hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 城巴50,50M,55,56開辦消息
開啟左側

[路線消息] 城巴50,50M,55,56開辦消息

12Lane 發表於 2022-7-21 09:38 來自手機 | 顯示全部樓層

1320 發表於 2022-7-20 23:45
的確係屎水抵死.......
連 置樂, 黃金, 碼頭 既 出市區雙向轉乘都做唔到

做唔到雙向轉乘就要死,咁香港大部分巴士線都應該死到七七八八。
講到轉乘咁重要,咁962/969都應該都晨早死到七七八八。54區線就係support未來居民需求,先唔講未入晒伙,仲有地都未起好樓。
個個就將焦點放晒去碼頭區轉乘同食紅橋客,搞番清楚54區線個重點係54區,唔係碼頭區,屯碼出九龍為咩要搭962遊花園再去轉車站死等50,除左巴迷冇幾多人咁得閒。而家54區需求暫低,從班次已經反映左,到真係入晒伙,至少客量一定差唔過皇后山,50加時都指日可待,搞密條線先講轉乘都未遲。
12Lane 發表於 2022-7-21 09:45 來自手機 | 顯示全部樓層
GD1570 發表於 2022-7-21 09:21
問題係54區依家未入伙,單靠小村+欣田真係唔夠客,
紅橋人口寵大,可以做住主菜先,食得一個得一個,
唔 ...

得兩班車,定時定侯,紅橋就大把選擇,三條九巴線serve去西九龍唔同地段。50半全日先再講啦。
見個班次都知現階段城巴都唔睇好個客量,留番D人手到第時先派好過
1320 發表於 2022-7-21 13:47 | 顯示全部樓層
12Lane 發表於 2022-7-21 09:38
做唔到雙向轉乘就要死,咁香港大部分巴士線都應該死到七七八八。
講到轉乘咁重要,咁962/969都應該都晨早 ...

九巴係 屯轉 有好完整既network, 佢每邊都有M線, 旺角X線, 而旺角線價位亦唔算貴
你坐 M or 旺角X線 已經咩地方都可以轉, 九巴係屯轉係唔一定要做 轉乘回贈, 最多都只係M線 屯門段好爆, 市區段就好多位既問題

但城巴係屯門既network本身就好弱, 唔會有咩平價M線network,
所以回贈對城巴係屯轉既network係幾有用, 特別係城巴表明有意張部分路線全日化,
要做全日既54區線, 就一定要有全面既轉乘, 屯轉, 市區都要, 而且係有用既轉乘, 唔係水份好重只為中標個D

宜家連 九巴 都幫 67A 做 逆向 既 免費轉乘 (eg. 坐 58M, 58X, 260X, 258D 到 寶田 之後轉出 市區方面既67A 去54區),就知轉乘有幾重要

你可以話54區未開, 事實上亦只有 欣田係入晒火一段時間,
另外2個居屋都要今年年尾先會多人住, 新私樓更加係2023以後既事,
但其實個2個公屋區都唔係好大, 2個加埋先等於以前既一個大屋園, 只做54區多客極都有限,(260X都要成個屯門先支持到條線有密車時段)

屯公2站亦有好多對手, 虎地個站亦唔方便, 最黃金既屯市就因為標書既限制入唔到
所以, 對54區線而言, 係屯門係得番 屯轉 有比較大既發展空間, 好似 置樂 咁, 962X 係 唯一 直上 屯公 既線, 係有佢係吸引力 做 互轉54區線

我所講既轉乘問題只係對 54區, 962系既network而言, 唔好將佢放大到全香港, 要case to case 睇

The Designer
KW2523 發表於 2022-7-21 14:20 | 顯示全部樓層

12Lane 發表於 2022-7-21 09:45
得兩班車,定時定侯,紅橋就大把選擇,三條九巴線serve去西九龍唔同地段。50半全日先再講啦。
見個班次都 ...

其實呢個係雞同蛋問題
開1-2班車去油尖旺又唔係快得過上屯轉/入地底好多
自然冇咁多人會特登等一條特別線
但係無客量數字又好難justify進一步加班全日

例如795X可能都係因為一日得一班車令到無人想等
但係屎水走去全日 仲改慢796C推人去過檔
大家都會覺得「那來的自信...」

當然 開得一個禮拜 54區而家都仲係基本上無人住
甚或乎有啲人買咗膘/全月通 用完先會試下轉搭50/55
單單睇頭幾日紅橋虎地客量冇乜參考價值

希望屎水參考79X個板 率先將50全日
55 56呢啲唔係去客量咁穩陣地方
之後先再諗下點發展好
12Lane 發表於 2022-7-21 15:09 來自手機 | 顯示全部樓層
1320 發表於 2022-7-21 13:47
九巴係 屯轉 有好完整既network, 佢每邊都有M線, 旺角X線, 而旺角線價位亦唔算貴
你坐 M or 旺角X線 已經 ...

Case by case 睇就係一線轉一線吸引力從來都非常有限,就類似青沙之流,962x轉962b之流。如果咁都叫做有吸引力,我唔反對你話962X轉50對置樂有so嘅,但真係極其量叫做聊勝於無。
至於67A逆向轉乘,又係極其量叫做有好過冇。260x/258d兜得去寶田,晨早屯轉/其他站轉左67A,甚至58x屯公一早轉番K54,仲得閒去總站等67A仲要係逆向時段,疏上加疏。更甚者就係一早保左鐵,尖東番兆康搭西鐵又唔係慢。
再重申,轉乘我就唔反對加,但效果就似乎成日比人誇大左。
ricky 發表於 2022-7-21 15:28 | 顯示全部樓層
KW2523 發表於 2022-7-21 14:20
其實呢個係雞同蛋問題

搵傳媒唱菁田和田交通唔方便,咁就加快全日啦
前荃葵青區居民
12Lane 發表於 2022-7-21 15:35 來自手機 | 顯示全部樓層

KW2523 發表於 2022-7-21 14:20
其實呢個係雞同蛋問題

雞同蛋問題就係隻雞未出世已經先天注定肥極有限。
有冇屯轉都好,每條線都應該要有個基本盤。招標齋做54區,入盡伙都係五萬人口,即係做得全日線極其量班次都係好過皇后山少少。所以無論九定城都面對緊同一個問題,九記又唔可以將寶田線拉入去,城記又唔可以走過界,係雙輸,最尾得K54係大贏家。
1320 發表於 2022-7-21 16:33 | 顯示全部樓層
12Lane 發表於 2022-7-21 15:09
Case by case 睇就係一線轉一線吸引力從來都非常有限,就類似青沙之流,962x轉962b之流。如果咁都叫做有吸 ...

返屯門962x轉962b 好多時都有10人到落車既, 唔算太差, 應該好過 青沙
The Designer
KW2523 發表於 2022-7-21 17:18 | 顯示全部樓層
12Lane 發表於 2022-7-21 15:35
雞同蛋問題就係隻雞未出世已經先天注定肥極有限。
有冇屯轉都好,每條線都應該要有個基本盤。招標齋做54 ...

靠轉車客源都冇意思
大家都係轉車 但係屎水冇膘又疏車 邊有得玩
結果咪睇佢唔係定時定候一日得2班車嘅話
新墟同屯公沿途吸唔吸到客

不過, 我認同無回水BBI係做得差
始終唔做既話批散客就唔會搭一蚊都收唔到
只係呢個角色係次要
EvilKo 發表於 2022-7-21 17:27 | 顯示全部樓層

1320 發表於 2022-7-21 08:44
最基本係屯轉整個回贈比
962系 > 50/55

載空玩到$4.6出葵芳
好心屎水就進取d唔好咁孤寒啦