hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 唔明點解606唔可以加鐘
開啟左側

[問題] 唔明點解606唔可以加鐘

brianso198 發表於 2022-7-21 00:06 | 顯示全部樓層

Ricky403 發表於 2022-7-21 00:05
你上個回覆先話非紅小服務嘅地區已經上緊606
咁唔見得606特別需要改/會改 ...

佢自相矛盾唔係第一日發生嘅事,ok嘅
TuNg''=) 發表於 2022-7-21 00:06 | 顯示全部樓層
brianso198 發表於 2022-7-21 00:01
第一,無人話要改早繁喎

但早繁阿屎水為咗搶606X客開條608P出嚟

你明唔明我想講係因為早繁606系分拆後客量得出既結果
而提出全拆

608P當然就係更快既物體出現

咁證明咩? 柴小筲有好多潛在客, 但606慢得恐怖
而西灣河-北角呢段, 就點都唔夠鐵打.

咁既然唔可能直至變606X
就只能拆完將606A 唾棄
Ricky403 發表於 2022-7-21 00:09 來自手機 | 顯示全部樓層
roquelcm 發表於 2022-7-20 21:26
拉608P落觀塘即係整死條線,城巴唔會咁做掛,雖然依家客量都唔好得去邊

我嘅意思係,假如606縮線唔再入柴小
咁城巴實會順手拎608P塞落觀塘插旗
係非常唔理想但做野必須要考慮最壞情況
brianso198 發表於 2022-7-21 00:12 | 顯示全部樓層

TuNg''=) 發表於 2022-7-21 00:06
而提出全拆

西灣河明明係東隧隔離點解去九龍東得條694?
偏偏西灣河班客因為唔會塔694所以先無客
606早繁全面分拆後,兩條線一樣有極差嘅時段
根本無得咁講
只係606A因為港鐵加608嘅影響跌到九彩

而家606A北行無西灣河客源,試都唔試叫放棄,好笑
西灣河喺無咗606直出至開608果廿年其實想要608甚至608P呢類線好耐
有直接過海694唔坐,要坐條行多廿分鐘先去到東隧口嘅608
你班人有無反思點解?

最應該筲箕灣直出果條叫694,點解?
694果批客真係坐到柴小

西灣河去將軍澳有客都係兩繁嘅事
而家南行下繁西灣河都可以飛站
點解694仲要西灣河走?

Ricky403 發表於 2022-7-21 00:13 來自手機 | 顯示全部樓層
TuNg''=) 發表於 2022-7-21 00:06
而提出全拆

城巴仲想唔想搞碌零碌叉都好有疑問
下繁返港島已經因為時段問題搞到一鑊泡

碌零碌可見將來都係繼續碌碌碌
九巴要碌勻哂去截城巴,城巴要碌碌碌趕客
qunow 發表於 2022-7-21 01:00 來自手機 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2022-7-21 00:05
你上個回覆先話非紅小服務嘅地區已經上緊606
咁唔見得606特別需要改/會改 ...

非紅小服務地區點都要一程過嘅客上緊606
正如九巴40同70未改快都仲有人坐全程
但呢啲人明顯唔係大部分客
qunow 發表於 2022-7-21 01:17 來自手機 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2022-7-21 00:01
你明白「折衷」呢兩隻字點解嗎?

折衷係平衡優缺點
問題在於跟現線行到耀東嘅話改路個效果有幾大?
有幾多唔係而家搭緊606嘅客會轉搭606?
brianso198 發表於 2022-7-21 07:01 來自手機 | 顯示全部樓層
qunow 發表於 2022-7-21 01:17
折衷係平衡優缺點
有幾多唔係而家搭緊606嘅客會轉搭606? ...

咁快判斷到?你係先知?
qunow 發表於 2022-7-21 10:00 來自手機 | 顯示全部樓層
brianso198 發表於 2022-7-21 07:01
咁快判斷到?你係先知?

條線經過嘅唔同區喺改咗線之後要用幾多時間到目的地又唔係預計唔到
S3BL100 發表於 2022-7-21 10:32 | 顯示全部樓層

qunow 發表於 2022-7-21 01:17
折衷係平衡優缺點
有幾多唔係而家搭緊606嘅客會轉搭606? ...

折衷唔係「平衡優缺點」,而係 compromise

即係你最想要既野,做唔到,咪退而求其次囉

fb.com/scientisthk2usa/