hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 港鐵幾時先肯加密返星期六日班次?
開啟左側

港鐵幾時先肯加密返星期六日班次?

樓主| timewater 發表於 2022-7-13 08:53 | 顯示全部樓層

erniebee 發表於 2022-7-12 23:58
如果樓主連等地鐵等多幾分鐘都會沮喪,咁你係香港生活有大把野都會令你沮喪啦! ...

班次唔合理地疏喎
同埋轉綫越多,累積等嘅時間就越耐

運輸署成日鼓勵轉乘,但班次咁疏
提升服質素唔好咩?

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
dannywong + 1 英雄所見略同

查看全部評分

cruisesnet 發表於 2022-7-13 10:20 | 顯示全部樓層
erniebee 發表於 2022-7-12 23:58
如果樓主連等地鐵等多幾分鐘都會沮喪,咁你係香港生活有大把野都會令你沮喪啦! ...

如果係字軌客收工要日日等 (又夜又累時)又的確自我感覺不良好既.

小弟05-08非繁要通勤炮台山>兆康時, 我都會用東涌線香港站開車時間倒迫炮台山要幾時出發既...
有d CASE真係可以炮台山>香港站>南昌>k51無縫交接
Ricky403 發表於 2022-7-13 15:29 來自手機 | 顯示全部樓層
cruisesnet 發表於 2022-7-13 10:20
如果係字軌客收工要日日等 (又夜又累時)又的確自我感覺不良好既.

小弟05-08非繁要通勤炮台山>兆康時, 我 ...

所以話而家有ETA咪好咗
唔駛喺個腦整片area黎記時間表
有車務調動又睇得到可以應變
cruisesnet 發表於 2022-7-13 16:05 | 顯示全部樓層

Ricky403 發表於 2022-7-13 15:29
所以話而家有ETA咪好咗
唔駛喺個腦整片area黎記時間表
有車務調動又睇得到可以應變 ...

但有D位就唔到就係就唔到haha
eternalflame 發表於 2022-7-13 21:16 | 顯示全部樓層
timewater 發表於 2022-7-13 08:53
班次唔合理地疏喎

係你心目中咩都係唔合理架啦
轉線愈多,可能要等待嘅時間差會闊左,但唔代表時間一定越耐
你講嘅係一個極端,我講另一個車接車唔駛等一樣有可能發生喎
你自己無限放大就認左佢啦

teddybus 發表於 2022-7-13 21:27 來自手機 | 顯示全部樓層
eternalflame 發表於 2022-7-13 21:16
係你心目中咩都係唔合理架啦
轉線愈多,可能要等待嘅時間差會闊左,但唔代表時間一定越耐
你講嘅係一個極 ...

本身預7分鐘一班啱啱好追到車
俾樓主講一講搞到密咗1分鐘咁大把
就變成我送車尾要等5分鐘
唔知到時有冇得聲討樓主呢?

樓主次次都咁幸運連送咁多線車尾
到底買咗六合彩未唧?
b123as 發表於 2022-7-13 21:53 來自手機 | 顯示全部樓層

送車尾其實好難避免,自己條線一兩個站重開一次門就會出現,對面線等埋就會變左對面線去下一轉車站送另一條線車尾,亦會令自己線班次不均。 有時送車尾只能怨之前某站可能重開門令到班車遲左,而對面線又剛剛好順利,變左要兩班車乘客迫埋一班咁轉線⋯
cky 發表於 2022-7-13 23:48 來自手機 | 顯示全部樓層
timewater 發表於 2022-7-13 08:53
班次唔合理地疏喎

7分鐘都仲有得講下
4分鐘都嘈話疏就真係誇張咗啲
日間就算係市區重鐵都唔算過份
講到尾咪又係一味追求無縫接駁
但任何交通工具都冇可能次次做到

唔好仲用啲似是而且非的理由(乜鬼體驗感覺)來做理由

cky 發表於 2022-7-13 23:53 來自手機 | 顯示全部樓層
1181174166 發表於 2022-7-11 13:12
開7分鐘接受唔到,要等->3-4分鐘
開3-4分鐘都係要等->2分鐘
開2分鐘都係要等->運輸帶即上

佢真係覺得駁線轉車就一定要好似運輸帶即到即走咯
其實咁樣根本唔可能條條線都兼顧到囉
 樓主| timewater 發表於 2022-7-14 09:49 | 顯示全部樓層

b123as 發表於 2022-7-13 21:53
送車尾其實好難避免,自己條線一兩個站重開一次門就會出現,對面線等埋就會變左對面線去下一轉車站送另一條 ...

好多時一咋乘客送車尾
港鐵有無搜集每個站咩時段多人夾好時間表?

好似屯馬線美孚站咁, 假設人潮喺17:10:00 到達, 但車就17:09:30 開出
港鐵應該有呢D 數據, 去調整班次同埋車速, 等最多既乘客等得最少, 以提升顧客乘車體驗

同埋九鐵廣告都講過「密好過疏」, 但點解而家港鐵仲未肯回復返合理班次?