hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 探討九巴37X
開啟左側

探討九巴37X

castanopsis 發表於 2022-7-10 23:28 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

事緣隔離930減班個帖講起37X
為免騎劫,將個chain of discussion搬過來

原帖由 castanopsis 發表於 2022-7-10 05:30

講真,九巴選擇開37X,我覺得同城巴開20A一樣咁流氓
葵盛圍/葵涌邨/大窩口邨,恨咗油尖旺特快好多年
簡簡單單,新界走線跟930B,九龍走線跟237A,已經補曬所有窿窿
本身有龐大潛在客源既嘢你唔做,為咗搶城巴客,改到條線不倫不類
就算勉強全日得到又如何?
大窩口繼續真空,葵涌邨無人會肯同你葵盛自轉,油麻地旺角南行有等於無
成件事,真係令人火冒三丈

原帖由 Ricky403 發表於 2022-7-10 15:19

37X嗰到
要諗嘅唔係封咗新區/大窩口旺角特快
而係新區/大窩口旺角特快有幾大機會搞得起
事實係238S養咗幾年都得個吉,除非有足夠新增人口同招標,否則九巴唔會特登去重新審視個市場,我亦都唔想佢玩呢啲野 - 佢有呢個精力不如多啲控制下巴士服務穩定度
況且37X亦只係封咗去程,回程都幾大機會喺番中郵或旺角上公路,而就算先兜尖沙咀,都已經回應咗地區要直車嘅訴求

大窩口邨/葵涌邨人口唔少
佢地行去鐵路站,唔算方便
你俾一個速度合理既走線落旺角/油麻地/佐敦,我真係唔信無客
238S本身唔係做緊大窩口邨/葵涌邨,根本無理由攞出來講

37X如果做循環,葵涌邨/葵盛圍>佐敦/油麻地 等同真空,已經好差
你真係expect啲人會肯塞入廣東道再掉頭上去佐敦先落車?
而區內人口最集中既葵涌邨,要佢地兜葵盛圍一圈,真係睬你都傻

如果要一條線做曬,點都應該係930B走線
因為對葵盛而言,經新區大窩口走,唔會慢過經葵興芳走好多
但掉返轉,新區大窩口無人會肯同你兜葵盛圍

VP529Z 發表於 2022-7-11 00:02 來自手機 | 顯示全部樓層
其實逆時走線ok,但大窩口一塞就有機會出事
tunghang 發表於 2022-7-11 01:13 來自手機 | 顯示全部樓層

做得循環都係為咗慳車
啟隧順時循環線早繁都係佐敦前就落得七七八八

37X 發表於 2022-7-11 02:23 來自手機 | 顯示全部樓層

先利申我住葵盛區住左超過二十年, 依區既交通完全好像停留左二十年咁滯, 係多左啲甚麼1班早班單向既237A/930B(得1班, 我幾乎當佢地唔存在),
平日要出油麻地以南/港島區全部要駁鐵,
上年年中南葵涌診所旁邊個升降機塔落成, 終於唔洗駁車返上山,
依家成個葵盛區應該只有高盛台最唔方便(希望佢果邊將來會有升降機塔落到去大窩口石頭街, 而家實在太慘)

如果以我用家的角度去考量的話, 37X去程先去尖沙咀沒甚麼問題, 不入廣東道改走公園徑也可以,
我比較在意如果有回程, 希望能夠上至旺角街市那邊走就最理想,

至於葵涌邨嫌上葵盛圈太兜, 我唔介意用番237A葵涌區走法, 總站用葵盛東那邊放車(可放在930B後邊),
至於大窩口就無辦法了, 葵芳新都會出去公路就註定左無你份, 況且237A原本就無服務過大窩口

hvshe 發表於 2022-7-11 07:40 | 顯示全部樓層

我睇RPP嘅時候,見到取消237A開37X嘅時候,覺得佢好反智,因為冇咗旺角特快,而upgrade人做旺角特快係個win-win,乘客快唔少而九巴都應該幾好賺

意識到係想打930B嘅時候,直程覺得好可恥,為咗打黃巴士而放棄旺角特快,又唔見佢之前930葵盛圍特嘅時候又去request改線

個人認為行大窩口上公路其實都唔錯
意見有任何問題 請盡情攻擊 不用手下留情
AE367 發表於 2022-7-11 07:47 來自手機 | 顯示全部樓層
仲有開37X根本就係藉詞Cut走237A星期六服務,237A去年RPP想Cut星期六服務Ban咗。
FBI2 發表於 2022-7-11 07:51 來自手機 | 顯示全部樓層

237a乜野客量,大家心照
Happypig375 發表於 2022-7-11 10:13 | 顯示全部樓層
hvshe 發表於 2022-7-11 07:40
我睇RPP嘅時候,見到取消237A開37X嘅時候,覺得佢好反智,因為冇咗旺角特快,而upgrade人做旺角特快係個win ...

旺角特快嗰條叫 紅小
但係連佢都淨係做傍晚就知咩事啦
安蔭、梨木樹、石籬、麗城花園朝早都有紅小開去旺角㗎

2076 發表於 2022-7-11 10:36 | 顯示全部樓層
旺角人人搭晒紅小/ 33A / 37,237A / 37X 的收費,如果經新區大窩口先上公路,去旺角又唔係快過 37,葵盛冇理由要搭貴車。相反尖沙咀就真係新獨市服務。而 930B 走線的問題係大窩口太近荃灣綫,37X 唔會有好大競爭力,倒不如專心做新區同葵盛,葵芳玩尾站特快去尖沙咀/西隧口,反而仲有得做。
抗議962B重組
還我962全日服務
 樓主| castanopsis 發表於 2022-7-11 11:56 | 顯示全部樓層

FBI2 發表於 2022-7-11 07:51
237a乜野客量,大家心照

疫情前大致坐滿,好差咩?
老實講,早繁得一班車真係好影響吸引力
尤其尾站擺葵興芳,隔離就係地鐵,得一班車真係唔會等