hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 港鐵幾時先肯加密返星期六日班次?
開啟左側

港鐵幾時先肯加密返星期六日班次?

樓主| timewater 發表於 2022-7-11 00:30 | 顯示全部樓層

eternalflame 發表於 2022-7-10 17:58
3程車都要等7分鐘?
咁只能夠講係唔好彩
但只係挑等車黎無限放大

你試下星期六 日間銅鑼灣去屯門

屯馬綫等7分鐘
東鐵綫7分鐘
港島綫 4分鐘 未?

只要港鐵肯加密班次去到3-4分鐘一班,就可以坐得舒服同埋等快d
對乘客係好事嚟
Ricky403 發表於 2022-7-11 00:38 來自手機 | 顯示全部樓層
timewater 發表於 2022-7-11 00:30

屯馬綫等7分鐘

屯馬綫東鐵綫有ETA
你走去投訴都唔會告得入
因為到站時間畀咗你
你唔去睇就係你嘅問題
gsrc0525 發表於 2022-7-11 00:38 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2022-7-10 23:21
6+6咪頂盡12分鐘
太子站亦唔會要等足6分鐘
4-5分鐘咁上下

早排東鐵未過海甚至屯馬線未通晒時,港島返東鐵/前馬鐵沿線要轉至少兩次車,而家就算假日轉車站等車情況已經改善咗唔少,至於你講的太子站,每次星期日紅日夜晚荃灣線上行次次一關門就見住對面觀塘線埋站,你話4-5分鐘應指月台冇車個時間,唔好忘記加上荃灣線埋站嗰半分鐘同dwell time嚴格上都係等緊,所以喺個站接近等足6分鐘。

至於東涌線大嶼山同青衣客,又或是將軍澳康城客,根本受惠唔到東鐵過海,而且屯馬線全線通車對呢班客幫助唔大,當康城extreme case唔計,最差一定係東鐵新界段/前馬鐵沿線返青衣/東涌,如果夜晚九點後唔好彩齋正常搭車轉車加埋等足半個鐘絕唔出奇(上月台送車尾7-8分鐘 + 九龍塘/鑽石山送車尾6分鐘 + 太子例送車尾5.5分鐘 + 荔景又送車尾8-9分鐘 = ~28分鐘)

P.S. 東涌線上行夜晚十點頭已要10分鐘一班車。
2+2 = 2*2 = 3+1 = 5-1= 2^2 = sq16 = 4
gsrc0525 發表於 2022-7-11 00:49 | 顯示全部樓層

cky 發表於 2022-7-10 21:51
樓主第一篇回覆冇話邊個時間
咁按番常理
當然係指周末日間

周末日間除非撞正屯馬/東鐵/東涌線有車要臨時收車返廠(唔好彩等7+7=14分鐘),其餘轉車站送晒車尾都係等24-25分鐘,半個鐘真係要故障/連中兩元臨時收車先做到
2+2 = 2*2 = 3+1 = 5-1= 2^2 = sq16 = 4
tonyng 發表於 2022-7-11 01:26 | 顯示全部樓層
gsrc0525 發表於 2022-7-11 00:38
早排東鐵未過海甚至屯馬線未通晒時,港島返東鐵/前馬鐵沿線要轉至少兩次車,而家就算假日轉車站等車情況已 ...

馬鐵去青衣至東涌,搞咁多嘢不如一程車去南昌轉東涌線,又鑽石山又太子又荔景根本就喺度額外自製兩個送車尾風險。
cky 發表於 2022-7-11 01:39 來自手機 | 顯示全部樓層
timewater 發表於 2022-7-11 00:30

屯馬綫等7分鐘

銅鑼灣去屯門
要全坐鐵梗係金鐘轉紅線再轉屯碼

我日日返工都唔會博東鐵線
因為相比紅線車唔夠密
寧願行尖東隧道仲好
(我都唔叫你美孚轉喇)

再唔係就隧巴到紅磡轉啦
cky 發表於 2022-7-11 01:41 來自手機 | 顯示全部樓層

gsrc0525 發表於 2022-7-11 00:49
周末日間除非撞正屯馬/東鐵/東涌線有車要臨時收車返廠(唔好彩等7+7=14分鐘),其餘轉車站送晒車尾都係等 ...

又臨時收車又班班送車尾
睇嚟你真係學站友話齋
買六合彩好過

又同埋坐鐵坐得咁無奈
一係索性轉巴啦
gsrc0525 發表於 2022-7-11 02:02 | 顯示全部樓層
tonyng 發表於 2022-7-11 01:26
馬鐵去青衣至東涌,搞咁多嘢不如一程車去南昌轉東涌線,又鑽石山又太子又荔景根本就喺度額外自製兩個送車 ...

如果以一個普通乘客角度,前馬鐵去青衣/東涌兜屯馬線落紅磡再屈返上南昌,觀感上依然太迂迴,再者市區三線班次第一印象係密,亦唔會知道太子一定送車尾要接近等足6分鐘(除非搭開),如果唔係太得閒係傾向用返太子荔景轉東涌線。
 樓主| timewater 發表於 2022-7-11 09:30 來自手機 | 顯示全部樓層
gsrc0525 發表於 2022-7-11 00:49
周末日間除非撞正屯馬/東鐵/東涌線有車要臨時收車返廠(唔好彩等7+7=14分鐘),其餘轉車站送晒車尾都係等 ...

星期六 日間都見過屯馬綫 7分,10分,17分,24分
怪就怪自己搭唔到3分鐘嗰班
kei_hk 發表於 2022-7-11 09:56 | 顯示全部樓層

gsrc0525 發表於 2022-7-11 02:02
如果以一個普通乘客角度,前馬鐵去青衣/東涌兜屯馬線落紅磡再屈返上南昌,觀感上依然太迂迴,再者市區三 ...

觀感好似迂迴﹐但現實就因為行車車速比較快﹐站數少﹐整體行車時間一點都唔差。

仲要經太子荔景轉車?
正如上面有人講﹐自己製造等轉車的機會﹐完全得不尚失﹐倒頭來仲花時間。

雖然﹐南昌轉車步行距離唔短。
但係﹐經荔景太子這個方法﹐就要在鑽石山/九龍塘(假設會在太圍轉多一次車)﹐這個轉車步行距離亦唔短。
結果就係步行轉車亦無著數﹐所以﹐倒不如一程車在南昌轉車好過。

ps. 唔知MTR的車程建議有無改過﹐我在屯馬線全通的時間睇過﹐由青衣往返鑽石山﹐佢首選係經荔景太子轉車的﹐原因係快2分鐘。
現實係繁忙時間﹐車程根本分唔到有分別﹐感覺上南昌轉車快少少。

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
tonyng + 1 + 10 英雄所見略同

查看全部評分