hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 城巴962系列路線服務重組 分拆為952系列路線 ...
開啟左側

[服務調整] 城巴962系列路線服務重組 分拆為952系列路線

2076 發表於 2022-7-12 00:10 來自手機 | 顯示全部樓層

w061327a 發表於 2022-7-12 00:02
感覺係特登出的 post 多過冇協調,應該係想趁未拆 952 系之前先 show off 一下,順便舖路之後出拆 number ...

要做掃管笏就要 2 拆 3,唔拆黃金青山灣肯定集體轉投九巴。不過城巴開多條半全日港島線都揀 950 而唔會玩 962 拆線。但係實情係 962 下繁係試緊青山灣班客會唔會賣帳照上 962 兜掃管笏。如果 962 青山灣仲有客的話,唔排除 952 會來回入掃管笏……
eternalflame 發表於 2022-7-12 00:11 | 顯示全部樓層
JC8385 發表於 2022-7-12 00:17 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2022-7-11 21:57
青龍頭深井咪贏左
有架大把位既952/962B招呼

最神奇就在於改善無選擇地區服務去趕有選擇嘅客
架952P仲要大欖涌屯轉自轉combo
真係睇唔通呢間公司嘅營商智慧
w061327a 發表於 2022-7-12 00:19 | 顯示全部樓層

2076 發表於 2022-7-12 00:10
要做掃管笏就要 2 拆 3,唔拆黃金青山灣肯定集體轉投九巴。不過城巴開多條半全日港島線都揀 950 而唔會玩 ...

如果 950 停唔到屯公三站,54 區現階段應該唔夠客支持全日
忽法奇想,非繁可以考慮一條 54 區 + 兆康 + 青龍頭 + 深井,另一條 青山灣 + 黃金 + 掃管笏 + 大欖涌。咁 54 區有全日線,青山灣、黃金車程又冇慢到
城巴 20,在啟德晴朗的一天出發
2076 發表於 2022-7-12 00:24 來自手機 | 顯示全部樓層
w061327a 發表於 2022-7-12 00:19
如果 950 停唔到屯公三站,54 區現階段應該唔夠客支持全日
忽法奇想,非繁可以考慮一條 54 區 + 兆康 +  ...

950 落深井咪又係趕客去 K54 轉西鐵…… 掃管笏好難兜入去又唔趕青山灣客,掃管笏開經深井又唔知佢地賣唔賣帳,最後都係索性唔做。反而 950 在可見將來都停唔到屯市/華都,有條件加停屯官取代 962X 的置樂尾站。
lsc04d11 發表於 2022-7-12 06:13 來自手機 | 顯示全部樓層
kiwai 發表於 2022-7-11 23:02
睇完通告, 962星期六下午加開三班車返屯門?

睇黎。。。你都唔係好熟962
呢三班一重組已經有喺度 不過今次就加經埋掃管笏
搞到962往屯門朝早同晚上班次都有2條路線
kiwai 發表於 2022-7-12 06:21 | 顯示全部樓層

lsc04d11 發表於 2022-7-12 06:13
睇黎。。。你都唔係好熟962
呢三班一重組已經有喺度 不過今次就加經埋掃管笏
搞到962往屯門朝早同晚上班 ...

我的確冇搭開962
我見現時962只係星期一至五先有下繁忙屯門的班次
但乘客通告就寫星期一至六, 故有此一問

螢幕擷取畫面 2022-07-12 062031.png
1320 發表於 2022-7-12 09:03 | 顯示全部樓層

今次既 超複雜大改動, 得 掃管笏 真係叫做有少少得著
其他區既人都係多得你唔少

962B 改到超複雜
開車地點, 時間, 總站地點 都有N個變化......
真係想玩死班客?
置樂 時有車時無車, 真係多得你唔少......

962就下繁入 掃管笏......
估計 黃金開始都唔會有客 (轉61M/52X 都快個你) ,  咁不如直接cut 左962 變 掃管笏 特車 算
今時今日, 九巴咁想食左你班客, 你就自已去倒米, 真係出色.....

早上7點前又要用返962, 真心唔知佢想點....你直接拆晒比962P , 962S 唔得既?

至於962X依然無早繁, 真係唔知係佢無心做定運吉唔比
The Designer
kay 發表於 2022-7-12 09:11 | 顯示全部樓層
1320 發表於 2022-7-12 09:03
今次既 超複雜大改動, 得 掃管笏 真係叫做有得著
其他區既人都係多得你唔少

置樂唔複雜
有952P時段無952搭

世界很簡單 人類很複雜
1320 發表於 2022-7-12 09:24 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2022-7-12 09:11
置樂唔複雜
有952P時段無952搭

但早繁前又無962S (952P) 個下煩,  而且又去唔到CWB
The Designer