hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 唔明點解606唔可以加鐘
開啟左側

[問題] 唔明點解606唔可以加鐘

qunow 發表於 2022-7-20 23:45 來自手機 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2022-7-20 21:05
即係咁,而家大家都知道屎水阻住地球轉

但人地阻住咪諗其他變通方法囉。我就唔會好似呢度其他版友咁,明 ...

問題係經耀東嘅話,對於柴灣小西灣都係慢過其他選擇唔少,例如地鐵(計埋駁腳)或者紅色小巴
對於非紅色小巴服務地區,經柴斜約十分鐘+經耀東約十分鐘,即係相當於尖沙咀上車經紅磡土瓜灣先入到去將軍澳咁樣
唔想地鐵轉兩次線而想一程過嘅客都會搭,但呢啲客而家已經上緊606,唔會多咗客
有優勢嘅係得耀東
耀東直出吸到耀東嘅客,但耀東唔算多人口,到時如果吸返嚟嘅客仲少過康怡花園健康新邨啲客就尷尬
不過乘機做死條線再重新劃過都有得諗
TuNg''=) 發表於 2022-7-20 23:46 | 顯示全部樓層
brianso198 發表於 2022-7-20 00:22
現實係太古鰂魚涌係越嚟越比唔到客
連帶條606A客量不斷下跌,開完608更甚連興東客都大跌,偏偏耀東又跌唔 ...

拆出黎係做606X. 將606A放棄
非繁耀東客好多時1隻手數得哂
qunow 發表於 2022-7-20 23:47 來自手機 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2022-7-20 20:10
運署唔會理606呢壇野
加埋城巴想做瓜606,但九巴唔想
所以無論606客量如何都唔多會郁

紅色小巴入唔到紅van禁區
brianso198 發表於 2022-7-20 23:48 來自手機 | 顯示全部樓層

TuNg''=) 發表於 2022-7-20 23:46
拆出黎係做606X. 將606A放棄
非繁耀東客好多時1隻手數得哂

Then?放棄606A一樣過唔到地區
根本成件事就唔現實
brianso198 發表於 2022-7-20 23:52 來自手機 | 顯示全部樓層
dennis28a 發表於 2022-7-20 23:01
都係果句,既然你講到咁有建設性,咁巴士公司做左未?
如果本身咁有建設性,我諗單憑一人之力無動力阻止到 ...

阿屎水肯畀613入柴小,608P肯全日咪得,但而家有無做?

屎水係想獨食,連613全日入柴小都封死埋咁濟
想用608入手還好,613係唔可能

偏偏屎水又有694包袱,搞咩608P變埋搞死694甚至608自己隨時仲衰

你講到606X全日上耀東定繼續筲箕灣走都係不可能,不如咁講
呢組嘢唔郁最好,就係最終答案

我就無乜所謂嘅,反正606對我嚟講臭線一條
TuNg''=) 發表於 2022-7-20 23:57 | 顯示全部樓層
brianso198 發表於 2022-7-20 23:48
Then?放棄606A一樣過唔到地區
根本成件事就唔現實

606X早繁九龍方向既客量係大過未拆時既606好多早繁拆都唔係因為分流, 而係睇得出606X呢段有潛力客源

606A行哂單層, 開30甚至更疏,
甚至非繁呢段客量低到可以落行政命令
況且放棄唔需要過地區, 減落30
甚至18,82K,94落到40地區都冇咩能力阻止
況且而家[完善左], 過區會又易左

brianso198 發表於 2022-7-20 23:58 | 顯示全部樓層

qunow 發表於 2022-7-20 23:45
問題係經耀東嘅話,對於柴灣小西灣都係慢過其他選擇唔少,例如地鐵(計埋駁腳)或者紅色小巴
對於非紅色小 ...

多過杏花邨嘅
杏花邨攬住118P尾站同608P叫做尾站咩衰樣

講咁大段嘢,好彩港島東直出做得衰仲有杏花邨同筲箕灣
S3BL100 發表於 2022-7-21 00:01 | 顯示全部樓層
qunow 發表於 2022-7-20 23:45
對於非紅色小 ...

你明白「折衷」呢兩隻字點解嗎?
fb.com/scientisthk2usa/
brianso198 發表於 2022-7-21 00:01 | 顯示全部樓層
TuNg''=) 發表於 2022-7-20 23:57
606X早繁九龍方向既客量係大過未拆時既606好多早繁拆都唔係因為分流, 而係睇得出606X呢段有潛力客源

第一,無人話要改早繁喎

但早繁阿屎水為咗搶606X客開條608P出嚟
你覺得佢諗乜?

第二,
606A跌得最甘偏偏係早繁南行,北行變耀東邨邨巴都算小事。
但如果北行變耀東邨邨巴,點解唔直接西灣河過海算?

Ricky403 發表於 2022-7-21 00:05 來自手機 | 顯示全部樓層

qunow 發表於 2022-7-20 23:47
紅色小巴入唔到紅van禁區

你上個回覆先話非紅小服務嘅地區已經上緊606
咁唔見得606特別需要改/會改