手機 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2022-7-6 08:55
有皇后山個板係度
54區由睇高一線變不予厚望

屎水終於面對現實啫
啲山卡啦地方新移民邨,邊有咁多人要返工
同埋任何新發展區一開頭都要蝕做 過幾年入齊伙、啲細路開始大啲,個交通需求先大
GD1570 發表於 2022-7-6 10:36 | 顯示全部樓層
LN9267 發表於 2022-7-5 23:41
過海線一定保守一點,皇后山如是,54區如是。

之前我坐A34,發覺54區部分樓宇距離寶田不算太遠,我想有沒 ...

快極都可能要行5-8分鐘,如果日晒雨淋都幾辛苦。

你有你可愛,我有我好笑。
GD1570 發表於 2022-7-6 10:37 | 顯示全部樓層
Quanta 發表於 2022-7-6 10:35
屎水終於面對現實啫
同埋任何新發展區一開頭都要蝕做 過幾年入 ...

所以根本唔應該用頭幾年去評論一間公司嘅線做得好定唔好。
GD1570 發表於 2022-7-6 10:40 | 顯示全部樓層

HR1377 發表於 2022-7-6 10:32
之後特工曾經傳過九巴同城巴講數,容許城巴新線行菁田路直出換67A直出,但未知結果如何
...

係「青田路」,唔係「菁田路」。

同埋用唔用青田路直出又要問過九巴?九巴又買起咗條青田路?

我都唔知邊個傳過城巴想青田路出,同埋用得青田路出點解唔行返藍地交匯處?
貪個圈兜得唔夠大?

我係城巴,我就一定唔會揀青田路出依個方案,根本就唔合理。

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +5 收起 理由
1320 + 1 + 5 英雄所見略同

查看全部評分

1320 發表於 2022-7-6 10:42 | 顯示全部樓層
HR1377 發表於 2022-7-6 10:32
之後特工曾經傳過九巴同城巴講數,容許城巴新線行菁田路直出換67A直出,但未知結果如何
...

行 菁田路 就做唔到 紫田 一帶, 對 屎水 無好處wo.....
你話比晒停屯公3站 (包括 屯市) 就話有得諗
The Designer
Mercer 發表於 2022-7-6 10:43 | 顯示全部樓層
Quanta 發表於 2022-7-6 10:35
屎水終於面對現實啫
同埋任何新發展區一開頭都要蝕做 過幾年入 ...

個問題係下下咁樣見倒多人既地方, 就因為果邊有九公司既線, 就掉頭走或飛站, 咁連做旺條線都難, 有幾條線用以前應該比人叫帝線

一係就大大個港鐵站放隔離, 佢仲走去開條M 線都唔知駁鐵定搏執.

評分

參與人數 1HugeC +10 收起 理由
tomy2001 + 10 英雄所見略同

查看全部評分

十四鄉準居民 恭喜晒!
GD1570 發表於 2022-7-6 10:44 | 顯示全部樓層

1320 發表於 2022-7-6 10:42
行 菁田路 就做唔到 紫田 一帶, 對 屎水 無好處wo.....
你話比晒停屯公3站 (包括 屯市) 就話有得諗
...

你畀我行青田路,我要畀你行屯公直出,點計都唔會有SO。

真係當新城背後個財團傻傻哋㗎咩!!!