hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 唔明點解606唔可以加鐘
開啟左側

[問題] 唔明點解606唔可以加鐘

htpxcw 發表於 2022-7-20 17:53 來自手機 | 顯示全部樓層

cruisesnet 發表於 2022-7-20 16:53
尼個建議下既8H真係絕望級

都冇辦法 講邊個方案總有位比人ban
佢肯嘔返車落2A 82都冇咩可能
極其量繁時加一兩班82S
呢個已經相對叫易郁 踢九龍嗰邊分分鐘要同其他東隧線重組 跟住又互踩對家地盤無限loop
roquelcm 發表於 2022-7-20 18:05 | 顯示全部樓層
M722 發表於 2022-7-20 15:54
九龍往港島客,多數鰂魚湧及太古城落車。
但到左耀東興東,有另外一批客搭往柴灣/小西灣。因新巴84取消後 ...

係,所以唔改好過改
密切關注耀東、筲箕灣、西灣河巴士服務
roquelcm 發表於 2022-7-20 18:17 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2022-7-20 15:28
縮606都唔係咁易
因為有板友提出過606依家要食埋前84嘅客
(耀東《》小西灣)

新巴開8H用意係陰82掠柴小客水,如果8H上埋耀東,又會抽2A車之外,谷唔到柴小上8H情願死等82
JX9097 發表於 2022-7-20 19:30 | 顯示全部樓層

cruisesnet 發表於 2022-7-20 16:53
尼個建議下既8H真係絕望級

若果唔搵第二條線上去耀東,補番來往柴小的話
地區都未必肯放手
JX9097 發表於 2022-7-20 19:31 | 顯示全部樓層
roquelcm 發表於 2022-7-20 18:17
新巴開8H用意係陰82掠柴小客水,如果8H上埋耀東,又會抽2A車之外,谷唔到柴小上8H情願死等82
...

8H只係一個option啫原意係帶出要搵番條柴小線上耀東填番606縮短後嘅窿
不過又認真,8H已經係相對易郁
Ricky403 發表於 2022-7-20 20:10 來自手機 | 顯示全部樓層
ky927 發表於 2022-7-19 23:34
將606 柴/筲分工,各有各做啦

608B 筲箕灣觀市九龍灣啟德

運署唔會理606呢壇野
加埋城巴想做瓜606,但九巴唔想
所以無論606客量如何都唔多會郁
咪當係為保觀市市佔而燒嘅錢

柴小嫌606慢咪當多條流水線,無壞
想快有觀柴你揀都算係咁
Ricky403 發表於 2022-7-20 20:16 來自手機 | 顯示全部樓層

htpxcw 發表於 2022-7-20 14:24
相信任何想改柴小特快都過唔到城巴嗰關,路線重疊之餘更大問題係白白將啲客downgrade收費 (608P, 694)
剩 ...

縮606好難過到九巴
九巴肯定會擔心城巴借機拉608P落觀市
S3BL100 發表於 2022-7-20 21:05 | 顯示全部樓層
dennis28a 發表於 2022-7-19 21:45
所以?

當黃色公司係唔會考慮將 606X 加班,

即係咁,而家大家都知道屎水阻住地球轉

但人地阻住咪諗其他變通方法囉。我就唔會好似呢度其他版友咁,明知做唔到都夾硬要求去做;但亦唔會明明有需要做都放棄、唔諗方法變通

全日線耀東尾站上公路,已經係而家形勢下實行機會較大既折衷方法,對 608P 694 影響最少,亦即時拎走 608 最大競爭對手,屎水得償所願獨食鰂魚涌太古往來九龍灣商貿區

我唔係話一定零阻力、一定行得通。但一開始就否定改動必要性,然後彈出一句話有營運商阻住晒、建議方案效率唔夠高就想 close file,我唔覺得幾有建設性囉

fb.com/scientisthk2usa/
roquelcm 發表於 2022-7-20 21:26 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2022-7-20 20:16
縮606好難過到九巴
九巴肯定會擔心城巴借機拉608P落觀市

拉608P落觀塘即係整死條線,城巴唔會咁做掛,雖然依家客量都唔好得去邊
dennis28a 發表於 2022-7-20 23:01 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2022-7-20 21:05
即係咁,而家大家都知道屎水阻住地球轉

但人地阻住咪諗其他變通方法囉。我就唔會好似呢度其他版友咁,明 ...

都係果句,既然你講到咁有建設性,咁巴士公司做左未?
如果本身咁有建設性,我諗單憑一人之力無動力阻止到 606X 加經耀東全日嫁。

正如你日日講聯營線拆線幾乎天方夜譚一樣,
咪又係一句講無可能 Close File。

而家黃橙巴企硬想獨食成個鰂西筲柴小去觀塘、九龍灣市場。

問題係做唔到就做唔到,地區都做唔到既野難道佢地都「唔變通」?
唔好下下以為 606X 加經耀東全日淨係得你自己一個諗到先得嫁。
當區都爭取唔到,仲被巴士公司 Close File。

你問我,真係有變通方法係 608 / 613 入手。
惡意回復是不道德的行為。