hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 259D客量統計
開啟左側

[經歷分享/報告] 259D客量統計

樓主| JX9097 發表於 2022-7-22 10:15 | 顯示全部樓層

nokia 發表於 2022-7-22 09:59
如果屯門南西鐵開埋,259D都有機會要減班,寄望新屋苑入伙吧!

唔知259D捱唔捱到踏石角/ 龍鼓灘發展
arfung 發表於 2022-7-22 10:21 | 顯示全部樓層
fly831 發表於 2022-7-22 09:43
見有版友講259D
我又分享下上星期六試搭新62X
開車時間: 1355

我覺得兆康和景峰的客,在非258P服務時間而言,對新62X的接受度較高。
起碼他們不會覺得62X太慢,而主力用左其他線上屯轉轉車,日間/非繁很多時到市中心時南行都有十幾廿人在車上。
北行就較飄忽,昨晚九點幾十點過VCITY後就仍約有20人在車上。

對比龍門居捨259D而傾向用59MX轉駁,新62X重組明顯較成功。
現階段係不明白為何62X明顯開得比259D疏,但客量就似剛相反。

昨晚而言,晚上近九點鯉魚門村開車時間,每班259D比62X早5分鐘,當時2者都開緊20分。
我搭既班次就明顯沿途259D幫手清曬d遊離既屯轉轉車客(258D大約在259D前8分鐘走左),不過也有若干客繼續等62X。
he_01 發表於 2022-7-22 10:28 來自手機 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2022-7-22 10:15
唔知259D捱唔捱到踏石角/ 龍鼓灘發展

白石角259D入去都唔順路啦
ricky 發表於 2022-7-22 10:29 | 顯示全部樓層

12Lane 發表於 2022-7-22 08:46
以成個大西北搭車pattern去睇, 50機會似乎更大。
東九極其量只係多番工客,非繁唔係真係想像中咁好。
屯 ...

當50係最先做全日,但55同56機會都好大。 參考番皇后山模式:無論九巴或城巴,全日嘅次序係:區內>西九>東九>過海,但去上水無得比較,因為皇后山係用小巴線做。
前荃葵青區居民
12Lane 發表於 2022-7-22 10:37 來自手機 | 顯示全部樓層
stevechau 發表於 2022-7-22 10:10
除左抵死都唔知講乜好, 睇到自己咁大又嫌慢, 點知一路被睇唔起為VIP區既先係非繁都出到客養得住線既地方~
...

咁老實講,又唔係冇左條線,只係班次疏左。
Assume睇ETA等車時間一樣,全日提速嘅話其實賺左架喎。259D+62X整體班次加埋都肯定多過拆線前嘅259D,又多左人搭直車,對成個區都係有利。
1234567 發表於 2022-7-22 10:46 來自手機 | 顯示全部樓層
he_01 發表於 2022-7-22 10:28
白石角259D入去都唔順路啦

到時放棄龍門居,新屯門中心不會唔順路,佢哋59M/X屯轉轉仲快,到時仲可以做埋望后石/小冷小一帶逆向通勤,一舉兩得
2076 發表於 2022-7-22 10:47 | 顯示全部樓層

arfung 發表於 2022-7-22 10:21
我覺得兆康和景峰的客,在非258P服務時間而言,對新62X的接受度較高。
起碼他們不會覺得62X太慢,而主力 ...

應該係因為 67MX 的服務比起 59MX 差太多,所以景峰客先肯遊 62X。

加上 59MX 去龍門路夠快,經安友市中心時代的 259D 就幾唔受歡迎下。
抗議962B重組
還我962全日服務
fly831 發表於 2022-7-22 10:49 | 顯示全部樓層
arfung 發表於 2022-7-22 10:21
起碼他們不會覺得62X太慢,而主力 ...

南行用多兩三個字兜VIP但換來唔駛轉車同一定有位坐, 似乎都有一定吸引力

北行非繁就絕大部份都係見車有位就上, 見過喺駿業里原本有10個8個等緊259D/62X, 我坐嗰架258D埋站全部過檔上晒, 一個不留
最愛猛男
henryfung1515 發表於 2022-7-22 11:35 | 顯示全部樓層
lsc04d11 發表於 2022-7-22 08:10
如果九龍東咁大都support唔到 真係好難想像佢N年前想有條青衣線   西九線(259B)又自己唔珍惜

碼頭區唯 ...

我覺得唔系support唔到,純粹係259d走線同班次問題。之前兜市中心佢哋覺得慢,衣家就嫌疏。59m/x講緊個位數,去屯轉再轉車,時間上肯定快好多,大不了上返259d,無蝕。最多系無位坐,但非繁應該都唔會。
另外就系走線,龍門路嘅站同59m唔同方向,想執雞上屯轉都執唔到,同埋價錢牌問題。
碼頭區本身已經有2條密車線,好難有第3條好密嘅線。
henryfung1515 發表於 2022-7-22 11:46 | 顯示全部樓層

12Lane 發表於 2022-7-22 10:37
咁老實講,又唔係冇左條線,只係班次疏左。
Assume睇ETA等車時間一樣,全日提速嘅話其實賺左架喎。259D+6 ...

睇eta唔代表唔使等,只系等嘅地方唔同,由巴士站變為屋企。當然室內等肯定好過室外。