hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 根本皇后山邨不應開大量新線
開啟左側

[其他] 根本皇后山邨不應開大量新線

1320 發表於 2022-7-26 11:44 | 顯示全部樓層

GM 發表於 2022-7-26 09:29
70k收到20/30

樓主有無諗過九巴無力營運咁多服務?

同20A 一樣係垃圾級流水線
The Designer
10598C 發表於 2022-7-26 11:47 來自手機 | 顯示全部樓層
Mercer 發表於 2022-7-26 10:19
拉線最好例子係9 號, 拉總站開始兜搵鬼搭.

一係就213X, 同本身條13X 兜少個啟業好似就當特快咁

本身 9 係諗住延長後飛走彩虹道,不過新蒲崗反對再到黃大仙反對飛黃大仙總站,最後索性唔改直接延長,咪搞到三彩無人搭,最多當佢區內線

相反 13X 213X 呢組出到嚟效果唔差,秀茂坪上游 upgrade 咗去快線 213X,然後(望返轉頭發現唔夠客嘅)224X 又唔使格硬全日,由得 13X 繼續處理

至於 213D 收得貴過 27 咁多,其實歸根於秀茂坪同四順車費差別
秀茂坪計 213D 其實唔貴
kay 發表於 2022-7-26 11:50 | 顯示全部樓層
呢個MOMENT計
九巴應該多謝龍山隧道
否則78X 79X 679 979全部都經聯和墟祥華
正正就係九巴做得差地方
就比人攻陷

當277E/277X 673/978可以並存
270A應該同270C並存
世界很簡單 人類很複雜
Snoopy@FB8617 發表於 2022-7-26 11:56 | 顯示全部樓層

horivhyc 發表於 2022-7-25 22:46
我絕對唔介意78X 79X 679同979一齊唔出世,由得而家78A打天下

咁係睇運吉有幾咁想作為既je
一開波直接可以要九公/屍水做到咩服務水平先派俾佢
唔一定要jill bill

而家根本就出晒事
兩邊要鬥燒錢但攞住對外線既屍水燒唔起
原本夾到其他成熟既區域亦可以班次密D

某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
sammyleung719 發表於 2022-7-26 12:13 | 顯示全部樓層
GM 發表於 2022-7-26 09:29
70k收到20/30

樓主有無諗過九巴無力營運咁多服務?

咁城仔咪又係日日陰南區去進貢比人地
KC3555 發表於 2022-7-26 12:19 | 顯示全部樓層
總之間間巴士公司都係咁,有新區就不停投放資源。
當新得十年,客量開始下跌,巴士公司就開始減班大計。
個區二十年,明知有需求嘅舊區,眼尾都唔睇下你。
再講返天平邨:
以前有70, 70X, 73, 73A, 77K
邨巴有NR104去長沙灣同NR108去柴灣
取消70時話會開270P補償返,結果走數,最後開270P係俾清河同華明行青沙去大角咀,
等到你補償版270C,只係因為聯和墟嗰排多新樓。結果你開嘅時間已經唔係返工要車出尖沙咀時間,
客量低迷,一直要求你去翠麗天平,又唔會影響你沿線車站,只係開早10分鐘就無影響沿線乘客,
因為天平同翠麗舊區,以前劉其烽議員極力爭取過嚟,你就籌算等皇后山。皇后山入唔到270C(投標失敗),因為已經係城巴地盤,
都仍然寧願叫270C等死都唔俾佢入翠麗天平。
70X取消,最離譜係當時補返一個鐘一班嘅277P,如果唔係得當時新區清河帶挈一下,證明277E係有市場,似乎仲係一個鐘的277P過緊活。
73, 73A你叫天平翠麗人去華明轉車,老實講當你兩條線先後入華明時,就實際趕哂班上水客去鐵路,
未有2013年大重組,73同73A林村河畔個大站,閒閒哋40人以上排隊返上水,塘坑至彩園呢邊做大流水又有生意。
到73重組前太平兜華明圈,太平去牽晴間竟然要50分鐘。
如果唔係因為醫院新界東聯網,舊區睇醫生出咗好大問題,九巴都唔會施捨一條73B出嚟。
NR108呢?開678直接整死咗NR17同NR108,NR17仲可以全面得到678照顧,NR108呢?劉其烽就話補條678A經天平聯和墟補償,九巴你就話678A係清河經雍盛去銅鑼灣。再問城巴,城巴話肯做NR108的復活版,但係條線一近似678一點九巴反對唔俾開。
NR104呢?如果唔係因為皇后山,你都唔肯開270D同279B去補充返吧。

舊區在九巴眼中就係咁,根據人口普查,未有皇后山邨前北區四大板塊,天平翠麗巴士乘客佔25%,加聯和墟17%,係有42%巴士乘客(超過一個華明板塊40%,清河加彩園只有18%),明知有客,但因為舊區人口一定只會下跌,無潛質,唔做。

雖然我咁講九巴,但城巴,除咗擺明搶佔新市場,明知完善網絡盡力插旗先可以生存,都係剥削舊區資源。

總之,做香港人就係,要享有好的交通網絡,有錢就搬屋囉,唔好住舊區。
七擒孟獲尚知廉恥,但某相....
kay 發表於 2022-7-26 13:15 | 顯示全部樓層

KC3555 發表於 2022-7-26 12:19
總之間間巴士公司都係咁,有新區就不停投放資源。
當新得十年,客量開始下跌,巴士公司就開始減班大計。
個 ...

所以不嬲都話住鐵路沿線最好

世界很簡單 人類很複雜
JX9097 發表於 2022-7-26 13:47 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2022-7-26 11:42
樓主其實不無道理,皇后山問題係規劃四條線都係出市區,但一條新界東西區內都無
起碼屯門 54 區規劃嘅幾條 ...

新界東西可能靠56延長去皇后山
JX9097 發表於 2022-7-26 13:48 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2022-7-26 11:50
呢個MOMENT計
九巴應該多謝龍山隧道
否則78X 79X 679 979全部都經聯和墟祥華

若果皇后山四線經聯和墟出去
九巴自自然然就變到資源做聯和墟,放心
sq285 發表於 2022-7-26 13:52 | 顯示全部樓層

JX9097 發表於 2022-7-26 13:48
若果皇后山四線經聯和墟出去
九巴自自然然就變到資源做聯和墟,放心

又咁講,如果四條線都經聯和墟,咁九巴都唔洗變資源做聯和墟,因為開都唔畀開,你望吓270C?
康城、啟德、皇后、屯門,冇一個唔係錯誤