hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 論934
開啟左側

論934

Ricky403 發表於 2022-7-14 14:20 來自手機 | 顯示全部樓層

Happypig375 發表於 2022-7-14 13:22
後有952?其實有冇空間向海美灣方向延伸呢?

汀九都唔多客
擺灣景始終方便車務
況且去程客量係ok唔駛點搞
neoplan720p 發表於 2022-7-14 14:26 | 顯示全部樓層
Fong_2132 發表於 2022-7-13 22:48
運吉保930X唔比934發展保到出面,麗城客自求多福好了

兩間公司都無得怪人,
930同934開左咁多年,
荃灣區近年發展係得荃灣西,
其餘區域如麗城、荃威、荃市已經發展左咁多年,
兩間公司一直hea做隧道線,
直至近年兩間先開始重視返呢個市場。

只要事旦一間公司,早10年重視荃灣 <-> 港島市場,
已經可以早佔先機。
古生死左,大家終於可以支持返青衣有合理既巴士服務啦。
Ricky403 發表於 2022-7-14 14:29 來自手機 | 顯示全部樓層
toyl 發表於 2022-7-14 13:36
正確理解係荃灣除咗934/934A站位外,其餘荃灣區主要街道都比城巴930/933插曬旗。正因為咁想擴展服務都好困 ...

回程先試下除咗繁時同934A疊嗰幾班,其餘都行荃富街,話唔定有意外收穫
尤其客量同盤數比較差嘅星期六日,估計港島上車嘅都未必直接返歸,大涌道回程站位太差
AVD1 發表於 2022-7-14 14:43 | 顯示全部樓層

天空之神 發表於 2022-7-14 13:50
劃好哂地盤梗係唔比 930X 上去

本來延長去愉城都已經去左 934 果度

個問題係城巴到底而家有冇心想上山先,
如果冇講咩都冇用。
LJ7006 = MF5119 = AVD1
Ricky403 發表於 2022-7-14 14:43 來自手機 | 顯示全部樓層
neoplan720p 發表於 2022-7-14 14:26
兩間公司都無得怪人,
930同934開左咁多年,
荃灣區近年發展係得荃灣西,

城巴咪算係咁
其實好早就發現荃灣特快過海有得做
不過由有concept去到開線再儲夠客都用咗五年以上
好多同運署傾同地區傾等RPP呢啲行政野阻咗唔少時間

934之後第一條荃灣特快過海係930A
好似2009年開線,(即最遲2008年已經有concept),開辦當日即刻上爆正班要加班車清客
或者呢到畀到信心城巴,之後拉長930再拆930X咁一步一步做大個餅,終於喺十年後拆出幾乎全日嘅荃灣特快過海

九巴就算啦
2003年起去到2012年前都係縮緊皮
根本都可以話開新全日特快線嘅concept係無
更加唔好講荃灣過海呢啲同鐵路打到正嘅位
當其時荃灣區要搞都係搞咗6D/40先
AVD1 發表於 2022-7-14 14:46 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2022-7-14 14:43
城巴咪算係咁
其實好早就發現荃灣特快過海有得做
不過由有concept去到開線再儲夠客都用咗五年以上

九巴不嬲都 hea 做荃葵,唔好話十幾年前係咁,就算到今時今日都係咁。
唔計城隧線,成個荃葵,做得好少少個條得一條 35A。

計埋青衣先叫好少少多兩條 42A + 42C。

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
kmb_dx2437 + 1 + 10 精闢見解

查看全部評分

LJ7006 = MF5119 = AVD1
3tw2527 發表於 2022-7-14 15:32 | 顯示全部樓層

見好似冇乜人講早繁 呢兩三個月經常大概見7點50前後上橋嗰一兩班934,都見要企人甚至頂閘,大概係830就出到港島,再晏多幾班咪仲多人搭
另外0630嗰班試過0650到港澳,坐滿上層,算叫收得啦話

可以叫私心,都可以叫經驗
其實1300之後開60/1開到可能1700
點都會有啲人搭,不過係咪賺錢就難講
每日關注934全日服務進度
Ricky403 發表於 2022-7-14 16:08 來自手機 | 顯示全部樓層
3tw2527 發表於 2022-7-14 15:32
見好似冇乜人講早繁 呢兩三個月經常大概見7點50前後上橋嗰一兩班934,都見要企人甚至頂閘,大概係830就出 ...

灣景0737多人係正常,始終同前一班0727隔得比較耐,後面啲班次就睇有幾準時,同埋用咗幾耐埋麗城一期同天橋
香車街都叫好啲,祈德尊真係未必上到即班934,搵936系補綠楊大窩口拉埋934A一齊行大涌道出好過
Ricky403 發表於 2022-7-21 13:28 來自手機 | 顯示全部樓層
頭先見934 12:00班車都坐得滿窗口位上公路
呢幾日回程下繁通常遲咗少少開會頂閘,準時開都坐滿以上,開始越黎越多客肯等
930X掉返轉跌緊客,星期二六點尾喺西隧見有班12.8坐唔滿,可能因為早排派E500派過火,讓哂賽
Ricky403 發表於 2022-7-23 13:34 來自手機 | 顯示全部樓層

今日12:30 934 (VF5068) 坐3/4滿出九龍站
當中灣景花園上客最多 (~33人),菲林明道落客最多 (~26人),另外~1/5係半價客