hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 港鐵推出東鐵線「車尾上車即時賞」活動 可獲贈 300 MTR ...
開啟左側

港鐵推出東鐵線「車尾上車即時賞」活動 可獲贈 300 MTR 分

teddybus 發表於 2022-7-11 17:13 來自手機 | 顯示全部樓層

louis19910701 發表於 2022-7-11 16:09
QR Code太易破解喇!
我影低張QR Code,然後第二朝喺車頭上車,
掃瞄我影低嗰張QR Code咪得囉,

聽聞係派單張自己嘟QR code
每張QR code都唔同
s20131417 發表於 2022-7-11 20:21 來自手機 | 顯示全部樓層
teddybus 發表於 2022-7-11 17:13

睇MTR Mobile app寫話
「如果你喺車尾位置上車,有機會從SA手中攞到MTR分換領券(redemption voucher)乙張
掃描換領券上之QR碼,可賺300 MTR分」
lsc04d11 發表於 2022-7-11 20:56 來自手機 | 顯示全部樓層
某年都做過宣傳 話企喺扶手電梯握扶手企定定 就有機會得到一張單程票 最終.....
cruisesnet 發表於 2022-7-12 15:08 | 顯示全部樓層

teddybus 發表於 2022-7-11 17:13

敢認真?
jpoon 發表於 2022-7-13 01:40 | 顯示全部樓層
louis19910701 發表於 2022-7-11 16:09
QR Code太易破解喇!
我影低張QR Code,然後第二朝喺車頭上車,
掃瞄我影低嗰張QR Code咪得囉,

其實有動態QR Code呢樣嘢嘅
叫職員揸住平版電腦畀你掃QR Code,定時更新,相信可以杜絕影QR Code再share嘅情況
http://jpoon9394.blogspot.com/
jpoon 發表於 2022-7-13 01:42 | 顯示全部樓層
groom1002 發表於 2022-7-11 12:44
把QR CODE貼在車尾4卡就得

咁回程係咪都用得先
假設我先去上水再回程,咁我去程響車頭影低,走嘅時候用返囉
P.S. 頭等係第4卡,應該係得3卡而唔係4卡?
http://jpoon9394.blogspot.com/
kei_hk 發表於 2022-7-13 10:25 | 顯示全部樓層

jpoon 發表於 2022-7-13 01:40
其實有動態QR Code呢樣嘢嘅
叫職員揸住平版電腦畀你掃QR Code,定時更新,相信可以杜絕影QR Code再share ...

叫職員手持平版show QRCode﹐就會有人流問題

按佢的目的/原意﹐要在指定2個車站上車﹐所以職員應該在月台比人掃code﹐不是在車卡之上。
個個在車門開apps掃code﹐自己想下情況會點。

人手派紙仔(每張紙不同code - 只可用一次)﹐就應該係最平又最有效率的方法。

dogdog002 發表於 2022-7-13 10:36 來自手機 | 顯示全部樓層
以粉嶺站為例,會係大堂近車尾扶手電梯派,加大量職員Mark實,所以只會派俾岩岩入閘而去金鐘既人。至於你落到月台再去邊面搭跟本唔care, 300分只係等於港幣1蚊
jpoon 發表於 2022-7-13 11:24 | 顯示全部樓層
kei_hk 發表於 2022-7-13 10:25
叫職員手持平版show QRCode﹐就會有人流問題

按佢的目的/原意﹐要在指定2個車站上車﹐所以職員應該在月 ...

尾幾卡響頭等後面,搵職員企月台最尾揸平版電腦就得啦,甚至唔揸,搵幾條拉帶柱再放平板電腦畀人掃,再搵人睇住就得,點會響車門掃code咁天才呀?

仲有你張紙玩唔同code掃一次就失效,咁你印刷成本又唔駛錢?唔係講緊同一個code任用可以影印重用喎,你諗住印幾多張先?印完唔駛裁剪?啲紙又製造幾多垃圾出嚟?
groom1002 發表於 2022-7-13 11:41 | 顯示全部樓層

jpoon 發表於 2022-7-13 01:42
咁回程係咪都用得先
假設我先去上水再回程,咁我去程響車頭影低,走嘅時候用返囉
P.S. 頭等係第4 ...

只限金鐘站7號月台尾4卡