hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 論934
開啟左側

論934

天空之神 發表於 2022-7-23 13:50 | 顯示全部樓層

Ricky403 發表於 2022-7-14 14:43
城巴咪算係咁
其實好早就發現荃灣特快過海有得做
不過由有concept去到開線再儲夠客都用咗五年以上

第一個發現有得做果個叫紅小

人地做起左灣荃幾多年城巴先走去試 930A 同埋 930 延長去灣仔

明明 1997 年得佢獨家邨做全日荃葵過海

由 6 分一班到東涌線開之後果 10 年都一直頹做

比灣荃插哂旗怪得邊個?

934? 算吧啦厹揸住最邊位都死做到半全日當贏
.
Ricky403 發表於 2022-7-23 14:42 來自手機 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2022-7-23 13:50

人地做起左灣荃幾多年城巴先走去試 930A 同埋 930 延長去灣仔

好多年前小巴易做大易回本速度快,所以長途特快線都係小巴做居多,尤其係荃葵呢啲舊區
九十年代真正意義嘅特快線都只係存在喺港島北岸同大西北,荃灣區多數跑荃灣路就當特快,葵青直頭除城隧同935外無特快線

城巴你可以話唔算早,但亦唔遲,啱啱有全日特快線概念無耐就已經開始籌備
掉轉灣荃先插旗但無持續進步去secure番基本盤,唔係部部車收八達通,又等到客滿先開
呢度慢慢畀930X 934 荃灣綫 西鐵綫/屯馬綫夾哂啲客走

銅荃因為收八達通,知名度又高啲,糖街站頭最近仲有站長拉客,先叫好少少
但去程都係畀934打殘,始終西約真係唔算太多客,非繁定點30分鐘特快出西九港島叫啱啱好
ATENU135 發表於 2022-7-23 14:45 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2022-7-21 13:28
頭先見934 12:00班車都坐得滿窗口位上公路
呢幾日回程下繁通常遲咗少少開會頂閘,準時開都坐滿以上,開始越 ...

城巴上繁唔知點解成日都派細車比930X
唔知尾站有冇留後情況出現呢
Ricky403 發表於 2022-7-24 22:23 來自手機 | 顯示全部樓層

Ricky403 發表於 2022-7-23 13:34
今日12:30 934 (VF5068) 坐3/4滿出九龍站
當中灣景花園上客最多 (~33人),菲林明道落客最多 (~26人),另外~ ...

今年書展都幾幫到條線,尤其回程
今晚21:30 (VS2689) 菲林明道已經上~34人,其餘各站夾埋都係~14人
最多人落都係灣景花園 (~26人),祈德尊只係落6人,當中4人向柴灣角街方向行
Ricky403 發表於 2022-7-24 22:28 來自手機 | 顯示全部樓層
ATENU135 發表於 2022-7-23 14:45
城巴上繁唔知點解成日都派細車比930X
唔知尾站有冇留後情況出現呢

尾站估計都逼到上車,始終比初頭入如心嗰陣已經多咗一班
同時愉景新城總站平均每班車少咗客,之前上開~30個最近得~15個
kay 發表於 2022-7-25 08:54 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2022-7-23 13:50

荃灣咪算好
體現到多元交通

快慢平貴有齊各有各做
而大家都能各取所需

不過西荃紅VAN就越做越DUP
世界很簡單 人類很複雜
HN745 發表於 2022-7-25 20:00 | 顯示全部樓層

又黎報告下先

今日朝早尾班934 上層接近坐滿 下層都係差唔多坐滿 應該係為書展多左人搭

不過下繁ETA唔準 搞到有啲人以為走車 行左落地鐵
Ricky403 發表於 2022-7-27 17:39 來自手機 | 顯示全部樓層
HN745 發表於 2022-7-25 20:00
又黎報告下先

今日朝早尾班934 上層接近坐滿 下層都係差唔多坐滿 應該係為書展多左人搭

驟眼睇書展應該幫934非繁去程拉多咗10-20%客,回程就可以拉多一倍客尤其夜晚
呢兩年非繁都叫有番啲肉食下咪算係咁

要解決回程ETA唔識更新個問題,最好就趁930走佬夾番佢入會展站
不過要九巴甘心934唔做銅鑼灣,去灣北守先得
加埋啱啱開134R鏟到入灣景,似乎九巴始終保留拉934入銅鑼灣世界大戰嘅可能

老實講書展期間因為灣北太多車,時不時就甩班
上星期六灣仔開16:25班車至少遲10分鐘先到站開出,不過當952都甩班嗰陣,無乜辦法
菲林明道頭站衰在無站長在場睇住,但相比銅鑼灣線,包有位坐呢點又有吸客效果抵銷番
GD1570 發表於 2022-7-27 17:58 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2022-7-27 17:39
驟眼睇書展應該幫934非繁去程拉多咗10-20%客,回程就可以拉多一倍客尤其夜晚
呢兩年非繁都叫有番啲肉食下 ...

934入會展站應該搞唔掂,因為已經有條950同961排緊隊擺會展站。
雖然有風聲就話961會拉走落銅鑼灣,但一日未確認都係要喺會展站畀位佢嘅。

至於934要拉落銅鑼灣,其實唔難,紅隧線大減班,QUOTA應該係有的,
況且934都唔需要正式總站,擺天后/北碼夠鐘殺落怡和街/中圖起載已經OK,
基本上唔係做唔到。
所以問題又回歸基本步,係凱婷畀唔畀佢咁做...

同埋佢做得,又會唔會到935又要做埋一份呢

你有你可愛,我有我好笑。
HN745 發表於 2022-7-27 20:41 | 顯示全部樓層

其實灣仔有成條駱克道點解唔用

印象中得小巴 村巴行 係咪有咩因素令條街行唔到雙層?