hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 驗證減班會否倒客理論
開啟左側

[其他] 驗證減班會否倒客理論

Ricky403 發表於 2022-7-10 12:52 來自手機 | 顯示全部樓層

Snoopy@FB8617 發表於 2022-7-10 11:18
兩年疫情期間用成個盤既總客量做比較
簡直同四個從而有得fight

其實好話唔好聽疫情影響都會係長期
更加有一班外資同專業人士決定唔再喺香港發展
所以匯達都睇淡,北岸流水全部都減到不似人形
就算18表寫10-15,實際成日開20,但就算咁玩法都谷唔到客

九巴本來捧6號仔做遊客線
而家都無呢支歌仔唱,越減越疏,第五波期間停駛埋淨係留6C做青山道
Snoopy@FB8617 發表於 2022-7-10 12:59 | 顯示全部樓層
12Lane 發表於 2022-7-10 12:32
重組當然係最佳解法之一
但實際上就係等得黎都蚊瞓
個病人都流緊血,仲同佢講要等個最好嘅醫生黎到先止血 ...

其實有咩大型重組真係拖足兩三年先做到?同埋又無話一定下下要做超大型重組先得
case by case啦
有時想做既改動例如982C
跑得快過RIP都仲得

當然改唔改到仲要睇地區加運吉
但巴士公司唔提話重組既另外兩邊唔會主動夾佢做
每年流流長成個部門每次都交唔出功課
咁不如直接cut左個部門佢
肯定止得更多血

Again止血無罪
但處理傷口絕對唔係剩係得止血一種方法
有D傷口止完血唔作進一步處理
咪會潰爛發炎囉

評分

參與人數 1aPower +4 HugeC +10 收起 理由
neoplan720p + 4 + 10 處理傷口絕對唔係剩係得止血一種方法.

查看全部評分

某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
jocosben 發表於 2022-7-10 13:01 來自手機 | 顯示全部樓層
巴公係睇盤數做人,如果減班對盤數係無用,唔會間間公司係咁減班。
Snoopy@FB8617 發表於 2022-7-10 13:17 | 顯示全部樓層

Ricky403 發表於 2022-7-10 12:52
其實好話唔好聽疫情影響都會係長期
更加有一班外資同專業人士決定唔再喺香港發展
所以匯達都睇淡,北岸流 ...

疫情後+移民潮需求減少我絕對認同
一定要維持以前既班次一定係唔合理
北岸流水仍然維持係線好多但班次疏
D血止極都唔會停
而家大部分人唔計老一輩
都會直接睇ETA做人
仲有幾可信表列行咩班次?

又咁講
6號仔又真係無野可以改
上巴典同14年個份時間表比
主要都係斬頭斬尾同埋南行無左單位數
其實都好正路
況且客量上又真係交到貨

Choi 發表於 2022-7-10 13:33 來自手機 | 顯示全部樓層
有啲線本來頹做,但重疊的小巴線減班摺埋班客回流至巴士,所以連巴士都減會好影響原有乘客
12Lane 發表於 2022-7-10 14:46 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2022-7-10 12:59
其實有咩大型重組真係拖足兩三年先做到?同埋又無話一定下下要做超大型重組先得
case by case啦
有時想做 ...

站在我地角度,當然重組係最好方法。
小修小補,改行西隧,雖則大家都大讚,但繁時果幾班車,
比起一大堆開全日嘅少客線,確實幫補唔多,杯水車薪。
難聽地講,非繁每個鐘開少一班車,果道資源夠頂幾條繁時線有餘。
隔離930系連巴士迷自己都搵唔到出口,都未計流水比人講到口乾。除非大執重組,如果唔係開源幾多都冇咩可能係堆全日放血線道節到流。
再重申,支持重組over減班,但小弟對未來巴士發展都偏向悲觀。

Snoopy@FB8617 發表於 2022-7-10 15:37 | 顯示全部樓層

12Lane 發表於 2022-7-10 14:46
站在我地角度,當然重組係最好方法。
小修小補,改行西隧,雖則大家都大讚,但繁時果幾班車,
比起一大堆 ...

當然班次減疏一格一定有幫助只要載客量持平以上就可能有贏面
(但其實又真係流走左班客)

又望下肯俾多啲心機做重組既話
講緊可能係雞到成條/大半條線走
同一時間比較少影響到批主要客源
當然上面咁講好理想
實際上每組線既做法同理想結果點都有出入

又係個句啦
由頭到尾都唔係話唔準減班剩係重組先係出路
格局上930自己內外受夾擊的確有排煲
但自己走去銅記兜個圈完美自殺又點計數先

HV7967 發表於 2022-7-10 16:19 | 顯示全部樓層
hadboy5 發表於 2022-7-10 09:40
我見證76K由四個字減到半個鐘後,載客量不變

沙田東九線非繁都有呢個現象
開10,15,20分別都唔大
雖然開10人次多左,但係每班坐得3-4成營運效率低左
似乎乘客對班次問題都搵到一個平衡點
平客就唔想做,有客就亂咁做
ccicoltd 發表於 2022-7-10 16:22 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2022-7-10 11:18

2021 年由三月至年底都尚算正常 (而且真清零了一段時間),2020 年大概只得四個月是「解封」的。

19 大坑道↔筲箕灣 $4.2
 樓主| kay 發表於 2022-7-10 17:52 | 顯示全部樓層

#1個TOPIC係有少少搵PATTERN
唔係一般拎幾十年資料黎做比較

反而點解會拎2021年既PATTERN黎講
一黎年份算係近,太遠個D拎黎比會有問題
二係因為2022年既走向同2021年非常相似
都係疫情嚴峻->有改善->但最後減班
而2021年亦明顯係有一定程度既減班浪潮
但#1無預測到2022年最終結果

至於話大數定細數問題
其實過份聚焦個別路線倒客表現