hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 運輸署終於出手呼籲長者不要濫用長途及過海巴士 ...
開啟左側

[報刊新聞] 運輸署終於出手呼籲長者不要濫用長途及過海巴士

Ricky403 發表於 2022-7-22 14:44 來自手機 | 顯示全部樓層

dennis28a 發表於 2022-7-22 14:40
都係果句,如果真係長線短搭係大方向,唔該香港政府迫巴士公司係每個站都裝回水機。
...

巴士公司先唔制
運署自己係咁驚其實都唔應該批咁多平線減班
Fong_2132 發表於 2022-7-22 14:46 | 顯示全部樓層
你有你講 我有我搭
rusf101001 發表於 2022-7-22 14:55 來自手機 | 顯示全部樓層
長線食埋短線,例如682過海前收82價,過左海落車要拍多次卡。落車門都可以取消埋載多兩個人
TYChow 發表於 2022-7-22 14:59 | 顯示全部樓層

Ricky403 發表於 2022-7-22 13:54
其實都好㗎,畀老友記多啲出街,做下運動食下野
總好過困喺屋企經常唔做運動搞到體弱多病
後生嘅照顧佢地 ...

根本就係香港人口老化,而且「移民潮」下出現人口下跌,令到巴士客量持續減少!如果政府完全無補貼?巴士公司一早就執咗笠啦!

甚至而家連內地人都會因為「黑暴」同疫情,而唔會再響往嚟香港,多數去咗廣州或者深圳發展,亦有人因為北方天氣太凍,而喺珠海落戶甚至養老,結果廣東省嘅人口就持續增加。
荃灣電視落廣告,目標觀眾影都無!
HV7025 發表於 2022-7-22 15:01 來自手機 | 顯示全部樓層
dennis28a 發表於 2022-7-22 14:40
都係果句,如果真係長線短搭係大方向,唔該香港政府迫巴士公司係每個站都裝回水機。
...

絕對贊成大手裝回水機
好過啲短途線喺度象徵式服務獻世,去搭貴車一來唔抵,二來仲要受巴士迷批判
唔少短途線可以安心上路,巴士公司雖然賬面收少咗錢,但實實在在慳番幾架短途車,都大機會除笨有精
kei_hk 發表於 2022-7-22 15:04 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2022-7-22 14:42
潑出去嘅水好難收返
短途線再減價甚至免費都容易搞過25%或者2/3/4蚊呢啲
不過幾多蚊以下可以再減/免費就 ...

之前開始sell 新長者八仔卡時﹐某高官放左口風話會檢討成個計劃﹐話將來可能唔係一刀切$2﹐未有最終安排。

減少不必要的長車短坐問題﹐政府一定係想處理/做番D野。
問題係會採取什麼方法手段﹐利用用家實際支出的高低﹐就係最大的利誘方法。

在未全面換晒卡之前﹐都應該唔會有新安排。
換晒卡之後﹐就要放長雙眼了。

kay 發表於 2022-7-22 15:04 | 顯示全部樓層

kei_hk 發表於 2022-7-22 15:04
之前開始sell 新長者八仔卡時﹐某高官放左口風話會檢討成個計劃﹐話將來可能唔係一刀切$2﹐未有最終安排 ...

仲有2蚊都要同通脹與時並進
世界很簡單 人類很複雜
kitarolo 發表於 2022-7-22 15:06 來自手機 | 顯示全部樓層
HV7025 發表於 2022-7-22 15:01
絕對贊成大手裝回水機
好過啲短途線喺度象徵式服務獻世,去搭貴車一來唔抵,二來仲要受巴士迷批判
唔少短 ...

我用71K做例子
咁即係要搵區外線嚟兜
那打素醫院、大埔墟街市?
kei_hk 發表於 2022-7-22 15:06 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2022-7-22 15:04
仲有2蚊都要同通脹與時並進

假如真係以成人票價的25%﹐咪做到唔係一刀切 $2﹐又做到與通賬與時並進。

TYChow 發表於 2022-7-22 15:07 | 顯示全部樓層

Ricky403 發表於 2022-7-22 14:44
巴士公司先唔制
運署自己係咁驚其實都唔應該批咁多平線減班

九龍灣嘅紅色「巴士仔」遲啲要申請專營權喺2027年續期嘅時候,住喺填海區上面「凱婷」姐姐可能要做嘢囉!例如增加落車拍卡機嘅數目。
荃灣電視落廣告,目標觀眾影都無!